Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jesenný Malý Kriváň cez Meškalku a dolu cez Kľačiansku Maguru

Diskusná téma K článku: Jesenný Malý Kriváň cez Meškalku a dolu cez Kľačiansku Maguru

Atraktívna jesenná túra, ktorej prvá časť vedie málo známym chodníkom zo Sučianskej doliny na Malý Kriváň okolo Vendovky a úbočím Meškalky. Aj v slnečný víkendový deň tam veľa ľudí nestretnete. Z Malého Kriváňa trasa vedie klasickou hrebeňovkou na Suchý. Naspäť do Turca zbehneme cez Chatu pod Kľačianskou Magurou do Turčianskych Kľačian.

MaLoMe

Išiel som presne túto istú trasu. Keďže som nemal spojku, parkoval som hneď za koncom dediny vedľa cesty a do osady Jarolím som sa dopravil taxíkom. Prišiel do 15 min. po zavolaní.

Martin knor

Ta vystupova trasa vypada perfektne. Mne to vychadza na okruh zo Sucian, pretoze Ontario nemozno vynechat :-).

Substance242

Ďakujem(e) za tip na výborný netradičný okruh (aj parkovanie pri ihrisku), prejdené včera, nechcene aj priamo cez Meškalku (hmla a na sekundu som asi nedával pozor, psst), všetky pramene funkčné, ľudí na Malom Kriváni spolu 4, inak celou cestou až po chatu nikto.

Daulagiri

Pred dvoma rokmi som šiel na Malý Kriváň zo Sučian práve takto v septembri. Chcel som si nafotiť tie červené čučoriedkové kríky v okolí Meškalky, ale bolo zamračené tak mi to vyšlo iba čiastočne. Dlhá ale ľudoprázdna trasa. M. Kriváň mám rád, lebo je taký odľahlejší oproti ostatným vrchom MF.
Cez chatu Kľačianska Magura som šiel raz dáávno, mal by som sa sem niekedy vrátiť. Krásne fotky ešte musím pochváliť, pripomínajú mi "môj štýl" :o)

Lubo

Boli tam Miso Mikulas a Miso Bubernik, Tomas nie.

Matobee

Ľubo parádna trasa a príjemne podaná. Vidím, že aj Tomáš bol s vami ak správne vidím. Počasie luxusné a chutné zakončenie na chate, čo viac si priať.

Sučany, Vendovku a Meškalku som absolvoval minulý rok v novembri. Páčil sa mi vtipný názov Chvala Bohu pod Veľkou Kráľovou. Pod chatou sme sa vymanili z inverzie. Prostredie pri útulnej Vendovke je očarujúce. Nechcelo sa mi odtiaľ odísť.

Vašu druhú časť cez Suchý vrch a Kľačiansku Maguru som išiel na "jar" v apríly. Netradične v čerstvom, hlbokom prašane a stretával som turistov v botaskách, ktorý to kus podcenili. A veru stupákom na vyfúkaný a miestami zľadovatelý Suchý mi nebolo všetko jedno. Je to slušný strmák.

Lubo

Ta plocha je teraz opaskovana a neda sa tam parkovat. Myslim, ze miestni chcu, aby sa parkovalo pri futbalovom ihrisku.

Gustoh

V Turcianskych Klacanoch parkovavam vzdy na konci dediny po zelenej znacke.Je tam taka vyhradena plocha na parkovanie pre mozno 30 aut.
naposledy som tam bol asi pred dvoma rokmi tak teraz neviem ci ta plocha uz nie je zrusena.

Lubo

Samkoh, ano, da sa to, len tych par kilometrov vzdusnou ciarou prejdes za výse dve hodiny, ak ratame aj presuny k autobusu a od autobusu. Zial, toto je ukazka, ze vo verejnej doprave sa vobec nemysli na turizmus, len na dopravne potreby obyvatelov.

Na druhu stranu je to mozno aj trochu dobre, lebo trasa na Maly Krivan popod Meskalku je ludoprazdna.

Lubo

katko16, mas pravdu, sekol som sa. Opravene.

Samkoh

a do T. Kľačian ide nie práve zle martinská MHD(linka 27), ktorá stojí aj vo vrútkach na autobuske, čo je 2 minúty od železničnej. Následne sa vlakom v pohode do Sučian dostanete. Prípadne ak nechceete ísť vlakmi, tak sa dá prestúpiť na regiobusy v MT na Severe pri obchodnom dome.

Katko16

zo Sucheho na Maguru sa ide z hrebena dolava, nie doprava :)

Matus M.

K tým základom, čo ste našli:

Chatu (útulňu) Meškalka postavil odbor Klubu Československých turistov Sučany v rokoch 1931 až 1932 vo výške 1549 m.n.m. južne od západného vrcholu Meškalky. Verejnosti bola chata odovzdaná 1.11.1932 a slávnostné otvorenie chaty bolo až 10.9.1933, po jej úplnom dokončení. Slávnosť otvoril predseda Sučianského odboru KČST R. Nitriansky. Slávnosti sa zúčastnilo 120 osôb. Náklady na výstavbu chaty boli asi 25 tisíc Kč. Iniciátorom stavby chaty bol p. Vychovalý a s ním na chate pracovali najviac mladí členovia odboru KČST. Chata bola 8 m dlhá a 5 m široká. Na murovaných základoch stáli zrubové steny. V prízemí bola predsieň, miestnosť so sporákom a nad nimi dve nocľahárne pre spolu 24 osôb. V roku 1939 bola rozšírená kapacita pre 45 osôb. Táto chata bola demontovaná v roku 1944 a následne už nebola obnovená. V dnešnej dobe sa na mieste chaty nachádzajú len pozostatky základov. Prístup ku bývalej Chate Meškalka je po modrej TZT zo Sučian alebo je potrebné zísť z červenej značky z Malého Kriváňa a po modrej TZT smer Sučany sa dostanete na Rypaj (v blízkosti smerovníka bola umiestnená Chata Meškalka).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma