Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Českom 2: Cez Moravu na Králický Sněžník

Mahe

Gesenke resp. Altavater
(Jeseniky)

"Během osmi let jedenkráte setkali jsem se s českými turisty na Jesenikách, což nám i knihy turistu potvrdí..."

citát z prvého českého bedekra - Prúvodce po Jesenikách vydaného v roku 1914 (!) J. Dostalom, ktorý tak trochu nažnačuje, aké bolo pred sto rokmi národnostné zloženie v tomto kraji.

Tak ako v Brne či Valticiach nemôžte v krčme povedať, že ste "v Česku", tak aj Jeseniky nie sú na Morave ale "ve Slezsku" :-)
Prípadným záujemcom o toto krásne pohorie odporúčam aktuálnu "bibliu" = "Na Jeseniky" od Jiriho Gloneka (Olomouc 2020) - na 570 stranách sa o tomto pohorí dočíta snáď všetko + historické mapy + fotky + spomienky na chatárov - podrobný popis chát (napr. Jiřího na Šeráku, či na Králickom S.)

Je to môj zamilovaný kraj, preto sem chodím už vyše 40 rokov a stále ma očaruje.

Martin knor

Pekne. Tvojou trasou som siel iba zaciatok po Fulnek a potom v okoli Kralickeho Sneznika. A este kusok okolo Budisova nad Budisovkou. No ja som chodil casto po kulturnych pamiatkach.

Najviac ma prekvapilo porovnanie okolia Pradedu s Velkou Fatrou. Tie hole sa mozno trochu ponasaju, ale ja pochadzam z Turca a pre mna je Velka Fatra najma Tlsta a Ostra, a na ne sa Hruby Jesenik nechyta ani nahodou.

S vodou som v Cechach a na Morave nikdy nemal problem. Kraj je husto obyvany, takze clovek kazdu chvilu ide cez dedinu, v ktorej si moze kupit nejaku limonadu ci cokolvek dalsie. Po Cechach so sebou netreba vlacit tolko jedla ako ked clovek chodieva u nas.

Kravy sa na mna este nerutili, ale mal som podobny problem s ovcami v Rakusku. Zbehli zo svahu a tryskom na mna. Tak som zdvihol ruky, zacal nimi mavat a ziapat a siel som proti nim. Nato sa ovce zhacili a pribrzdili. Predpokladam, ze ked vidia cloveka, zvacsa im doniesie sol ci cosi podobne. Preto k nemu letia o dusu.

Pavel Forgáč

martin knor - ja som z opačnej strany a pre mňa je zase fatra skôr tá hôľna časť :D. Tak mi to pripomenulo fatru aj keď samozrejme reliéf a stavba pohoria je úplne iná. Hrebeň je skôr jedna veľká placka ako nejaké strmé výstupy. Veľká Fatra má viacero tvárí to treba uznať :).
S tou vodou to tak blbo vydalo. Na poslednom prameni sa mi nechcelo naberať lebo to bola len taká malá mláčka a vodu by som tam naberal asi hodinu a potom bol už večer/ráno a to som nechcel niekomu klopať na bránu :). Ale potok to istí :D. Už som pil aj horšie stoky a zatiaľ som nemal nejaké prehánky :D.

Daulagiri

Opäť parádne putovanie, čo dodať, tie Rešovské vodopády vyzerajú pekne aj ten hrad Sovinec...
Šiel som hrebeň Jeseníkov zo sedla Skřítek na Ramzovú, mal som krásne počasie, tie hory sa mi veľmi páčili, spal som v útulniach na Jelení a Vřesové studánce a potom v tej útulni na Ramzovej s dvoma kohútikmi.

Teším sa na pokračovanie.

Pavel Forgáč

daulagiri - som rád, že sa ti oba články páčili :). Rešovské vodopády prekvapili aj mňa. Nečakal som, že to bude až tak pekná roklina. Jediná škoda je že som nemal statív, dali by sa tam porobiť pekné fotky, z ruky to moc nešlo. Podstatný je však zážitok a ten bol fajn :).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov