Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Štátne lesy TANAP-u vyvážajú ľudí na Sliezsky dom, rieši to kriminálka

Bikemartin

P61-12:59, dal som si do googla karakoram highway, zdá sa že súdruhovia od Žltej riek y tam majú lepší asfalt, jak naša D1 ;-), v Pakistane ale asi prevláda cesta pre BVPčka.

Peter61

Boro,
SD si vyváža svojich klientov (v hotelovej časti) celoročne
sliezskydom.sk/hotel/#parkova…
NAHV má výnimku na vývoz svojich klientov, samozrejme drvivá väčšina ide na Gerlach-
Ostatné je v Soninom článku.

Boro

Martin, apropo, a čo je vlastne na tom také "kriminálne", ak vyvezú turistov na chatu.Sú to adepti na výstup na Gerlach a sú to aj adepti na dlhší pobyt na chate.Ak to nie je ako autobusová linka, tak ja s tým nemám žiadny problém. Nikomu a ničomu to neublíži , tak načo robiť taký humbuk.

Martin knor

Lubo, nemas pravdu. Nikdy nie je dobre ked vznikne na cosi monopol. Vzdy je dobre, ked jedna organizacia kontroluje druhu. Ved sam vies, co povazoval sef NP MF za hlavny problem. Ze moze na tazbu odsuhlasit mnozstvo, ale nie lokalitu. Zmenit toto predsa nemoze byt az taky problem, keby niekomu o nejaku zmenu islo. Ale presunut rabovacku spod jedneho sefa, ktory nam momentalne nevyhovuje, pod druheho, nevyriesi zhola nic. Naopak, nekontrolovatelna organizacia bude rabovat este viac. (Mozno nie hned, ale postupne to tak dopadne. Jednoducho preto, ze nebude mat nad sebou kontrolu.)

Peto, taketo vybagrovane jamy na asfaltkach som videl napriklad v Rakusku v NP Kalkalpen, takze to az taka blbost asi nie je. U nas sa tiez robia jamy na zabranenie vjazdu stvorkoliek v nizsich kopcoch, ale nie na asfaltkach.

Peter61

Martin, sorry, pomýlil som si Ťa s dakým iným, čo sa napichol na kramľu.
toto je úplne mimo mimo " treba na zaciatku vybagrovat jamu a ziadne auto tam neprejde. A ak ma cesta sluzit ako "protipoziarna", tak v pripade poziaru pride jedna tatrovka, jamu zasype a neni problem."
O tej leteckej záchrane si vedľa, u nás sa lieta horšie, ako v Alpách.
Ak napr. pacienta po spuste znesú na KONGoch ku lanovke alebo ku autu pri SD alebo pri Popradskom pl. (sfaltka) je to paráda. Z Brnčalky dole nie je žiadna výhra, je to karakoramhigway, resp. hrboľatý ľadový tobogan.

Lubo

Donekonecna sa hadat nema zmysel. Aby sa napr. v Tatrach nemuselo dokolecka riesit co Sprava TANAPu a co Statne lesy TANAPu kedy ako (polo)naschval (ne)urobili. Dve organizacie sa nedohodnu a to neprospieva nikomu. Takze verim, ze sa zhodneme, ze treba len jednu. A kedze sme v narodnom parku, je logicke, ze to ma mat zivotne prostredie a nie polnohospodarstvo. Ze je tam vela detailov, ktore nie su a dlho nebudu optimalne je jasne. No pohyb spravnym smerom to bude tak ci tak.

Martin knor

Peter, lenze tu nejde o "acohentizmus" Tu ide o to, ze zlodej krici: "Chytte zlodeja". Predpokladam, ze vidis drobny rozdiel.

Tu poznamku o ferate nechapem. Zo ziadnej ma zachranari nikdy nezachranovali. A uz duplom nie na Slovensku. Ked nam zabilo v Tatrach kolegu, tak na miesto letel vrtulnik, ako obycajne. Tym asfaltku na Sliezsky dom nezdovodnis. (Na ziadnu inu chatu v doline asfaltka nejde a nezda sa, ze by sa to chapalo ako problem.)

Peter61

@ Fangorn, bulat et all.
na pripomenutie spred dvoch rokoch dačo od Soni.
hiking.dennikn.sk/…/statne_le…
Ono to bol dajak tak, že Matečná dala v marci 600 000 € na pílenie suchárov, výber dodávateľa bol dlhý ako týždeň pred výplatou, potom začalo hniezdenie, S-TANAPu povolila pílenie od sept. etc.
Výsledok : zavreté chodníky.
A stačí aj polistovať tlačových správach 2019- 2020
lesytanap.sk/…/2021

Peter61

Pán profesor, opravujem, , pán inštruktor :
cesta na SD slúži aj záchranárov
z feraty ťa zachraňovala heli, alebo to bola pozemná záchrana ?
s s tým ačohentizmom sa dostaneme do .... (dávam bodky minule mi to tu nevzalo hviezdičky)

Martin knor

Ako keby ochranari nerobili to same. Kopec ludi si vybavi preukaz strazcu prirody iba preto, aby sa mohli vyvazat autom tam, kde je to pre "plebs" zakazane. Keby aspon tito ochranari drzali hubu. Ale oni sa snazia este poddzubavat inych, co robia to iste ako oni! Je mi z tychto "ochranarov" zle.

Ak by bol ozaj problem s jazdenim po ceste na Sliezsky dom, tak treba na zaciatku vybagrovat jamu a ziadne auto tam neprejde. A ak ma cesta sluzit ako "protipoziarna", tak v pripade poziaru pride jedna tatrovka, jamu zasype a neni problem. Lenze v tejto parodii na stat sa na vsetko da vybavit vynimka a je dolezite kto koho pozna a kto je s kym zadobre.

Bulat

Lenka, to som nepostrehol, ale nech je to kdekoľvek, súhlasím, že je to absurdná situácia a stavia tento štán na roveň cárskej gubernie...

Fangorn

No však preto vravím, že sa tam vozilo vždy tak nechápem tento článok, iba ako kopnutie si do lesov a podpora inšpekcie a ochranarov, nič iné.
Keby lesy vozili vrtuľníkom turistov na rysy alebo ratrakom na zbojníčku, tak pochopím takýto článok, v tomto prípade fakt nechápem. Teda chápem ze o co ide, len mi to je trochu proti srsti

Fangorn

Peter, u mňa vlastná skúsenosť, že na Gerlachu aj na Sliezskom som bol v rokoch 2018 aj 2019 a čuduj sa svete, vždy som stretol dodávku plnú turistov, či to boli klienti HV alebo klienti hotela to ja neviem, preto som napísal, že na Sliezsky sa vozilo vždy, lebo predpokladám ze to by bola veľká náhoda keby tam tie auta idú práve vtedy, keď aj ja :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov