Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Belianske Tatry a Spišská Magura v neskorom lete

Diskusná téma K článku: Belianske Tatry a Spišská Magura v neskorom lete

Jednou z lákavých, ale pomerne zašitých zákutí našej krásnej krajiny je oblasť Zamaguria. Neďaleko nad malebnou obcou Ždiar leží najvzácnejšia časť Tatier – Belianske Tatry. Tú som už dvakrát navštívil, ale o solídnu turistiku vôbec nešlo. Preto ma už vyše roka lákalo „dotknúť sa“ Belianskych Tatier, prejsť si ľubozvučne znejúcou dolinou s bohatou históriou - Meďodoly, pozrieť si charizmatický Ždiar a tiež rázovitú rusínsku Osturňu, učupenú v horách Spišskej Magury. Spojil som lokality do jednej túry s nocľahom pod hviezdami kdesi v okolí poľsko-slovenskej hranice a koncom leta, počas slnečnej dekády vyrazil na cestu.

Boro

Krásne, nádherné , avšak pre mňa neznáme. O to viac atraktívne. Vďaka.

Janabilesova

Na Osturňu a jej okolie tiež spomínam len v dobrom. Dovolenka inšpirovaná krátkym článkom v Krásach Slovenska v týchto zabudnutých končinách bola nezabudnuteľná a dokonalé vyčistenie hlavy. Bolo tu nádherne, pešo aj na bicykloch. Jazero Mišku Kovaľa sa nám tiež podarilo napokon šťastlivo nájsť, hoci sme v to už prestávali dúfať. Samotná prechádzka dedinkou bola zážitkom. Tak mám chrobáka v hlave ukázať tieto úchvatné miesta aj deťom...Odtiaľto to nebolo už ďaleko do Červeného Kláštora a do Pienin...

Matobee

Boro máš svoje obľúbené kraje, ktoré si pravidelne navštevoval, kde ťa to bavilo, veľa si toho zažil a tak je to dobre. Ďakujem ti.

Janka dedinka Osturňa má skvelú atmosféru a už či v nedeľu večer alebo v pondelok ráno som sa tam cítil veľmi príjemne a na začiatok septembra bolo aj poriadne rezko.
Jazero Mišku Kovala je skutočne poriadne zašité v lese. Po ceste k nemu som si 2 krát myslel, že už som tam a nebol som. Našiel som ho relatívne v pohode, lebo som trafil správny chodníček. :-)
Deťom sa bude určite páčiť. Tie asfaltky či už na Spišskú Maguru alebo do Poľska sú na bike ako sa stvorené.

Daulagiri

Belianske Tatry sú moja srdcovka, toľko spomienok sa mi vyvalilo :-) Monkova dolina sa mi páčila hoci som mal podobné počasie menej vhodné na fotenie. Okolie Kopských sediel priam milujem. Meďodoly sú krásne a Muráň je môj veliký sen haha...
Naproti tomu v Spišskej magure som ešte nebol, v pláne ju mám dlho, len musí prísť vhodný čas. Okolie Osturne patrí z krajinárskeho hľadiska ku klenotom našej krajiny. Pekné to porovnanie slovenskej a poľskej časti hôr, tiež mám rád kľud, V PL je asi všade plno. Vďaka za podelenie sa zo zážitkami.

Sona

Mne Martin tiez pripomenul davnejsie potulky v tomto kute, domceky v Osturni stali za navstevu a vyhlad z Lapszanky na Belianky tiez. Samozrejme Belianske Tatry su nadherne, teda to, co sa z nich da prejst, tam sa vraciam opakovane.

Matobee

Maťo ďakujem. Belianky sú úžasné. Určite si ich ešte pár krát prejdem v nejakom inom období a lepšom počasí.
Máš sa načo tešiť v Osturni, keď príde vhodný čas. Veľmi sa mi v jej okolí aj v samotnej dedine páčilo.

Soňa si si trošku zaspomínala. Sú to pekné dedinky. Lapszanka je krajinársky krásna. Ale ľudí tam bolo na Donovaloch na úseku k Vrchlúke (somárskej). Nuž veľký národ, hôr pomenej. Príjemné letné fotky.

Martin knor

Pekne. K tej vode ma napadlo: - Je ta voda pitna?

  • Je, ..., ale teď zrovna tady máme slintavku.
Martin knor

Este pridavam obrazok z augusta 1989. Diak uz dost scernal a neviem ten obrazok lepsie upravit :-(.

Martin knor

Najskor fomapan. Diaky na agfe menia farbu inac. Ono kym som byval v panelaku tak to bolo OK, ale na dedine v dome je trochu vyssia vlhkost a to diaky nici.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma