Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Supercela na hrebeni

Diskusná téma K článku: Supercela na hrebeni

Myslím, že každý, kto sa pravidelne túla po horách, má bohaté skúsenosti s búrkami. Je to niečo, čomu sa proste turista nevyhne, a osobne to beriem ako najnebezpečnejšiu vec na horách, ktorá ma môže postretnúť. Zažil som už tiež kadečo. Od nečakanej búrky na vrchole Krížnej až po mimoriadne bleskovo aktívnu búrku na Krupinskej planine. Každý zo zážitkov je samostatný príbeh, ale žiadna búrka vo mne nezanechala taký dojem, ako tá, ktorú som zažil tento rok na Šumave.

Martin knor

Dobre. Taku burku som zrejme nezazil, ale nedavno som sa vyvaloval na luke, ked ma koplo do chrbta. V trave bol drat zo zvaleneho elektrickeho ohradnika :-).

Tramtária

Vtipné na blesku je to, že on vlastne nebuchne ani neudrie do ničoho.
On sa od miesta vzniku smerom k zemi, lepšie povedané k povrchu, pohybuje skokovo. A keď takto dosiahne nejakú kritickú vzdialenosť od povrchu, tak z opačného pólu k nemu putuje výboj, tuším sa to volá spojovací výboj. Tá neistota je v tom, že takýchto výbojov z povrchu je viacero. A s bleskom z oblačnosti sa spojí iba jeden a vznikne ten kanál, čo je vidieť.

Napríklad bleskozvod je to, čo nejak zosilňuje ten výboj, ktorý je preto ten spojovací. Ale na sto percent to asi nefunguje.

Mahe

Propojím pár poznámok:

  • vysoká stavba nie je zárukou, že pod ňou je pred bleskom bezpečne - stačí zagugliť Ostankino + blesky

  • ľahnúť si počas búrky na zem asi nie je najrozumnejšie: pokiaľ si pamätám z Príručky malých svišťov :-) tak sa odporúča čupieť na nohách + kolena od seba + dlane na kolena a hlavu dole

-že blesky neudieraju len na hrebeni: niekto tu raz popisoval búrku z Štefanikovej chaty - vraj všetky blesky bili do doliny k Jaskyni mŕtvych netopierov.

Ako písal PavelF - zrejme podstatnú úlohu pri tom, kde udrie blesk má vodivosť podložia (na tom je nakoniec založená celá Geofyzika). Bola by možno zaujímavá taká štúdia, o koľko bleskov viac priťahujú Rudohorie (Spiš-Gemer) ako napr. Levočské vrchy či Poloniny.

Ja si pri bleskoch v horách neustále opakujem tú slávnu mantru od Marka Twaina - "Komu je súdená šibenica, ten sa neutopí !"

Rc

mam pribuzneho, ktory je elektro reviznym technikom, robi odborne prehliadky a skusky aj na bleskozvody, oi ma papiere aj na napatie nad 1000v a vybusne prostredie. robil dlhe roky v elektrovode, kde staval a daval peciatky na elektroenergeticke stavby, prevazne vedenia vysokeho napatia po celej europe. ma dom v jednej doline na kysuciach kde si robil elektroinstalaciu vlastnymi rukami. napriek tomu sa mu raz stalo, ze mu blesk supol cez zavrete okno rovno do podkrovia a sposobil tam poziar. a to napriek tomu, ze ako tvrdi, ma tam nadstandardny bleskozvod pravidelne kontrolovany. podla jeho slov skratka blesky nepoznaju nase normy, predpisy a teorie a riadia sa vlastnymi pravidlami. blesky sa riadia fyzikalnymi pravidlami, ktore sice nasa veda skuma, ale stale ich nepozname vsetky, napriek tomu, ze mnohi si to myslia. podla neho stale plati, ze pri bleskoch treba mat hlavne kus stastia.

TomXX

Pavel Forgáč: len taká faktická poznámka, 380V (dnes je to 400V) nemá voči zemi potenciál 400V, ale iba 230V. Napätie 400V je vďaka fázovému posunu medzi fázami L1/L2/L3. Ak sa teda aj niekto dotkne fázy v 400V zásuvke alebo kábli, tak ho trasie stále len 230V :) Jedine že by bol fajnšmeker a chytil sa každou rukou inej fázy súčasne.

Pavel Forgáč

PaliT - samozrejme, že je bezpečnejšie byť v údolí ako niekde na štíte. Ja len hovorím, že to nie je pravidlom, že blesky budú udierať do najvyšších miest. Kľudne môže buchnúť aj do stredu údolia. Ako píšeš je to dosť lotéria. Keď som mal pred pár rokmi školenie ohľadom bleskozvodov, tak nám školiteľ rozprával jeden príbeh. Počas futbalového zápasu prišla búrka a v okolí ihriska boli vysoké topole. Ľudia sa nelogicky utekali schovať pod tie stromy lebo tam vraj boli stánky s občerstvením. Iba traja futbalisti si povedali, že sú už aj tak mokrý tak si ľahli na trávu na ihrisku. Zhodou okolností blesk nebuchol do vysokých topoľov ale do stredu ihriska a zabil tých troch futbalistov čo ležali na tráve. Takže tiež dosť lotéria. A minulý rok sa tu neďaleko od nás stal prípad, kedy blesk buchol do domu a aj napriek tomu že mal bleskozvod tak buchol do steny a nie do bleskozvodu aj keď bol urobený dobre. Nikto nechápe prečo.

tramtária - odpor tela je veľmi dôležitý faktor. Určuje aký prúd človek dokáže zvládnuť. Pre niekoho je veľa aj 24V a niekomu nič neurobí ani 380V keď ho kopne. Preto sa veľakrát stane že niekoho blesk zabije a niekomu nič nie je. Samozrejme keď sa vytvára mostík je to zle. Chcel som len povedať, že to nezáleží len od jednej veci.

Peter61 - kľudne pošli: forgacp1@gmail.com ak sa ti bude chcieť, Rád si prečítam :).

Rast

zrozumitelnejsie to neslo napisat :-D

Peter61

16XI2021 rast 10:57 máš pravdu:
"V rámci zníženia krokového napatia nie je lepsie bezat".
Tá interpunkcia je sviňa, aj keď chýba.

Rast

v rámci zníženia krokového napatia nie je lepsie bezat -vtedy je len max. jedna noha na zemi a krokove napatie nevznika :-D

Peter61

Patrik, pošlem, je to 10 MB komplet Hudyinfo č.9, r.2008.
už to nie je online, asi kvôli tomu,že matroš na feraty už vyšiel z módy a pod.

Peter61

tramtária,
tiež som čítal nejakú alpskú štatistiku, bol tam o.i. veľký podiel zranení /úmrtí po páde z výšky ako následok zásahu bleskom. Buď tlaková vlna, alebo bezvedomie po nepriamom zásahu.
Btw. dakedy pred cca 10 rokmi bol v Hudyinfo dobrý článok o bleskoch, ale už nie je online na ich stránke.
Ak by dakto chcel, môžem poslať ( cca 10 MB)

Tramtária

Pri krokovom napätí tvoje telo vytvára mostík, niekde je vstup a niekde výstup, tam ti nejaká nálada moc nepomôže.
Princípom je zredukovať prechod prúdu cez tvoje telo na nevyhnutné minimum.

Mimochodom, čítal som jednu štatistiku nehôd pri bleskoch pre alpskú oblasť a počet zásahov bleskom a počet zásahov prúdom tam vyšiel zhruba pol na pol.

PaliT

Ten železný posed síce môže rušiť homogénne elektrické pole a mohol by priťahovať blesky, ale ak si človek predstaví výšku mrakov oproti piatim metrom konštrukcie, tak je tá nehomogenita zanedbateľná, a keď posed nie je uzemnený, tak nie je dôvod, aby doňho nejako často udieralo. Omnoho dôležitejším faktorom by mohla byť vodivosť podložia, keďže podľa Ohmovho a Kirchhoffových zákonov pôjde cestou najmenšieho odporu.

Miesto úderu je v tomto ohľade lotéria, človek to prakticky nemá veľa možností odhadnúť. Zreteľne vyvýšené miesta, vysoké stromy, stožiare, skaly – tie sú výraznými kandidátmi.

Pobyt v hlbšom údolí výrazne zvyšuje bezpečnosť človeka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma