Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Z Hronskej Dúbravy do Štúrova I.

Diskusná téma K článku: Z Hronskej Dúbravy do Štúrova I.

Dlhé roky vidím z kopca nad mojou dedinou hrebeň pohoria na juhu Slovenska. Kým som nepoznal morfológiu Slovenska, iba som hádal, čo to môže byť. Možno záhadná Burda alebo Krupinská planina? Ako sa moje vedomosti rozširovali, tak som prišiel na to, že pohorie je u našich južných susedov v Maďarsku. Konkrétne je to pohorie Börzsöny (slov. Novohradské vrchy). Prechod pohoria som mal v pláne dlho, len mi to akosi vždy nevydalo. Keď však mám v hlave nejakú túru dlho, postupne k nej nabaľujem ďalšie a ďalšie lokality až z toho nakoniec vznikol celý prechod.

Pavel Forgáč

Tá sprcha je tam super aj pre prípadných okoloidúcich tulákov :). Ten prístrešok je tiež fajn. Zrejme by dobre ochránil aj pri väčšom daždi.

Martin knor

Vacsinu tejto trasy som siel, no najma posledne roky chodievam skor mimo znaciek. Na Sut som zavital az vlani na jesen. Ozaj velmi pekny kopec. Sprchovaci kut som si vsimol predvlani, ked som bol na Cabradi s maminou. Obedovali sme v pristresku, v ktorom si spal.

Matobee

Pavel ďakujem za radu. Budem s tým rátať keď pôjdem zas do Štiavnických. Zo 4 krát keď som v nich bol a veru asi na každej z túr bol náročnejší úsek bez chodníka. Ale napríklad na juhu tohto pohoria som vôbec nebol. Jedine v Sebechleboch na Starej a Mladej hore na víne. :-)

Trošku som to zle napísal. Nešlo vôbec o chybu, meškanie Železníc. Na chybe boli autobusy. Na internete písali, že ide. Na zástavke v Žiary boli uvedené dva autobusy v rovnakom čase. A vylučovali sa navzájom. Aj, že ide aj že nejde. Pozeral som na to ako puk asi 10 minút, ale bohužiaľ nešiel. Vlak ma teda zachránil, ale až o 2 hodiny neskôr.

Pavel Forgáč

matobee - som rád, že sa ti článok páčil :). Štiavnické vrchy sú mimo Sitna a blízkeho okolia Banskej Štiavnice dosť takým tuláckym krajom. TZT často vedú len niekam lesom bez toho aby tam bol vychodený chodník.

Tak to si si poriadne počkal na ten vlak :D. Aj keď pri ZSSK to zas nie je nič nezvyčajné.

Matobee

Skvelý nápad urobiť putovanie za „nepoznanými“ horami, ktoré vidíš z domácim končín. Podobne som takto mnohokrát pozeral na rôzne hory z obľúbeného kopca nad našou dedinou. Po rokoch už mi došli možnosti a to čo odtiaľ vidím, som navštívil.

Krásy Štiavnických vrchov som spoznával zatiaľ len pár krát, ale sever s vrchmi Suť a Demian si živo pamätám z jari. Tiež sa mi tam veľmi páčilo. Výhľad z Demiana predčil očakávania. Zašiel som podobne cez Šášovský hrad od Žiaru, kde ma „podrazil“ CP a čakal som 2 hodiny na vlak. :-)

Pred nedávnom som išiel aj úsek z Banského Studenec do Krupiny. Niektoré úseky, najmä okolo Buzalkovho vrchu sú naozaj „bez chodníka“ a tiež som sa prebíjal vysokým porastom končiaceho leta. Samoty v okolí okresného mesta sú nádherné. Vtedajšiu okružnú túru som začínal aj končil na námestíčku v Krupine. Súhlasím, že je naozaj sympatické, ako aj uvádzaš. Skvelá miestna pizza ma pozitívne prekvapila.

Krásne niektoré fotky. Teším sa na pokračovanie tripu.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov