Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Demänovská hora, Pustô, Krakova hoľa a Chopok

Adina

Peter, no neviem. U mňa sú to krásne spomienky spojené s tou pôvodnou. Civilizované postačovalo to, čo priniesla vrcholová stanica lanovky. Kamienka mohla ostať pôvodná. Predpokladala som však, že to tak neostane. Veď to, čo sa s celou Demänovou deje je na jeden veľký plač. Som rada, že som si pôvodnú chatu mohla užiť.

Peter61

Adina, mna sa tá modernizácia celkom páči. Vykurovať a udržiavať staré haraburdy je drina. V Alpách prišli na to, že po 30 rokoch zbúrať apostaviť novú.
toto potešilo "Turisti, ktorí prechádzajú hrebeň Nízkych Tatier alebo celú SNP-čku a preukážu sa pečiatkou z útulne Andrejcová alebo Ďurková poskytujeme zľavu 20 % z ceny ubytovania.
kamennachata.sk/#historia

Adina

Ten smajlik mi nejako ušiel :-( ...

Adina

Výstup na Demänovskú horu bol pre mňa veľký zážitok. Príroda ponúkla to najkrajšie čo vie. Tvoj článok mi tie krásne chvíle pripomenul. Ako vždy, parádne foto Maťo. V šoku som ostala pri pohľade na foto meniacej sa Kamnnej chaty. A je mi z toho veľmi smutno :-).

Jana T.

Paráda! Ja som si zgustla na Tvojom výlete už po polnoci. Tie nočné košieľky ma dostali! :)

Pafi

Maťo,
parádne ako vždy, počko žičilo a čo viac treba.Skvelá pozvánka pre tých, čo tam ešte neboli. Imho aj mne Demhora aj hrebeň Pustého chýba. Navnadil si ma poriadne :-)
Vďaka!

Tomka

Martin pekne.
Ten úsek medz Demänovskou horou a Iľanovským sedlom mám veľmi rada a balkón je topka.
Na Tanečnici som zažila hádam najhoršiu búrku v živote - tam pomáhalo už len plakať.

Daulagiri

Vďaka chalani, som rád za reakcie.
Bočné hrebene vo všetkých pohoriach mám rád, no tieto nízkotatranské ešte o čosi viac, všetky ešte nemám v zbierke :-)
Matobee, s tými zvermi ma to ani nenapadlo, až teraz haha... Večer na Krakovke bol fajn, absolútna pohoda, keďže som menej fotil kvôli mrakom, viac som si to vychutnával. Ja napr. útroby Demänovskej ešte nemám prešliapané, iba okolité hrebene.
Ako čítam poznáš to tam viac než ja. Len tak ďalej...
November je známy vysokými inverziami, no mne sa v posledných týždňoch nepodarilo nikam vyraziť, uvidíme.

Svatopluk: Pustô je asi najkrajšie, také ľúbozvučné slovenské :-)

Svatopluk Štěpánek

Pekná trasa, pekné fotky. Šiel som v 1990, hneď potom, čo som v L. Mikuláši odvolil v prvých svobodných voľbách. Vtedy bolo na mapách písané "Pustie, nie "Pustô", neviem, ako to hovoria miestni. Bola okolo toho jazyková debata, výsledok bol, že "Pustie" je v liptovštine množné číslo od "pustô", v spisovnej slovenčine "pusté".
Ospravedlňujem sa za tento jazykový kútik.

Matobee

Eeeej aké príjemné prekvapko, článok od teba. Hneď som neodolal pozrieť sa bližšie, kadiaľ si sa potáral. Zhodou náhod som sa sčasti aj z týchto končín vrátil pred pár dňami :-)

Tuším máš ma bočných hrebeňoch NT poriadne šťastie na divé zvery. Predtým medveď, vlk a teraz diviak. Príjemné jesenné podmienky a skvelé fotky. Mne sa napríklad tá večerná z Krakovej veľmi páči. Ide z nej zaujímavá atmosféra. Kosienky sú moje veľmi obľúbené miesto.

Za posledné dva roky som prešiel tieto trasy v NT a mám na krásne aj smutnejšie miesta dosť živé spomienky.
Na Kráľovom stole si spomínam na posledné pásy snehu pokryté saharským prachom, ktorý sem vtedy začiatkom leta 2019 prifúklo.
Minulú jeseň som prechádzal cez Rovnú hoľu, Jánsku dolinu, Krakovu hoľu a Iľanovské sedlo tiež na dva dni. V jaskyniarskej búde som vtedy vychytal dvoch nepríjemných poľovníkov. Začiatkom tohto leta som cca. tu bol zas.
A do štvorice v stredu som sa vrátil z oblasti Ostredka, Širokej doliny, Krúpovej hole, svahov Chopka, Troch vôd a Poľany.
Na hrebeni vládli skvelé jesenné inverzie s prúdiacimi oblakmi cez sedlá. Potešilo ma, že aj v dolinách sa dajú objaviť mnohé až panensky krásne zákutia, napriek krutej realite vládnúcej "za rohom". Predstavoval som si aká asi mohla byť Demänovská dolina pred 100 rokmi. :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma