Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pavol Majko nevylučuje nové chodníky v Tatrách ak prejde reforma parkov

Lenkasyrovatkova

Tým nedostatkom myslia vlastne neexistujúci návštevný poriadok? Neviete niekto ako na tom je schvaľovanie nového?

Peter61

Fangorn :
určite to vedia, ale je to vec, ktorá je kontrolovateľná etc., pokutovateľná etc. Ak chce S TANAPu zabrániť tomuto porušovaniu, tak to nedá na IŽP ( ako p.Tabák), ale IMHO začne viac cielene kontrolovať . Cielene = nie tak, ako keď ma nad Skokom chcela kontrolovať Lesná stráž, lebo som mal lano.
Alebo tuto štvrtkový akrobat : kto ho chytí ?

Peter61

@Luky67: aha, už rozumiem.
Ak porovnávaš možnosti u nás a v CH, treba vziať do úvahy, že Tatry sú veľké asi ako jedna väčšia alpská dolina. Nehovoriac o tom, že je to dosť lanovková a agrárna krajina, na ktorú by radi pretvorili Tatry aj podaktorí developeri.
Návštevný poriadok (1999-2017) bol vytvorený, keď tu bolo 200 kamzíkov a pokusy vylepšiť ho sú od r.2004. Na tieto obmedzenia naväzujú aj možnosti pohybu mimo TZCH. O tých možnostiach metodiky začiatkov v soft alpinizme ( VHT je pojem známy iba v ČSFR) by sa dalo diskutovať, ale načo ?
Čítal si návrh NP TANAPu ?
Problém vidím v tom, že kopa začiatočníkov nemá dosť nachodené v horách ( VT, NT, Bratislaváci v blízkych Alpoch), nevie čítať terén. Podľahli súčasnému trendu : sociálne siete, kde sa propaguje pohyb mimo "prepchatých" TZCH. Youtuberi,klub 27 .... Metodika na nete je tiež občas veeeeľmi diskutabilná. Výsledok: nárast záchraniek, pátračiek, je to problém pre TANAP.
Čo sa týka možností pohybu s IVHT : závisí od klubu a inštruktora, či je aktívny aj mimo kurzov a stretiek. V každom prípade, pokiaľ niekto nerobí s lanom pravidelne, kurz by si mal zopakovať každé 2-3 roky.

Fangorn

Peter, nie, myslím ze strážcovia to určite vedia aj bezo mňa.
Luky, napísal si to tak dosť neutrálne ze sa to dalo pochopiť tak alebo inak. Čiže lepšie sa vyjadrovať a potom by človek skôr vedel ako si to myslel

Luky67

Fangorn, neviem ci mas problem s pochopenim citaneho textu, ale ja si nepytam radu ako na to - po horach chodim a leziem uz roky rokuce. Ja len hodnotim situaciu pre zaciatocnikov a neskusenych, aka je na Slovensku z legalneho pohladu. A to je bieda, pretoze presne to co ty odporucas, je oficialne zakazane takze ziadny klub, kurz, clanky, nikto ti nemoze oficialne taketo nieco odporucit. Jasne ze sa tam chodi, ale stale riskujes pokutu a navyse kvoli tomu ludia nehlasia take tury tam kde je to odkontrolovatelne (kniha tur na chate alebo appka HZS), lebo sa k tomu nemozu priznavat. Potom ked sa nieco stane, tak ma HZS problem zistit kade sli, dozvie sa to neskor a cela akcia sa komplikuje.
Neviem kde si pochopil ze chcem byt vodeny za rucicku, ked presne to kritizujem - u nas su na lahku VHT pravidla take, ze ta stale musi niekto vodit (instruktor alebo vodca) a mas zakazane chodit samostatne. Stacilo by pritom mierne upravit navstevny poriadok Tanapu, priroda by nijako neutrpela, ludia by mali viac moznosti, vodcovia trochu menej kseftov (mozno ani nie, lebo je tam ina cielova skupina). Ale pri takomto vedeni spravy Tanapu to asi nehrozi. Nechapem preco na Slovensku stale musia predpisy fungovat tak, ze su uletene prisne a rovno sa rata s tym ze sa budu porusovat. Potom su ludia tak nauceni a porusuju aj tie ktore by naozaj nemali (same shit koronove predpisy). Nebol by lepsi pristup, obmedzovat len to co je naozaj nevyhnutne a dava zmysel, ale trvat na tom ze sa to musi dodrziavat a poriadne to kontrolovat?

Peter61 - posobil som v Bregenz, Augsburgu, Interlakene, Sione, robim pre korporat takze vzdy som nasiel miestnych kolegov s podobnymi zalubami a pridal sa k ich klubu.

Fangorn

A ak si myslíš, že na tých štítoch budeš sám, tak nebudeš :-)
Sedel som minule na štrbskom štíte a popijal pivko a pozeral tak okolo seba a všade plno. Krátka, Ostrá, na Furkotskom ľudí ako keby bol otvorený, Solisko detto. A bolo to v týždni čiže nie cez víkend. Ľudia chodia všade, časy spred 10 rokov keď si mimo značku nestretol nikoho, sú dávno preč. Ľudia chcú chodiť po horách, internet, sociálne siete a YouTube veľa vecí uľahčuju a komplikujú zároveň

Fangorn

Luky, obmedzenia si vytváraš sám, vo svojej hlave. Otvor trochu obzory, a mapu. Prejdi si všetky tie podľa teba vydlazdene chodníky, ku každému si niečo pridaj - k prednemu Solisku solisko mlynicke, k Rysom Mengusovsky volovec alebo kôpky, k bystrej lavke furkotsky a hrubý vrch, z terynky si vyjdi baranie rohy, z brnčalky nie jahnaci ale kolový štít a zistíš na com si. Na to nič nepotrebuješ len svoje schopnosti a nik ti za to ruky neodtrhne.
Potom si najdi parťáka, dajte nieco ťažšie, prihláste sa do Jamesu, spravte si kurz aj keby len základov VHT zima leto, ktorý je urcite lepší ako nič. Robí ho veľa spolkov niekoľko krát do roka. Neviem teda ze v com ty vidiš obmedzenia, ja ich vidím len v tebe samom ze niekto spraví niečo za teba a za ručičku ťa naučí chodiť v tatrách. Nauč sa to sam ako ja a mnoho iných

Peter61

Luky67 :
pls v ktorom alpskom zväze si bol ?

Iwanna :
kedy bol značený chodník na Končistú ?
btw. Blava je potok pri Trnave

Iwanna

Ad luky67: realita v SR ma privela specifik, a bohuzial pre nas vratane aj malej rozlohy VT+ZT, a aj korupcie v sirsom slova zmysle. Kedze pochadzas spod Tatier, vies verim svoje o prepojeni vacsej casti horskych vodcov a dalsich, ktori si v SR urobili biznis zo sprevadzania a potrebnych kurzov, na J@T a dalsich mocipanov, resp. na rozne korporacie a politikov a IT-ckarov z BA a dalsich, ktori by v Aplach boli sedy priemer, ale v Tatrach si mozu pohladit ich ubolene ego. Tito blavaci skodia rovnako Tatram ako napr. Banskej Stiavnici, akurat tento nazor nezdielaju ti, ktori zarabaju na turistoch z pozicie ubytovacich a stravovacich zariadeni a poskytovatelov suvisiacich sluzieb, vratane sprevadzania. Proste sa len stretavas s ludmi, ktori maju radi hory, VHT a horolezectvo, ale preto ze su radi na horach, ale nie preto, ze z toho maju priamy ci nepriamy prijem.

Znacene turisticke trasy by sa ale v Tatrach nemali zatvarat, pretoze by to nebolo v zaujme tohto biznisu. Ved uz pozatvarali dost zbytocne kadeco od Koncistej (nechapem preco) az po Gerlach (de iure kvoli bezpecnosti, hoc v ere GPS navigacii by tam s nou uz verim nemal byt problem, de facto kedze je to skvely biznis pre mnohych). Skor verim, akonahle to z pilcikov a polovnikov prejde pod MZP, tak otvoria znovu zopar v minulosti vyznacenych TZT, na kt. nie je potrebne chranit faunu, floru a ani bezpecnost ludi v case GPS navigacii. Cim sa zasadnejsie neobmedzi pocet miest, kde mozeme mat ako horolezci ci vyhladavaci prirody a samoty relativny klud od masoveho turizmu, ktory zostane koncentrovany okolo Brncalky, Hrebienka-Zamky a Strbskeho plesa.

Tu vetu "zaciatocnici nemaju sancu" si zabudol dokoncit napr. slovami "bez toho, aby nemuseli zaplatit mnohe poplatky za kurzy a clenske roznym de iure spolkom, de facto podnikatelskym subjektom". Len toto je podla mna dost chyba prave miestnych tatrancov, ze si nedokazali tieto veci ustrazit, a prenechali chaty aj moc v coraz vacsej miere aj takym ludom z BA, pre kt. je to v prvom rade zarobkova aktivita. Pritom tie chaty tam stavali uplne ini ludia z uplne inych miest, vid napr. Edmund Tery. Realita v SR ma az prilis vela specifik, a nacrtol som tu len zopar z nich, je to ako spravne pises tema skor na osobny rozhovor, tak tu uz preto nebudem viac prispievat na tuto temu aspon zo dva tyzdne :)

Luky67

Lubo - pochadzam spod Tatier, prisiel som v lete na navstevu rodneho kraja a tato info sa ku mne dostala v priebehu jedneho tyzdna od troch roznych ludi nezavisle od seba. Ak poznas nejakych Tatrancov, skus sa s nimi pobavit, mozno sa dozvies viac. Mne to pripadalo ze to tam beru ako dost realnu moznost ak prejde Tanap pod MZP.

Peter, Fangorn - roky som zil v zahranici, bol som clenom miestneho alpskeho spolku.
Podla alpskych klubov sa s lezenim a VHT odporuca zacat tym, ze clovek absolvuje aspon 20-30 neznacenych ciest v obtiaznosti I-II, kde ziskava prakticke skusenosti s orientaciou, pohybom v terene, vyhodnocovanim pocasia a pod., zaroven nabera kondiciu, vydrz. Prve cesty by mali byt s niekym skusenym, ale potom uz ma chodit s partakom ktory je rovnako neskuseny, aby sa naucili samostatnosti. Nasledne sa odporuca kurz horolezectva, kde vas naucia metodiku prace s lanom, istenie, pohyb na ladovci a pod., ale uz sa tam nemusite ucit vseobecne horske zaklady ktore ste ziskali v tych jednotkovych cestach. S instruktorom absolvujete prvych zopar ciest s lanom, obtiaznosti II/II-III a potom mate chodit trasy tejto obtiaznosti sami, podla potreby s lanom, ale odporuca sa pouzivat aspon obcas lano kvoli nacviku metodiky. Az ked mate vsetko zautomatizovane, odporuca sa prechod na lezenie ciest III a tazsich, kde uz musite aj riesit realne lezecke problemy a naozaj dobre ovladat istenie - aby ste pri lezeckych zaciatkoch neboli zaroven zaciatocnici aj celkovo v pohybe v horach a praci s lanom. U nas zaciatocnik nema sancu absolvovat takyto bezpecny vycvik lebo cesty su zakazane.
Porovnajte si to so slovenskymi podmienkami: ak by ste aj absolvovali vsetky VHT znackovane trasy v Tatrach, je to asi tak 10 dni turistiky kde sa navyse vobec nenaucite riesit orientacne problemy, chodite po "vydlazdenych" chodnikoch, celkovo je to taka vykastrovana forma VHT. Nasledne mozete ist na horolezecky kurz, kde sa s mizivymi skusenostami mate za par dni naucit vsetko, co sa v Alpach moze clovek naucit na lahkych trasach postupne. U nas ak by chcel niekto skusat VHT mimo znaciek, moze jedine s instruktorom, co je realne mozno 1-2x do roka na VHT zrazoch, alebo pre tych najbohatsich s vodcom, no samostatne skusenosti nemoze ziskavat vobec. Ak by chcel zacat s lezenim lahsimi cestami, nemoze, musi hned zacat s trojkami, lebo lahsie su zakazane. Ked si to porovnam, nase pravidla mi pre zaciatocnikov pripadaju velmi rizikove. Co myslite, preco tak vela ludi po tatranskom kurze nikdy v Tatrach nelezie?

Fangorn

Tiež by ma zaujímalo, že ako to bolo myslené, že začiatočníci nemajú šancu. Však dostať sa do Jamesu nikdy nebolo jednoduhšie a s preukazom sa dá praktizovať všetko od ťažšej VHT až po lezenie, nehovoriac o možnosti absolvovania kurzov.

K chodníkom: myslím že v Tatrách je ich tak málo, že moc nie je ani čo zatvárať

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov