Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Branisko - malé veľké pohorie

TomXX

Tak toto je veľká namotávka! Počasie na jednotku!

Matobee

Tomáš aj pre mňa bolo toto pohoríčko veľmi pozitívnym prekvapením.
A v takom počasí aké vtedy vládlo proste fantázia. :-)
Ďakujem.

Lubo

Super fotky, Mato. Uplny luxus to pocasie, co si vymakol.

Peter61

Ľubo, žeby vymákol počko ? Skôr dobre naplánoval túru. V Ne už sa to riadne kazilo.
K týmto dvom fotkám
"Pohľad na východ, v diaľke Vihorlatské vrchy"
"Sťahovanie národa na východ pred Dušičkami" by sa zišlo upraviť/ upresniť popisky.

Nostromo

U dvoch fotiek s Vihorlatskými vrchmi v názve (č.3 a č.26) navrhujem opraviť názvy pohorí. V prvom prípade sú tam Slanské vrchy, v druhom prípade sú tam Slanské vrchy, Čierna hora (Roháčka) a Volovské vrchy (Kojšovská hoľa). Z Vihorlatských ani pixel. :D Nech to zbytočne nemýli. Následne by som zmienku o Vihorlatských vrchoch upravil aj v texte.

Peter61

:-) nostromo 15:43, dávam Ti 10/6 bodov !
(MOŽNO bolo vidno Vihorlatské zo Slanských, ale nielen smer, ale aj opar robia svoje)

Nostromo

Áno, je to tak, z toho miesta (fotka č.4) a týmto smerom (fotka č.26) Vihorlatské vrchy ani nie je možné vidieť. Zo Smrekovice či Sľubice sa síce pozorovať dajú, ale len ich veľmi malá časť, ktorá dosť splýva so Slanskými vrchmi v popredí. Pri najvyššom vrchu (Vihorlat) sa jedná len o uzulinký prúžok vrcholu, ktorý ledva pretŕča nad Slanskými vrchmi. Je potrebné to poznať a vedieť presne, kam sa pozerať, čo asi nebol tento prípad. Navyše je Vihorlat vzdialený 91 km, čo pri opare, aký tam vtedy panoval, sa asi vidieť ani nedá.

Ale aby to nedajbože nevyzeralo, že autora chcem pripraviť o radosť z ďalekého výhľadu, tak na opačnej strane obzoru, pod Tatrami, panovali úplne iné podmienky (ako vždy) a na fotke č.9 – Výhľady zo Sľubice... je v strede na obzore medzi Tatrami celkom jednoznačne a bez pochýb Veľký Choč (113 km). Je pravdepodobné, že tam bude aj Malá Fatra – Chleb-Stoh (132-135 km), na potvrdenie by som musel mať k dispozícii väčší detail.

Matobee

Lubo díky. Skvele bolo veľmi. V noci trošku dulo, ale nebolo to nič hrozné. Inak fantázia.

Peter, Nostromo ďakujem vám páni za upozornenia na chyby. Vidím, že sa ešte mám čo učiť na východze. :-)

MisoB

Popisy inkriminovaných fotiek opravené.

Peter61
@ 18:04 29.11.2021 matobee: aborigini alebo lovci výhľadov vždy vedia viac, ako dajaký pristaš. Ide len o to, akou formou opravujú: v diskusii, mailom. Takisto pohľad čitateľa : domáci vs. cezpoľný. Domácim je napr. jasné, že foto " Sťahovanie národa na východ pred Dušičkami" je D1, Spišský hrad etc., ale inak... btw. nemusia to byť tí, či dú na Dušičky, ale iba návrat z týždňoviek. Čo sa týka gramatiky, si pacient pre JÚLŠ. Buď "na Východe", alebo "na Vihodze"! -)
Jaro_PO

Pekný článok a fotky. Je to málo chodené pohorie ktoré má čarovné zákutia. Ja som pre pár rokmi prešiel ako "hrebeňovku" aj s Bachurňou od vlaku v Krompachoch po vlak v Lipanoch.
zonerama.com/…/3731364

Matobee

Nostromo no dosť som to odflákol s tými pohoriami. Pozeral som dnes do mapy a je to ako vravíš.
Veľký Choč som si veru všimol aj priamo na mieste. Tieto pohoria poznám vizuálne predsa len lepšie. Díky za doplnenie. :-)

MisoB ďakujem za promptnú a bleskovú opravu. Ja som sa ešte len rozhodovoval komu z redakcie napísať mail. :-)

Peter hehe no tak je ako vravíš. Domorodci vedia. Ale zmýliť si dokonca pohorie už cítim ako potupu, ešte vrch, dolinu ako tak. :-)
Je mi jasné, že sa na "Dušičky" vracali, aj domáci z východu pracujúci na západe nielen "sviečkopáliči", ale takto som si to dovolil pomenovať. Bol to pre mňa dosť zaujímavý pohľad na taký dlhý úsek D1ky a neustály tok áut. Prišlo mi priam ako z nejakého amerického LA.
A čo je to JÚLŠ?

Jaro_PO ďakujem. Ľudí veru málinko, ešte keby idem mimo víkendu. Ale aj takto som v podstate mimo obce, priesmyku stretol asi 5 ľudí. Príjemne si Branisko, Bachureň spoznal z hrebeňa. Pekné fotky v linku. :-)

Ja kedže som bol autom som urobil takúto dajme tomu 8-ku, alebo ešte presnejsie trasu v tvare snehuliaka.
Celkom sa mi posledný rok, dva páči takto "prešpikovať" pohorie, ktoré navštívim. Spoznať oblasť/chorár aj z miest mimo hrebeňa.

Pavel Forgáč

Branisko je malé ale pekné pohorie. Tiež som raz spal v tej útulni hore a večer/ráno je to tam fakt super. Jeden z najlepších výhľadov na Spiš. Niekedy navštív aj Lačnovský kaňon a okolie. Je to tam pekné aj keď už skôr tak na hranici Braniska a Bachurne.

Peter61 - domáci vždy najlepšie poznajú svoje končiny aj keď už som viackrát opravoval aj domácich v tom, kde je aký kopec. Ako sa hovorí výnimka potvrdzuje pravidlo :).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma