Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Českom 2: Cez Moravu na Králický Sněžník

Diskusná téma K článku: Českom 2: Cez Moravu na Králický Sněžník

Druhá časť mojej cesty Českom bude viesť cez nevysoké vrchy Vítkovskej vrchoviny, kde navštívim zaujímavú lokalitu, v ktorej v minulosti prebiehala ťažba bridlice. Odtiaľto sa cez Nízky Jeseník s peknou roklinou Rešovských vodopádov presuniem na lúčnatý hrebeň Hrubého Jeseníku. Hrebeňovka patrí k tomu najlepšiemu, čo sa dá v Česku prejsť.

Pavel Forgáč

daulagiri - som rád, že sa ti oba články páčili :). Rešovské vodopády prekvapili aj mňa. Nečakal som, že to bude až tak pekná roklina. Jediná škoda je že som nemal statív, dali by sa tam porobiť pekné fotky, z ruky to moc nešlo. Podstatný je však zážitok a ten bol fajn :).

Daulagiri

Opäť parádne putovanie, čo dodať, tie Rešovské vodopády vyzerajú pekne aj ten hrad Sovinec...
Šiel som hrebeň Jeseníkov zo sedla Skřítek na Ramzovú, mal som krásne počasie, tie hory sa mi veľmi páčili, spal som v útulniach na Jelení a Vřesové studánce a potom v tej útulni na Ramzovej s dvoma kohútikmi.

Teším sa na pokračovanie.

Pavel Forgáč

martin knor - ja som z opačnej strany a pre mňa je zase fatra skôr tá hôľna časť :D. Tak mi to pripomenulo fatru aj keď samozrejme reliéf a stavba pohoria je úplne iná. Hrebeň je skôr jedna veľká placka ako nejaké strmé výstupy. Veľká Fatra má viacero tvárí to treba uznať :).
S tou vodou to tak blbo vydalo. Na poslednom prameni sa mi nechcelo naberať lebo to bola len taká malá mláčka a vodu by som tam naberal asi hodinu a potom bol už večer/ráno a to som nechcel niekomu klopať na bránu :). Ale potok to istí :D. Už som pil aj horšie stoky a zatiaľ som nemal nejaké prehánky :D.

Martin knor

Pekne. Tvojou trasou som siel iba zaciatok po Fulnek a potom v okoli Kralickeho Sneznika. A este kusok okolo Budisova nad Budisovkou. No ja som chodil casto po kulturnych pamiatkach.

Najviac ma prekvapilo porovnanie okolia Pradedu s Velkou Fatrou. Tie hole sa mozno trochu ponasaju, ale ja pochadzam z Turca a pre mna je Velka Fatra najma Tlsta a Ostra, a na ne sa Hruby Jesenik nechyta ani nahodou.

S vodou som v Cechach a na Morave nikdy nemal problem. Kraj je husto obyvany, takze clovek kazdu chvilu ide cez dedinu, v ktorej si moze kupit nejaku limonadu ci cokolvek dalsie. Po Cechach so sebou netreba vlacit tolko jedla ako ked clovek chodieva u nas.

Kravy sa na mna este nerutili, ale mal som podobny problem s ovcami v Rakusku. Zbehli zo svahu a tryskom na mna. Tak som zdvihol ruky, zacal nimi mavat a ziapat a siel som proti nim. Nato sa ovce zhacili a pribrzdili. Predpokladam, ze ked vidia cloveka, zvacsa im doniesie sol ci cosi podobne. Preto k nemu letia o dusu.

Mahe

Gesenke resp. Altavater
(Jeseniky)

"Během osmi let jedenkráte setkali jsem se s českými turisty na Jesenikách, což nám i knihy turistu potvrdí..."

citát z prvého českého bedekra - Prúvodce po Jesenikách vydaného v roku 1914 (!) J. Dostalom, ktorý tak trochu nažnačuje, aké bolo pred sto rokmi národnostné zloženie v tomto kraji.

Tak ako v Brne či Valticiach nemôžte v krčme povedať, že ste "v Česku", tak aj Jeseniky nie sú na Morave ale "ve Slezsku" :-)
Prípadným záujemcom o toto krásne pohorie odporúčam aktuálnu "bibliu" = "Na Jeseniky" od Jiriho Gloneka (Olomouc 2020) - na 570 stranách sa o tomto pohorí dočíta snáď všetko + historické mapy + fotky + spomienky na chatárov - podrobný popis chát (napr. Jiřího na Šeráku, či na Králickom S.)

Je to môj zamilovaný kraj, preto sem chodím už vyše 40 rokov a stále ma očaruje.

Pavel Forgáč

zdenda - ako kedy. Niekedy áno a niekedy nie. Ono záleží od toho či sa niekto prihovorí. Nie som príliš zhovorčivý človek, takže pokiaľ neiniciuje rozhovor ten druhý, tak ja určite nie :). Ale zas keď sa už s niekým rozprávam, tak je to väčšinou na dlho. V týchto prvých dvoch častiach to bolo skôr také tiché kráčanie, ale v ďalších už budem stretávať viac ľudí a niektoré rozhovori aj spomeniem.
S vodou je to tak aj u nás. Väčšina ľudí nemá problém nabrať.
Pozrel som si tú mapu. Síce som ju už videl veľakrát ale nikdy som si neuvedomil ako to išlo hlboko na severnej Morave. Ďakujem za informáciu. Inak ma pri tom pochode po hranici prekvapilo koľko ľudí padlo v 1938 čo sa buď odmietli stiahnuť alebo ich zabili sudetský Nemci pri nájazdoch na hranicu. A to sa hovorí, že sme hranice vydali len tak. Popritom tam život položili stovky ľudí.

Zdenda

Těším se na další vyprávění, kam a kudy jsi až došel. Po severních horách je to paráda. Stihneš se s někým zastavit a popovídat při té porci kilometrů?
S vodou - když není, tak stačí kdekoliv zazvonit, poprosit někoho na zahradě, nemyslím, že bys zle pochodil, tulákům každý vodu rád doplní.
A s těmi Sudety - ono totiž Německo sahalo před druhou světovou válkou až dost daleko na východ a hranice s Polskem a Československem byla na Odře. A německý živel sahal docela dost do vnitrozemí. A zrovna v té oblasti, kterou tady popisuješ, velmi hluboko do vnitrozemí. Když budeš mít čas, mrkni na mapy Sudet, ono to překvapí i lecjakého Čecha :-)

Pavel Forgáč

Všimol som si, že vo faktoch som zabudol prepísať prevýšenia, keďže turistickámapa.sk tam už neberie vrstevnice. Stúpanie má byť 4891 m a klesanie 4231 m.

boro - tiež som si to všimol. Už sa mi viackrát stalo, že kravy išli popri mne ako som išiel okolo ohrady a kukali na mňa. Najlepšie však bolo keď som počas prechodu ponitrianskej magistrály spal neďaleko oplôtku na Veľkom Poli. Ráno som sa zobudil a spoza ohrady na mňa kukalo celé stádo kráv ako na nejaké čudo :D. Fotka je aj v článku, ale prikladám aj sem. Takto tam ráno stáli slečny nastúpené. Ľudia sú tiež občas podobný ako spomínaš. Napr keď ide turista cez nejakú osadu na východe tak hneď vybehnú všetci von a kukajú, že čo to.

Boro

Niekedy je to s kravami tak, že sú len veľmi zvedavé. Sedeli sme raz takmer priamo u ohrady a odpočívali a takmer ihneď sa okolo nás zhromaždilo možno -20-25 kráv a jednoducho len na nás "čumeli". A ostatné, keď videli to zhromaždenie okolo nás, sa s radosťou pripájali. Ale podobnú reakciu je občas vidno aj u ľudí, no nie ?

Svatopluk Štěpánek

Pavel, ja som to zle napísal.
Ja som od roku 1988 takmer 100% vlk-samotár a takto ma to baví najviac, z tých istých dovodov ako Teba. Jediná výnimka je, že o prázdninách chodíme spolu so synom.

Pavel Forgáč

matobee - tiež som to mal rovnako. Najskôr som pochodil Slovensko a teraz už trochu spoznávam aj iné kúty :). Je fajn poznať svoju krajinu. Poznám veľa ľudí čo chodia kade tade po svete a popritom nevedia čo majú za humnom. To si myslím, že je celkom hanba.
S tým dobytkom je to často sranda, ale toto sa mi ešte nikdy nestalo, že by sa rozbehli ku mne :D. Tiež to vyzeralo dosť akčne.

Svatopluk Štěpánek - ja to mám naopak. V lete v podstate všetko sám a potom v zime vybehnem niekam aj s kamarátmi. Ale osobne ma to najviac baví samého. Páči sa mi tá úžasná voľnosť keď si idem kde chcem, ako chcem. Všetko záleží len na mne a nič sa nemusím nikoho pýtať :). V zime to musí byť tiež paráda sa tadiaľ túlať. Pekné sú aj Jizerské hory, české švajčiarsko alebo aj krkonoše len tie sú trochu preľudnené.

vladimir. - veru aj hmlisté počasie má svoje čaro :). Tú tabuľku som si tam nevšimol ale kravičky sa vyvaľovali pod Pradedom.

Vladimir.

Od Ovčárny po Ztracené kameny mi to tiež budilo Veľkofatranský dojem. Od Ramzovej po Švýcarnu som si tiež užil hmlisté počasie, no aj to malo niečo do seba.

Kravičky bránia svoje teliatka.

Svatopluk Štěpánek

Posledný raz.
Jeseníky sú krásne, pred okolo 40 rokmi som na bežkach šiel Červenohorské sedlo - ch. Vřesová studánka - Keprník - Ramzová - ch. Paprsek. Ch. Vřes. studánka vraj už nie je, na Ramzovej bola iba opustená železničná stanička. Teraz to musí byť všetko inakšie.
Jeseníky, Beskydy, Šumava a niektoré časti Českomoravskej vysočiny stoja za to. A kto znesie ľudí, tak aj okolie Prahy.

Svatopluk Štěpánek

Pavel, čo sa týka spoločenskosti, sme na tom rovnako. Posledných 5 -6 rokov chodíme o prázdninách so synom, inak 100% vlk-samotár. A aj preto sa mi páčia Borove príbehy.
Matobee, raz som šiel vo V.Fatre okolo Ploskej cez stádo kráv a nechcel som si predstaviť, ako by to vyzeralo, keby sa rozbehli.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma