Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Smutné Skorušinské vrchy a cíp Západných Tatier

Peter61

09:13 28.11.2021 Matobee :
beriem, že toto sú dokumentárne foto, nie súťaž amatérskej fotogragie ( aj keď to možno v Galérii tak vyzerá, nechodím tam často). Na druhej strane, foto na pomery Hikingu sú nadštandartné.
Stačí sa pozrieť na tie skoro identické páry fotiek a vybrať iba jednu. To by kreatívnemu autorovi nemalo robiť problém.
No a technická hikingová:
vyhodíš zo štyroch dve, máš miesto na iné dve foto. Na osvieženie nejaký polodetail, detail, figúra.
( áno,registrujem, že v tomto článku si nevyčerpal limit 37 foto).

Matobee

PaliT hehe. Všimol som si, že nešetríš veľmi a zvykneš dať link/odkaz na doplnkovú galériu. Je to skvelý spôsob.
Mne by takých 50 asi aj stačilo. 100 a viac už (aspoň ja) strácam záujem pozerať takto pri článku. To už skôr vidím na nejaké premietanie večer na chate. Tak sa dá aj 400 pozrieť v príjemnom duchu. :-)

PaliT

Ja zas pridávam k článku takmer vždy omnoho bohatšiu galériu na google.photos, 37 fotiek mi stačí, iba ak idem v dedine po mlieko (aj to ak fotím len smerom tam)...

Matobee

Peter no čo ti k tomu napísať. Píšem ako uznám za vhodné a v rámci možností na Hikingu (počet fotiek atď.).
Nedá sa každému vyhovieť. Pravda je aj čo ty píšeš, ale zas niekto by možno privítal aj viac podobných záberov. :-)

Peter61

@ matobee, asi sme sa 16/11/21 05:38 neporozumeli
prečo dávaš ku článkom "dvojičky" foto ( označené II.)? V tomto článku ovce. maghický západ Slnka. prúdiace hmly?
Menej je niekdy viac, IMHO by si v tomto prípade autor mal vybrať, ktorú zavesí.

Matobee

Samozrejme je to niečo iné s "plnou poľnou" ako len tak na ľahko na jednodňovku. Najmä prvé skúsenosti bývajú drsné alebo vtipné.

Keď som išiel prvý krát "naťažko" na Kráľovu hoľu tiež sa mi poriadne hlava krútila z váhy batoha. Ale to sme mali toľko vecí, že koniec. 6 plechovíc Plzňa, 2 kilá špekačiek, ťažký stan, atď. Vtipné začiatky. :-)

Martin knor

Ano, tak ako hovoris. Jeden den metelica, druhy po snehu ani pamiatky.

Ono po kopcoch som chodieval aj prv, ale tu sme si tahali celu vybavu, vcetne stanu (spalo sa vo vlastnych stanoch pri chate) a jedla, lebo v Rohacskej doline potraviny nie su :-). A takto nabaleny som dovtedy este nesiel.

Matobee

Martin také podmienky si človek zapamätä a ešte ako bažant detto. Ty si mal nejaké drsné začiatky. Minule si spomínal nejaké, sa mi zdá, že zimné trable s bivakom na Jakubinej, teraz letný sneh na Brestovej. To tam bolo až toľko snehu v koncom júna ?
Po takých začiatkoch aj klobúk dolu, že si pri turistike zostal. :-)

Ja som inak tiež išiel svoju prvú hrebeňovku v júny alebo júly a tiež snežilo, ale sneh sa veľmi nedržal, iba na Chopku a Derešoch.

Tak na Osobitej ste si už vtedy boli sami páni a nech si idú, alebo stoja

Martin knor

Mato, spomienky mam viac na predchadzajuci den, ked sme sli s kamaratom (skusenym turistom) z Liptova na Oravu. Na Brestovej snehova metelica zasypavala kamaratove stopy, tak som na neho vo vichrici ziapal, aby ma pockal :-).

Dalsi den, 20.6., sme sli s velkou skupinou, ktora isla ako kolona na dialnici. Bud sa bezalo, alebo stalo. Na nervy. Prave preto, aby sme z kolony vypadli, sme vybehli na Osobitu. Ostatni ju minali. Este nik netusil, ze ju coskoro uzavru.

Matobee

Martin Knor tak máš takéto pekné spomienky z Osobitou. Určite na tie časy rád spomínaš a bol by som zvedavý ako to tam vtedy vyzeralo.
Možno sa raz dožijem aj ja nejakého oficiálneho výstupu, ale ktovie. :-)

Martin knor

V tejto oblasti som uz davno nebol. Pritom jedna z mojich prvych tur, co som si zapisal, viedla na vrchol Osobitej. Pred 35 rokmi isla cez kopec znacka a bol som tam v ramci zrazu VHT-turistov.

Vychodna cast Skorusinskych vrchov so smrekovymi monokulturami ma neoslovila, ale nizsia zapadna sa mi pacila.

Peter61

príspevok do zbierky:
(biela čiarka v kosovke, dúfam, že ju vidno)

Tramtária

marcel.c, tento rok si Triznovci z Hzs ZT verejne požundrali, že by sa im pri záchrankách už fakt zišiel chodník niekde z hrebeňa medzi Kopami a Baníkovom, smerom na Závraty a Žiarsku d.
To len tak na okraj.
Áno, tiež súhlasím, salámovou metódou sa postupne tie chodníky akosi strácajú. Vznikajú desiatky nových náučných chodníkov mimo NP, ale v parkoch sa skôr strácajú.

Ja napríklad zdôvodneniu uzávery úseku Závory - Ľaliové s. fakt nechápem. Na jednej strane ochranári tvrdia, že táto oblasť bola málo navštevovaná už v čase uzávery, sami to titulujú ako "oblasť pre fajnšmekrov", ale aj tak to zavrú.
Niekedy sa zdá, že hrajú s verejnosťou akúsi čudnú hru. Majú dáta o návštevnosti doliny, ale nedozvieš sa, koľko z tých ľudí v doline si ten bicykel aj zamkne a vyjde napr. na Závory.

Daulagiri

Jasné že najlepšie je to na Osobitú zo sedla, vtedy sme však mali iné úmysly.
Značiek bývalo viac no časy sa menia, nuž čo dodať.

Marcel.c

K tomu môžeme pripočítať z tej istej mapy aj spojnicu sedlo Závory - Ľaliové sedlo a odbočku z modrej TZT Jamské pleso - Kriváň ku Kriváňskemu zelenému plesu, aj keď tu ide už o Vysoké Tatry.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma