Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Makovica a Menší vrch – rumunské obzory

Diskusná téma K článku: Makovica a Menší vrch – rumunské obzory

Masív Makovice sa nachádza v centrálnej časti Slanských vrchov, medzi Herlianskym sedlom na juhu a nižšou časťou hlavného hrebeňa pod Šimonkou a vysielačom Dubník na severe. Má dva vrcholy. Hlavným je Makovica, charakteristická sústavou najrôznejších vysielačov a stožiarov. Druhým je o niečo nižší Menší vrch, vzdialený zhruba 1,5 km severovýchodne. Oddeľuje ich pomerne plytké sedlo.

Martin knor

Dobree. Ak sa dobre pamatam, tak pred mnohymi rokmi som siel na Mensom vrchu cez les. Prvy krat v zivote som tam videl diviaky inde ako v ZOO :-).

MilanS

Ešte väčšia pecka by bola, keby Košický samosprávny kraj postavil na Menšom vrchu trvácnu (nie drevenú) vysokú (nad očakávanú úroveň stromov) rozhľadňu.
Tá vyťažená severná úboč časom zarastie. Výborne by poslúžila turistom aj v neextrémnych dňoch pre výhľady na Abov, Zemplín aj Šariš.
Dokázal by ho k tomu niekto "popostrčiť" ? To by bol príspevok na rozvoj turistiky, nie lokálne rozhľadničky nad mestom alebo dedinou. !
V 70-tych rokoch som zo Slanských vrchov počas zimných inverzií pozoroval ďalekohľadom Buhăescu Mare (2268 m) nie ako hmlistú siluetu,
ale aj s rozlíšením zasnežených a skalnatých oblastí na úboči. Išlo o niekoľkodňové vpády studeného suchého (pôvodom sibírskeho)
vzduchu - asi raz za 4 roky. Dnes vzhľadom na zmeny klímy by to už bola rarita.

Daulagiri

Proste pecka, vďaka za sprostredkovanie výhľadu a zážitku.

PaliT

Neodolal som zvedavosti a nazrel do appky Peakfinder a naozaj – Pietrosul Rodnei ponúka ako viditeľný vrchol z Makovice.

Mahe

Lubo ma už predbehol, takže len v skratke:
nájdi si udeuschle.de$ret
zadaj súradnice Makovice:
48.8516900N 21.4924578E
urči smer výhľadu - 110-125 st JV
vygeneruje ti to panoramu
s MAx distance 271,3 km pre horu Pietrosul Rodnei 2303 m

Jak proste milý Wocne.

Martin knor

No, na overenie "moznosti" staci Pytagorova veta. Predstavme si ze je zem hladka gula o polomere 6371 km. Potom ak mam dva body od seba vzdialene 300 km (predstavme si ze su rovnako vysoko) tak ich spojnica sa dotkne gule ak su oba 1765 m nad povrchom gule.

Takze teoreticky to sice je mozne, ale s mojimi ocami ani nahodou :-D .

Nostromo

Boro – úvaha je to celkom jednoduchá. Pre názornosť si to predstav v malom. Predstav si oblý, neveľký trávnatý kopčok kdesi za dedinou, ako sa pekne vyníma proti oblohe. Stojíš pred ním, celý povrch až po vrchol vidíš. Línia kopca, kde sa dotýka oblohy, je horizont. Druhú stranu kopca už nevidíš – zaoblený povrch kopca klesá za horizont.

Teraz si predstav parťáka, ktorý Ťa predbehol (lebo má ľahší batoh ????) a stojí hore na kopci, čiže na horizonte. Až po potiaľ si ho videl a vidíš celého. Parťák začína schádzať na druhú stranu, postupne z neho odspodu vidíš menej a menej, nakoniec len hlavu, urobí ešte jeden krok a za horizontom sa Ti stratí celý. Presne takto je to so vzdialenými horami pred a za horizontom.

V prípade Makovice je horizont, teda povrch zeme (tu Východoslovenskej nížiny), kde sa dotýka oblohy, vo vzdialenosti cca 114 km. To už je na Ukrajine niekde za Mukačevom. Potiaľ vidíš hory (parťáka) celé. Za touto vzdialenosťou sa hory začínajú, ako správne píšeš, z dôvodov zakrivenia zeme odspodu strácať stále viac, sú prekryté horizontom.

Mohutná hora ako Pietrosul (v západných Tatrách, na ktoré sa podobá, by bola suverénne najvyššia) vo vzdialenosti 270 km je prekrytá takmer celá, nad horizont trčí len špička vrcholu od nadmorskej výšky cca 2160 m. Podobne ako keď z parťáka vidíš už len hlavu. Ak by bol Pietrosul len o kúsok ďalej, pár desiatok kilometrov, tak sa za obzorom stratí celý. Napríklad len o 20 km ďalej je podobne vysoká hora Ineu (2279 m) a z nej už kvoli zaobleniu zeme nevidno nič. Ak by mala Makovica o 400 m väčšiu výšku, v ten deň by som odfotil aj Ineu. Ináč len z balóna. ????

Pavel Forgáč

Boro - Slovenský rekord je 309 km z Kráľovej hole: naobzore.net/…/254-premierova…

A svetový takmer 450 km. Makovica je tým aj celkom známa, že sa z nej dajú zazrieť Rumunské karpaty ale musí byť mimoriadna viditeľnosť. Ja som raz videl Schneberg z Veľkého Inovca čo je "len" nejakých 220 km. Hore som bol veľakrát ale zatiaľ iba raz bol taký mimoriadne čistý vzduch a aj to až podvečer.

Boro

Celkom určite nechcem znehodnotiť tvoje úvahy a presvedčenie,o tom, že môžeš odfotiť hory,ktoré sú vzdušnou čiarou vzdialené cca 270 km, ale akosi sa mi to nezdá, a to už aj z dôvodov zakrivenia zeme, ktoré by teoreticky, podla mňa, by tomu malo zabrániť.
P.S. A aby som tomu trošku odľahčil, ta spomeniem výrok jedného slávneho českého herca a to pána Wericha, ktorý hovoril : ... a von měl tak silné brýle, že když si je v Bujějicích nasadil, tak ho zdravili až v Salcburgu."
Werich bol srandista.

Phalike

Tak to sú ozaj parádne fleky na fotenie ďalekých obzorov. Páči sa mi tá foto so Zempl. šíravou, sťa podhorským jazerom ;)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma