Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Demänovská hora, Pustô, Krakova hoľa a Chopok

Diskusná téma K článku: Demänovská hora, Pustô, Krakova hoľa a Chopok

Ďalší príspevok z mojej série o bočných hrebeňoch Nízkych Tatier. Tentoraz som svoju pozornosť zameral na okolie Demänovskej doliny a jej vrcholy tvorené krasovými horninami. Čaká ma pomerne neznáma Demänovská hora, skalné terasy Pustého či rozložitý masív Krakovej hole. V ústrety hlavnému hrebeňu budem šliapať cez hôľnatú Prašivú a dotknem sa aj okolia Chopku. Trasu si klasicky rozložím na 2 dni a ako vhodný termín volím koniec septembra, kedy by v horách malo žezlo preberať pekné počasie babieho leta.

Martin knor

Ano, je to ono. Teraz som si to vsimol aj v texte. Pri tych cyklistoch som to prehliadol :-D.

Daulagiri

Ešte raz vďaka za pochvalu.
Maťo ja si pamätám malé skalné okno cca tu: mapy.dennikn.sk/?x=19.59015… spomínam ho aj v texte, je aj na mapy.cz, neviem či ty myslíš ešte nejaké ďalšie? Je možné že ich je viac, primárne ich na túrach nehľadám.
Širokou dolinou som ešte nešiel, ale zrejme za ten čas dostala na frak ešte viac. Je už ťažké to aj komentovať. No napriek všetkému si myslím že NP by to ešte byť mal, možno rozloha by sa mala prehodnotiť.

Martin knor

Pekne obrazky. Cez Demanovsku horu som siel vlani na jesen. Tesne nad chodnikom je trochu rozbite skalne okno.

Sirokou dolinou so schadzal tento rok z Dubmiera. Je to tam poriadne vyholene. Zrejme este viac, ako pred 4 rokmi, ked si sa na to pozeral zhora. Ale keby som sa vybral po jednej z cesticiek, ktore tam lesnici porobili, tak porusujem zakon. Chore.

Inac, nebude sa organizovat peticia za zmenu statutu Nizkych Tatier? Za ich preradenie z Narodneho parku do Chranenej krajinnej oblasti? Myslim, ze je na to uz najvyssi cas.

Anddreo

Ahoj Martin,

Zaujímalo ma či som pochopil správne, že si prespal tu :
hiking.dennikn.sk/…/podvecern…

V jaskyniarsko-poľovníckej búde blízko sedla Javorie ?

Kde ešte by sa dalo v tejto oblasti prespať?

Daulagiri

Lubo túto krasovú oblasť NT mám aj ja rád, moja srdcovka je však Ohnište.

Patrik bočné rázsochy skrývajú veľa krás, na Nízkych Tatrách sa mi páči že takmer všetky sú prístupné po značkách.

Gusto veru ten začiatok značky je tam rozpačitý, ale dá sa to nejak zvládnuť. Chatka je tam ako píše Seakaya, približne mapy.dennikn.sk/?x=19.63003…

Radim25

Keď nebola vrcholová tabuľka, mne stačil aj takýto údaj...

Gustoh

Na Demänovskú horu som išiel tiež asi pred štyrmi rokmi z autokempingu Bystrina.Tiež som mal hneď na začiatku problém nájsť značku.Ani som ju nenašiel, išiel som intuitívne a po cca 20 minútach som sa na ňu pripojil.Krásna túra to bola.Kde je presne ta jaskyniarska chatka?

PatrikSlanina

Paráda Maťo. Tie rázsochy Nízkych Tatier sú naozaj nádherné zákutia našej zeme. Už sa teším, keď ich aj ja preskúmam. Môžem sa spýtať na tú jaskyniarsku chatku? Ešte som o nej nepočul.

Lubo

Mato, krasny clanok z mojich oblubenych lokalit. A tie fotky, radost pozerat!

Lubo

Adina, ku ktorej verzii mas vztah? Lebo len za podlednych 20 rokov mala Kamienka tri rozne tvare.

Daulagiri

Tomka rád som vyvolal spomienky rôzneho druhu :-)
Pafi, navnadiť bolo jedným z cieľov, fakt to tam stojí za to, hlavne Pustô.
Janka snažím sa tie javy opisovať tak poetickejšie, neviem si to odpustiť :o)
Adina je skvelé že každý má na rôzne miesta svoje spomienky a tie si článkom pripomenie. Kamienka sa mení, vyvíja a rozumiem že to nieje každému po chuti. Tiež som zažil zmeny na nejakých iných objektoch a nie vždy ma to nadchlo, lebo sa vytratila pôvodná atmo. Inak vo vnútri Kamienky som bol len raz pred 12-timi rokmi, aj to len na chodbe, kvôli plnke v jedálni.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma