Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Riaditeľka NAPANT-u chce viac strážcov a lepšie vymáhanie pravidiel

Lubo

PaliT, alevedno :-) vobec nie je tema, ci maju alebo nemaju pokutovat nelegalne vjazdy motorovymi vozidlami do NP. Dokonca by som povedal, ze pokojne nech viac kontroluju, ci aj ludia s povolenkami su v NP za takym ucelom, na aky je povolenka vystavena.

PaliT

Cez víkend som sa niekoľko krát rozprával s tým spomínaným strážcom prírody, keďže on zabezpečoval za NAPANT renováciu prístrešku v Hiadeľskom sedle, stretol som tam aj poltucet dobrovoľných strážcov, keďže oni brigádovali na zveľaďovaní neďalekej stanice národného parku.

Priznám sa, že z mediálneho obrazu som mal naňho aj ja dosť negatívny náhľad, ale ako to už býva, úplne iné to bude, keď zrazu máš možnosť opýtať sa priamo a objasniť si hľadiská a zdanlivo nepochopiteľné postoje a činy.

Ako pikošku uvediem, že keď sme sa po skončení celodennej roboty rozprávali pri ohni, zrazu k nám pricupkal párik turistov, ktorí sa nás opýtali, či môžu postaviť stan na Kozom chrbte (!), aby po z nich po chvíli vypadlo, že prišli autom (!), aby v sedle len prenocovali ako v neoficiálnom kempe. Skončili dohovorom a dostali odporúčanie, aby zmizli urýchlene preč, keďže prísne vzaté, sa dopustili trestného činu. (Takých prípadov riešia strážcovia 250 ročne, pričom u motorkárov, štvorkolkárov a snežných skútristov už nemilosrdne zhabú motorové vozidlo a páchatelia sú trestne stíhaní). Nad ránom potom prišla do sedla trojica mladíkov na aute, ktorí si zrejme chceli v prístrešku zafetovať, tí už len tak nevyviazli a budú riešení.

Opäť raz som si zistil, že je ľahké nosiť v sebe nejaký negatívny náhľad, ale úplne iná vec je potom sa môcť pýtať a dostať dáta o realite, ktorú som vôbec nevidel. Národný park naozaj treba viac brániť, nejde len o turistov, ale v prvom rade o pytliakov, zberačov a tiež ľudí, ktorí vykonávajú v národnom parku nejakú prácu.

Treba zmeniť systém, pravidlá a hlavne zjemniť pohľad na pešieho turistu, no zároveň sprísniť zásahy proti devastácii ekonomického charakteru.

Pavel Forgáč

Ach bože, Majko v ženskom prevedení. By ma zaujímalo, kde MIN ŽP na týchto super kandidátov chodí. Názory na turistov horšie ako v 19. storočí a praktiky strážcov ako v období maďarizácie. Sa čudujem, že nejaká banda čučoriedkárov ešte nedala nejakému strážcovi na bendžo. Niektorým tým strážcom by to veľmi prospelo. Nie že by som tým chcel zberačov zastávať.

NAPANTU už nepomôže nič. Ani keby mu požehnal samotný pápež svätenou vodou. Je to zničené územie, ktoré sa dá dokopy tak o 100 rokov. Podľa mňa by mali tento tzv. národný park zrušiť. To čo zostalo sa ochráni aj v rezerváciách a ostatné je aj tak len pustatina. Plus sa tu zbytočne míňajú štátne peniaze na takýchto darmožráčov, ktorí sú v podstate na nič. Jedine si vybíjajú svoje ego na obyčajných ľuďoch. Jediné čo v tomto parku funguje je táto buzerácia inak nič. Takže keď sa zruší o nič by sme neprišli. Akurát by nikto nebuzeroval turistov. Developeri si aj tak robia čo chcú a zrejme aj budú.

Keď hovorila o rozpade smrekových monokultúr tak som nevedel či sa smiať alebo plakať. Pravdu má síce v tom, že tie lesy sú stratené a ich rozvrat je neodvratný. Akurát nechápem prečo teda opäť majitelia sadia ďalšie monokultúry, ktoré o 50 rokov znovu padnú alebo sa rovno ani nechytia.

Jacho

Dobrý deň, ak chceme niečo chrániť, treba to ľuďom ukázať, sprístupniť a vysvetliť. To znamená organizovane ich tam priviesť a nie riešiť všetko pokutami a zákazom. Toto je zlá cesta a nepochopenie podstaty národných parkov a hlavne výchovy k ochrane prírody. Všetko naopak.

Vybudované cesty, aj lesné po ťažbe treba využiť pre cyklistov a turistov a nie ich uzatvárať. A strážcovia by mali byť využití ako sprievodcovia po parku a nie iba ako represia.

Všetko, čo je uzavreté stráca zmysel. Hľadajte spôsob ako sa viac a zmysluplne sprístupniť a nie ako sa uzavrieť.

Jjano

ŠOP ako taká nemá žiadny koncept, ako pristupovať k návštevníkom, je to na jednotlivých správach chránených území.

Lenkasyrovatkova

To by bolo super. Nemôžeme ako turisti niečo urobiť? Ja mám obrovský deficit informácií o tom, ako ŠOPka/MŽP chce pristupovať k návštevníkom. Ak sa z nich stanú naozaj silné organizácie a myslenie ostane podobné ako v tomto rozhovore (ale tiež iných), tak máme po.... Ja som sa po svojej línii snažila získať nejaké info, ale neuspela som.
Národný park bez turistov podľa mňa neexistuje. Musia mať nejakú predstavu o ideálnom manažmente návštevníkov (prírodný turizmus je okrajová záležitosť pre fajnšmekrov, turistický semafor zase nevydarený pokus v online svete).

Lubo

Musime konecne ukecat Michala Kalasa z NPMF, on je ovela progresivnejsi.

Hoci teda tam toho reforma asi vela nenamuti, kedze prevazna cast pozemkov tam patri nestatnym vlastnikom, najma Meciarovskemu privatizerovi Smerekovi.

Lenkasyrovatkova

Robíte super robotu s tými podcastami, ale ešte pár takýchto rozhovorov s riaditeľmi národných parkov a začnem sa plánovanej reformy národných parkov skutočne báť...prosim, zreformujme aj nastavenie štátnej ochrany prírody voči turistovi (hikerovi) spolu s reformou národných parkov. Kúzelné slovné spojenie "prírodný turizmus" mi nestačí....

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum