Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Supercela na hrebeni

Diskusná téma K článku: Supercela na hrebeni

Myslím, že každý, kto sa pravidelne túla po horách, má bohaté skúsenosti s búrkami. Je to niečo, čomu sa proste turista nevyhne, a osobne to beriem ako najnebezpečnejšiu vec na horách, ktorá ma môže postretnúť. Zažil som už tiež kadečo. Od nečakanej búrky na vrchole Krížnej až po mimoriadne bleskovo aktívnu búrku na Krupinskej planine. Každý zo zážitkov je samostatný príbeh, ale žiadna búrka vo mne nezanechala taký dojem, ako tá, ktorú som zažil tento rok na Šumave.

Boro

To je tá pravá príroda. A tie zážitky sú na celý život.

Daulagiri

To musel byť fakt silný zážitok, takáto búrka v maličkom vratkom priestore.
Priznám sa že ja sa snažím vyhýbať turistike v búrkovom počasí t.j. nechodím v takých dňoch do hôr. Ale nejakú búročku som predsa zažil, no nič takéto veľkolepé. Takto narýchlo si spomínam na jednu počas nášho putovania Bosnou a Hercegovinou, keď sme vyšli z lesa do hôľneho pásma a začalo hrmieť a blýskať sa. Čupli sme si na skaly a čakali. Trochu som sa bál, potenciálne nebezpečenstvo bolo veľké, ale nakoniec len trochu spŕchlo bez vetra, trafil nás len okraj búrky.

Peter61

ak na tej fotke "Ráno v obkľúčení stáda kráv" je posed, kde si spal :
pred búrkou by som sa NIKDY neschovával do posedu medzi solitérmi. Nikdy som také možnosti nemal, preto ten podmieňovací spôsob. Vždy som zošiel z hrebeňa, čakal na lúke , sedel skrčený a pod., skrátka žiadna skratka pre blesk.
Asi by som šiel do lesa alebo ostal na lúke.

Rc

raz ma na hrebeni chytila lokalna burka, ktora sa extremne rychlo sformovala. samozrejme na vsetkych kurzoch a skoleniach sa zdoraznuje, ze treba ist rychlo dolu z hrebena do doliny. samozrejme som nevahal apustil som sa najblizsim chodnikom dolu. cestou som mal vyhlad dolu do doliny a blesky si to v cca 30 sekundovych intervaloch prastali rovno do nahodnych stromov v lese na dne doliny. navyse jediny schodny chodnik do doliny na sirokodaleko bol dolu potokom, co asi nie je pri burke najidealnejsie. zaujimave bolo to, ze blesky neslahali do hrebena alebo osamelych vyvysenim, ale na dno doliny do nahodnych stromov husto v lese. navyse pra krat strelilo rovno tam, kadial viedolmoj chodnik. bola to dilema, pokracovat dolu alebo nie?

Peter61

ad 10:39 " treba ist rychlo dolu z hrebena do doliny", "bola to dilema, pokracovat dolu alebo nie?"

Otázka na zamyslenie je: ak bola búrka aj v doline, načo utekať počas búrky z hrebeňa do doliny ?
Počas búrky je problém aj krokové napätie.Ak treba ísť rýchlo dolu z hrebena do doliny, Pri bočnom zásahu blesku pôsobí na mňa väčší prúd pri dlhších krokoch, ako pri krátkych. Ak sa teda presúvam do bezpečia, tak krátkymi krokmi.

Rc

peter61 burkovy mrak sa vytvoril nad kotlinou a vovalil sa do doliny kde sa spustila burka. nebolo mi zrejme ci sa bude pohybovat pozdlz pohoria alebo bude pokracovat smerom na hreben. ja som pomaly zostupoval dolu cim dalej od potoka a kym som zisiel dolu burka sa presunula nastastie do susednej doliny. miestni by mozno vedeli ako ta burka bude postupovat, zvacsa z zavislosti od vetra a smeru odkial pride vedia domaci kadial pojde dalej. ak si vsak v cudzom terene je to nieco ine. v susednej doline sa zacalo potom peklo, blesk cca kazde dve sekundy, no nechcel by som to zazit na hrebeni ak by som tam bol ostal a burka by vysla hore na hreben rovno proti mne...

Pavel Forgáč

Peter61 - áno je to ten posed. Keď som si mal vybrať medzi lejakom vonku a byť premoknutý do nitky a možným zásahom blesku, tak som si vybral radšej sucho posedu s vyšším rizikom. Keby to bolo cez deň, tak určite zbehnem niekam dolu z hrebeňa, ale bol už večer. Mal som plán v tej lokalite spať a okrem biedneho prístrešku o 300 m ďalej (tiež na lúke) nebolo v okolí nič iné. Najbližší ďalší biedny prístrešok tiež na okraji lúky bol o 5 km ďalej a najbližšia dedina 10 km. Takže bolo to to najlepšie, kde sa dalo ukryť. Plus riziko zásahu bleskom je dosť malé a ako písal RC nie je pravidlo, že blesky budú práskať do najvyššieho bodu. Záleží aj od podložia. Pokiaľ sú tam v zemi nejaké kovy, tak kľude si budú trieskať aj do doliny.

daulagiri - tiež sa snažím vyhýbať dňom kedy sú napr výstrahy. Ale nie vždy sa to podarí. A hlavne na dlhých túrach si veľmi nenavyberáš. Tam ťa to skôr či neskôr niekde zastihne.

Pavel Forgáč

RC - tiež som zažil podobnú dilemu. Raz som išiel z Ostredku na Krížnu po hrebeni. Bolo v ten deň síce také oblačné počasie s občasnými prehánkami, ale búrky nehlásili a ani na radare nič nebolo. Keď som prišiel na vrchol Krížnej, tak bez varovania strelil blesk do hornej stanice bývalého vleku z Tureckej. A potom začalo hrmieť a blýskať sa. Ostať na vrchole Krížnej mi neprišlo absolútne rozumné ale ani zostupovať dole lúčnatým terénom. Nakoniec som pomaly klesal dole a dúfal, že ma netrafí. Inak vtedy to bola divná búrka. Lebo nepršalo, bolo absolútne bezvetrie iba práskali blesky.

Peter61

ad 13:32 Pavel Forgáč:
smrť podchladením / smrť zásahom blesku .....

Daulagiri

Pavel to je pravda, ja som to vlastne interpretoval zo svojho pohľadu keďže v drvivej väčšine chodím len na 2 až 3 dni a tam sa to dá odkontrolovať. Pri väčšom počte dní už takmer nieje šanca si to slnečné počasie ustrážiť.

Ešte k tej Petrovej poznámke: nalejme si čistého vína. Už vidím niekoho ako v tej supercele kvočí v tráve na lúke, mokne a nechá sa prípadne fackovať letiacimi konármi a pozerá sa pri tom na suchý posed pred sebou. Akože sorry, poučky s kníh sú pekné keď ich človek číta doma v bezpečnej izbe, ale... :-)

Peter61

Ad 13:32 Pavel Forgáč:" Pokiaľ sú tam v zemi nejaké kovy, tak kľude si budú trieskať aj do doliny."
Vodivá je aj voda, takže nevhopdná je napr. aj priehlbina, kam steká/stekala voda.

Rc

daulagiri presne tak. jedna vec su poucky v knihach (aj ked je dobre ich poznat, cerpaju zvacsa tiez zo skusenosti), druha vec je, ze v zivote nastavaju situacie, na ktore ziadna poucka nepasuje resp sa poucky navzajom vylucuju

PatrikSlanina

Pekný článok, čítal som ho s napätím. Už som si myslel, že sa s tebou ten posed prevrhne. (našťastie vydržal)
Tiež som sa raz podobne bál. Chceli sme s kamošmi vystúpiť na Kriváň (Vysoké Tatry) keď sa do sedla pod Kriváňom prihnala búrka. A to všetko sa stalo asi v piatich minútach. Z doliny vyšiel obrovský mrak a potom si len pamätám, ako sme utekali dolu so strašidelným "bum bum" za chrbtami.
Iróniou celého zážitku bolo, že keď sme prišli do doliny stretli sme českú rodinku.
Tato mal na pleciach malého syna. Po upozornení, že v horách je nebezpečne a zúri tam búrka len hodil rukou s komentárom, že "prí na dovolené snad nebudou sedet na chate ty vole!"

Peter61

K diskusii k bleskom od 13.IX.2021:
Netuším, čo máte na mysli pod " poučky s kníh". V každom prípade existujú fyzikálne zákony, merania, pokusy etc. Nie možné 100% odhadnúť v teréne, kde je najlepšia vodivosť a kam môže blesk trafiť.
Druhá vec je bočný úder blesku a krokové napätie. Ak niekto sedí s nohami pri sebe, môže ho len "trocha zatriasť". Pri dlhých krokoch - silný prúd (zástava srdca? resuscitácia?).
Niečo použiteľné je tu v staršom článku aj v diskusii, ale iba časť.
hiking.dennikn.sk/…/ked_na_ho…
Ad "miestni by mozno vedeli ako ta burka bude postupovat": odkedy sú dosť slušné predpovede počasia, búrkové výstrahy, družice a radary, je to pomerne na ...no.
Spomeňme si na toto leto " bývam tu 50 rokov a nič také nebolo".
Kto nemá smradfón, nech si nájde kamoša, čo mu bude posielať SMS výstrahy.

Ešte jeden klasický :
Chlap sa pýta gazdu pri dojení :
ujčok, a koľko je hodín ?
Gazda zvihne vemeno a rečie : trištvrte na sedem.
A to ako viete, podľa vemena ?
Noooo, keď zvihnem vemeno, dovidím na kostolnú vežu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov