Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Štyri dni v okolí Zvolena

Diskusná téma K článku: Štyri dni v okolí Zvolena

Program DofE (Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu) dáva mladým ľuďom príležitosť osobnostne sa rozvíjať v rôznych oblastiach. Vyvrcholením ich niekoľkomesačného snaženia je absolvovanie dobrodružnej expedície - niekoľkodňovej túry so špecifickými podmienkami. Takouto "dofáckou skúškou dospelosti" sme si prešli tiež.

Martin knor

Volakedy davno som jednu vandrovku zacinal na stanici vo Zvolene a siel som na Certovu skalu. Vybral som sa vsak po lavom brehu Hrona. Myslim, ze je to ovela zaujimavejsia trasa ako slapat cez mesto a Budcu. Ale inac ste mali pekne ciele prechadzok. Skoda toho arboreta.

Peter61

Tomka, Pavel:
DofE je pre 15 - 24 ročných, takže pojem "expedícia" si nevymysleli oni, ale Philip , Hanh, alebo iná taká dajaká šajba, aby ich namotivovali.
dofe.sk/…/patroni-a-podporova…
A opakujem, držím palce

Pavel Forgáč

Netreba sa tu hneď durdiť z pohľadu nás "skúsených turistov". Áno tiež si pod slovom expedícia predstavím prechod Grónska, Uralu, Patagónie... Ale zase keď sa pozriem do minulosti, tak keď som mal 14 rokov bola pre mňa "expedícia" aj výstup na náš 719 m vysoký Čaračín, keď napadlo 85 cm snehu. Rád nato dodnes spomínam ako som sa tam brodil bez snežníc :). Keby sa vybrali na niečo ťažké ako neskúsení turisti tak by ste ich tu išli rozdupať ako si to dovolili. A keď sú opatrný tak šomrete, že sú opatrný. Ale to sme my klasický slováci čo ošomreme aj husu čo znáša zlaté vajcia :). Ani jeden z nás nespadol na zem ako hotový turista. A určite sa hneď ideálne nepobalil a nenaplánoval trasu. Ja som sa zle pobalil aj na SNPčku a som tu. Poučil som sa a dnes už sa balím úplne na ľahko. Ten strach z medveďov tiež úplne chápem. Tiež som sa ich dosť bál, kedže médiá ich vykresľujú ako krvilačné beštie čo stoja za prvým stromom v lese aby zožrali človeka. Pritom je to jedno z najviac plachých zvierat. Ľudia dnes stratili kontakt s prírodou a už bohužiaľ aj ľudia na dedine sa boja aj obyčajnej srnky, jeleňa, diviaka a nie to ešte medveďa. Popritom najnebezpečnejšie zviera, ktoré môže človek v lese stretnúť je iný človek. Možno sa časom osmelia a prespia aj v lese, a možno raz niekto z nich prejde aj cestu SNP alebo už nepôjdu nikam. Ktovie? No určite im k ničomu nepomôže hundranie nás starých turistov. Takže za mňa fajn pokiaľ vás výlet bavil. Nabudúce skúste prespať aj v lese niekde kde je málo medveďov :).

Tomka

Chlapci nechytajte ich za slovíčka! Samozrejme, že to nie je expedícia v pravom slova zmysle, ale oni si to tak nazvali, tak im to neberte. Nepoznáme ich, nevieme aké majú skúsenosti. Možno pre nich to bolo prvýkrát čo niečo takéto zažívali a možno niektorí boli prvýkrát v živote 4 dni bez mobilu! Už zato si zaslúžia pochvalu, že vydržali.

Peter61

Bulat, ja som starý *omár a za expedícu považujem cestu niekam, kde nikto nie je, žiadna cesta, žiadna chata, žiadny mobilný signál etc. Niečo podobné, ako robieva Barabáš, alebo Kleslove výlety za prvovýstupmi do bývalého vojenského pásma na hranici býv. ZSSR.
Časy sea menia, takže dnes za expedíciu považujú lokalitu, kde nie je mekáč, POS terminál a donáška pizze. No čo už. Aj volejbalovotanečný výlet mal názov expedícia.... svts.sk/1279-kaukazske-dobrod…
čo sa týka Dof€, celkom im fandím. Pre Tomku:
"Dobrodružná expedícia
Za hranice bežných zážitkov. Dobrodružná expedícia je výzvou k prekonaniu obáv z neznámeho a príležitosťou vyraziť s partou na niekoľko dní objavovať zaujímavé miesta na Slovensku a v zahraničí. Môže pršať, môže snežiť, ale dobre pripravenú skupinu nič také neprekvapí"
dofe.sk/sk/oblasti-a-urovne/

Tomka

Nepoznám program DofE a preto ma zaujíma či je podmienka chodiť iba pešo a v žiadnom prípade nevyužiť verejnú dopravu?
A tiež nerozumiem prečo "ťažký batoh" na Čertovu skalu?
Ale inak fajn, držím palce a verím, že aspoň niektorí z Vás budú aj naďalej chodiť do prírody.

FunTTomas

na začiatočníkov fajn pomotanie sa. Jediné, čomu nerozumiem, prečo ste rovno z kempu nešli po žltej značke, ktorá tam začína a pokračovali cez záhradky na hrebeň, ale ste sa dva razy trepali cez mesto po asfaltkách smer Kráľová do doliny a pritom ste žltú neraz pretínali. Minimálne cestou späť ste ju mohli použiť ako zmenu trasy.

Bulat

Nič v zlom, ale nazvať expedíciou zopár nocľahov v autokempe mi príde trošku nadsadené. Nevdojak mi vyvstane na mysli úryvok zo známej Nohavicovej piesne ...já jsem ostuda trempů
já když chlempu
tak v autokempu... Ale inak OK, toto "pričuchnutie si" k vandrovaniu može byť sľubný začiatok.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum