Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Belianske Tatry a Spišská Magura v neskorom lete

Diskusná téma K článku: Belianske Tatry a Spišská Magura v neskorom lete

Jednou z lákavých, ale pomerne zašitých zákutí našej krásnej krajiny je oblasť Zamaguria. Neďaleko nad malebnou obcou Ždiar leží najvzácnejšia časť Tatier – Belianske Tatry. Tú som už dvakrát navštívil, ale o solídnu turistiku vôbec nešlo. Preto ma už vyše roka lákalo „dotknúť sa“ Belianskych Tatier, prejsť si ľubozvučne znejúcou dolinou s bohatou históriou - Meďodoly, pozrieť si charizmatický Ždiar a tiež rázovitú rusínsku Osturňu, učupenú v horách Spišskej Magury. Spojil som lokality do jednej túry s nocľahom pod hviezdami kdesi v okolí poľsko-slovenskej hranice a koncom leta, počas slnečnej dekády vyrazil na cestu.

Martin knor

Najskor fomapan. Diaky na agfe menia farbu inac. Ono kym som byval v panelaku tak to bolo OK, ale na dedine v dome je trochu vyssia vlhkost a to diaky nici.

Martin knor

Este pridavam obrazok z augusta 1989. Diak uz dost scernal a neviem ten obrazok lepsie upravit :-(.

Martin knor

Pekne. K tej vode ma napadlo: - Je ta voda pitna?

  • Je, ..., ale teď zrovna tady máme slintavku.
Matobee

Maťo ďakujem. Belianky sú úžasné. Určite si ich ešte pár krát prejdem v nejakom inom období a lepšom počasí.
Máš sa načo tešiť v Osturni, keď príde vhodný čas. Veľmi sa mi v jej okolí aj v samotnej dedine páčilo.

Soňa si si trošku zaspomínala. Sú to pekné dedinky. Lapszanka je krajinársky krásna. Ale ľudí tam bolo na Donovaloch na úseku k Vrchlúke (somárskej). Nuž veľký národ, hôr pomenej. Príjemné letné fotky.

Sona

Mne Martin tiez pripomenul davnejsie potulky v tomto kute, domceky v Osturni stali za navstevu a vyhlad z Lapszanky na Belianky tiez. Samozrejme Belianske Tatry su nadherne, teda to, co sa z nich da prejst, tam sa vraciam opakovane.

Daulagiri

Belianske Tatry sú moja srdcovka, toľko spomienok sa mi vyvalilo :-) Monkova dolina sa mi páčila hoci som mal podobné počasie menej vhodné na fotenie. Okolie Kopských sediel priam milujem. Meďodoly sú krásne a Muráň je môj veliký sen haha...
Naproti tomu v Spišskej magure som ešte nebol, v pláne ju mám dlho, len musí prísť vhodný čas. Okolie Osturne patrí z krajinárskeho hľadiska ku klenotom našej krajiny. Pekné to porovnanie slovenskej a poľskej časti hôr, tiež mám rád kľud, V PL je asi všade plno. Vďaka za podelenie sa zo zážitkami.

Matobee

Boro máš svoje obľúbené kraje, ktoré si pravidelne navštevoval, kde ťa to bavilo, veľa si toho zažil a tak je to dobre. Ďakujem ti.

Janka dedinka Osturňa má skvelú atmosféru a už či v nedeľu večer alebo v pondelok ráno som sa tam cítil veľmi príjemne a na začiatok septembra bolo aj poriadne rezko.
Jazero Mišku Kovala je skutočne poriadne zašité v lese. Po ceste k nemu som si 2 krát myslel, že už som tam a nebol som. Našiel som ho relatívne v pohode, lebo som trafil správny chodníček. :-)
Deťom sa bude určite páčiť. Tie asfaltky či už na Spišskú Maguru alebo do Poľska sú na bike ako sa stvorené.

Janabilesova

Na Osturňu a jej okolie tiež spomínam len v dobrom. Dovolenka inšpirovaná krátkym článkom v Krásach Slovenska v týchto zabudnutých končinách bola nezabudnuteľná a dokonalé vyčistenie hlavy. Bolo tu nádherne, pešo aj na bicykloch. Jazero Mišku Kovaľa sa nám tiež podarilo napokon šťastlivo nájsť, hoci sme v to už prestávali dúfať. Samotná prechádzka dedinkou bola zážitkom. Tak mám chrobáka v hlave ukázať tieto úchvatné miesta aj deťom...Odtiaľto to nebolo už ďaleko do Červeného Kláštora a do Pienin...

Boro

Krásne, nádherné , avšak pre mňa neznáme. O to viac atraktívne. Vďaka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma