Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pavol Majko nevylučuje nové chodníky v Tatrách ak prejde reforma parkov

Diskusná téma K článku: Pavol Majko nevylučuje nové chodníky v Tatrách ak prejde reforma parkov

Plánovaná reforma národných parkov je kľúčová pre ich ďalšie smerovanie, myslí si riaditeľ Tatranského národného parku Pavol Majko. Ak by prišlo k jednotnej správe štátnych pozemkov v parku, eliminuje to názorové vojny so štátnymi lesníkmi, ktoré minulý rok obmedzili turistov. Vzniknúť by mohli aj nové turistické chodníky.

Rc

Sona ked uz tu univerzitu spominas, tak u nas na zilinskej univerzite momentalne prebieha studia podla zadania statnej ochrany prirody o uplnom uzavreti ploch narodnych parkov pre osobnu dopravu. zatial sa jedna o tanap. vysledky zatial nie su ale zadanie od statnej ochrany prirody je vytlacit turistov a osobnu dopravu na uroven cca gerlachova ci strby a odtial by bolo mozne sa dostat iba ekologickou kyvadlovou dopravou. ochrana prirody by to chcela zosuladit aj s navstevnym poriadkom a tak zrejme cezpolny turista sq dostane na svoj chodnik presne v sulade s navstevnym poriadkom hodku po rozvidneni, tak sa asi nastavi grafikon. je to ale este cele len v stave studovania a pocitania, ale statna ochrana prirody ma v tom celkom jasno. ochrana musi byt nadradena zaujmom turistov horolezcov atd...

Sona

Tu si dovolim prekopirovat z mojho posledneho rozhovoru so slovenskym vedcom na britskej univerzite Martinom Lukacom:

Na Slovensku prebieha diskusia o tom, či sa má les zvalený vetrom alebo lykožrútom v chránených územiach spracovať alebo nie. Ak to vezmeme z pohľadu uhlíka, kalamitné drevo je menej kvalitné, vyrobia sa z neho výrobky, ktoré sa rýchlo spália a tak sa vrátia v podobe oxidu uhličitého späť do atmosféry. Zároveň sa ťažbou odkryje veľká časť pôdy, vďaka čomu tiež uniká uhlík z pôdy do atmosféry. Nebolo by lepšie nechať kalamitu nespracovanú?

Čisto len z pohľadu uhlíka – samozrejme. Spadnuté drevo sa bude rozpadať desiatky, niektoré hrubšie kmene možno stovky rokov. A určité množstvo uhlíka z kmeňov sa dostane do pôdy, a ako ste spomínali, v nej môže zostať stovky až tisícky rokov. No ak spadnuté drevo vyťaháme, môžeme ho spracovať na niečo, čo sa rýchlo dostane späť do atmosféry, a zároveň keď kmene odtiaľ vyťahujeme, porušíme pôdne prostredie. Mechanizmy rozryjú pôdu a humus, ktorý bol v pôde uložený, sa bude rozpadať a vyjde do atmosféry ako oxid uhličitý. Z pohľadu uhlíka by sme mali tie stromy nechať tam, kde sú.

dennikn.sk/…/slovensky-vedec-…

PaliT

Ja by som nášmu RC dal nejaké čestné uznanie za šírenie najdezolátnejších tvrdení o ochrane prírody, hlucháňovi, či uhlíkovej neutralite. Chcelo by to kolorovanú fotku pred naštartovanou vétrieskou v čerstvom nízkotatranskom holorube...

Rc

este jeden fakt, ktory aj mna dost prekvapil a zaznel tam, ze bezzasahove uzemia prispievaju k uhlikovej neutralite v ovela mensej miere ako uzemia lesne obhospodarovane.

Rc

Lubo koniec zahmlievania. o rozsireni prevodu majetkov z narodnych parkov aj na chranene krajinne oblasti sa uz hovori v rozprave v parlamente k tomu to zakonu a je to podmienka pre niektorych hlasujucich z olana. micovsky zaroven jednoduchou matematikou vypocital, kolko plan obnovy pocita dat nestatnym vlastnikom pozemkov na uzemi NP za ich vykup - 26centov za meter stvorcovy. cele zahmlievanie vasej lobby sa nejako rozpadava. mna este zaujal fakt od micovskeho, ktory ma podla jeho slov overeny aj od ochranarov a inych odbornikov, ze tolko ochranarmi glorifikovany ohrozeny hluchan nedokaze prezit na bezzasahovom uzemi a pre svoj zivot potrebuje otvorene priestranstva a rubaniska. zaujimave veci

Rc

na ta3 tema dna, pani zemanova pekne rozpravala o teoretickych viziach po presune majetku v narodnych parkoch atd atd, same teorie same teorie. a potom jej to micovsky cele pokazil par holymi faktami...

Rc

Lenkasyrovatkova co sa da robit? naucit opat ludi pouzivat zdravy sedliacky rozum. a namisto zakazov prikazov a vyhlasok sa venovat viac osvete, najma v oblasti ochrany prirody. a nezabudat aj pri tom pouzivat ten zdravy rozum

Lenkasyrovatkova

Podľa zistení redaktorky o uzáveru symbolického cintorínu požiadal správca...vraj sa turisti počas snehovej pokrývky pridržiavali tabúľ a tým ich ničili...Škoda, že sa jej to nevošlo do reportáže.

Očividne turistická verejnosť je príliš slabá v lobingu a tak aj vyzerá stav v tanape. Už viac ako tri roky s dočasnými vyhláškami, bez návštevného poriadku. Popritom staré vyhlášky na internete aj na stránke, ktorá vyzerá veľmi dôveryhodne (tanap.org). Je to už asi aj zúfalosť, že sa na to musí upozorňovať aj takto. Čo iné sa dá ešte urobiť? Niekto nejaký nápad?

Peter61

Ľubo,
v starom NP bol symbolický cintorín zavretý od 1.1., viď tuto.
tanap.org/…/navstevny-poriado…

Netuším, v akom stave sú úpravy návrhu NP TANAPU, to čo visí, je
"sezónnna uzávera skrátená od 15. decembra do 30. apríla"
minv.sk/?navrh-navstevneho-po….

A môj názor je, že keď pani poslankyňa prehliadka tabuľku, mala si bez výhovoriek priznať pochybenie." Je politicka, ma ist prikladom v dodrziavani vsetky, hoc aj nezmyselnych pravidiel. " Podobne aj plavková p.Tabák.
Všetci vešajú porušenia na ksichtoknihu, akurát že tie dva prešľapy stoja médiám za lynčovanie.

A pani V.R. má šťastie, lebo zrejme zišla ku cintorínu z asfaltky. Keby šla od chaty východným pobrežím, mala by na krku aj pohyb mimo TZCH. -))))))))))
Lubo

Myslim, ze uzavera symbolickeho cintorina od 1. 11. je chyba v tej vyhlaske, ktora supluje neplatny navstevny poriadok. Jednoducho zabudli vymenovat aj tento chodnik, ze sa nan nevztahuje uzavera. V pripravovanom navstevnom poriadku to ma byt uz inak.

Inac toto cele krasne ukazuje marazmus zakazov v Tatrach. Existuju. Ludia o nich casto ani nevedia. Nikto ich nekontroluje. Zda sa, ze S-TANAPu mnohe porusenia prehliada alebo priamo toleruje. Problem je to zrazu len vtedy, ak treba na niekoho vytiahnut bic.

Tym sa nechcem Remisovej nijako zastavat. Je politicka, ma ist prikladom v dodrziavani vsetky, hoc aj nezmyselnych pravidiel. Jednak ide o signal spolocnosti a druhak politici maju najblizsie k moznosti presadzovat zmeny. O to viac, ze ide o politicku, ktora je pri moci.

Lenkasyrovatkova

PaliT, súhlasím. Tých chorých vecí je tu nanešťastie viac. Ale o uzáveru cintorína požiadal správca ????

PaliT

Mali by sme si priznať, že ak ten symbolický cintorín nie je prístupný celoročne, tak je niečo choré v štáte dánskom...

Peter61

Lenka, najprv by Kubo mal vyrobiť exkluzívnu zlomyseľnú verziu Neporiadku pre poslankyne a poslancov, aby sme mali 2x do mesiaca správy o tom, ako volení zástupcovia pracujúceho ľudu porušujú vyhlášku.
neporiadok.sk/map/v1/hiking
To bolo také pekné, keď hrdelný zločin studenopotockej parlamentnej plavkyne, bývalej to tenistky vyvolal vyhlásenie ŠOPky, že NP TANAPu chýba...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma