Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Branisko - malé veľké pohorie

Peter61

Kúščok Voroblika vo videoverzii je v tohtovíkendovom Televíkende

Matobee

Martin Knor do tebou spomínanej časti v okolí Lipoviec na pomedzí Braniska a Bachurne sa niekedy určite vydám. V tvojom staršom článku z týchto končín to vyzerá lákavo. Snáď aj niekedy v zime, kedže je tu kde "hlavu skloniť" .

Fuuu tak Smrekovica bez značiek musela byť skvelá. To ti verím.
Mne sa tu páčilo aj keď sú tu už značky. Ale v podstate som tam bol sám okrem dvoch tichých noclažníkov a nejakí tí ľudia sa začali objavovať až cez obed. Chodníky v blízkosti Smrekovice sú tiež len úzke, pekné, nanápadné, žiadna tatranská magistrála, čo je pozitívum.

Martin knor

Mne sa v Branisku zatial najviac pacila roklina Vorobik. A samozrejme, dve velke skalne okna.

Inak, ked som bol v roku 1997 na Smrekovici, tak tam neviedla ziadna turisticka znacka. Predieral som sa tam cucoriedim, parada. Bol so na vrchole aj pred 2 rokmi, ale uz to tam nema taku atmosferu.

Matobee

RadoB, Peter61 ďakujem za tipy. Keď sa na Branisko/Bachureň vyberiem určite to bude min. na 2 dni a spravím väčšiu trasu a nejaké tipy tam určite zahrniem. :-)

RadoB

Túra Lačnovským kaňonom sa dá zokruhovať cez hrebienok Červenej skaly k jaskyni Komín a skalnému oknu Vrátnica. Neznačený chodník ide po hranici rezervácie ;-)

Matobee

Pavel skutočne Branisko predčilo očakávania. Aj keď som doň vkladal nádeje na veľa pekných chvíľ už od cesty ním v septembri. Večer na Smrekovici bol určite jeden z najkrajších v tomto turistickom roku.
Verímy, že sa na rok vyberiem aj na Bachureň a odporúčaný kaňon rozhodne neobídem. Ďakujem za tip.

Peter ten Šarišsko-slovenký slovník si veru pozriem. Určite obohacujúce pre stredoslováka. Už ktovie čo by nato povedal Ľudovít Š. z Jazykovedného ústavu.

Maťo ďakujem. Nevydržal som na Branisko neisť, tak ma zaujalo cestou priesmykom ako spomínam aj v úvode. Odporúčam ti ho zahrnúť do budúcoročných plánov. Vyplatilo sa

Daulagiri

V tomto pohorí som ešte nebol, no mám ho už nejaký čas vytipované.
Trafil si na túre parádne podmienky, hlavne tá inverzia v prvý deň, kde trčí hrad je super. Vďaka za sprostredkovanie zážitku a pekné fotky.

Pavel Forgáč

Branisko je malé ale pekné pohorie. Tiež som raz spal v tej útulni hore a večer/ráno je to tam fakt super. Jeden z najlepších výhľadov na Spiš. Niekedy navštív aj Lačnovský kaňon a okolie. Je to tam pekné aj keď už skôr tak na hranici Braniska a Bachurne.

Peter61 - domáci vždy najlepšie poznajú svoje končiny aj keď už som viackrát opravoval aj domácich v tom, kde je aký kopec. Ako sa hovorí výnimka potvrdzuje pravidlo :).

Matobee

Nostromo no dosť som to odflákol s tými pohoriami. Pozeral som dnes do mapy a je to ako vravíš.
Veľký Choč som si veru všimol aj priamo na mieste. Tieto pohoria poznám vizuálne predsa len lepšie. Díky za doplnenie. :-)

MisoB ďakujem za promptnú a bleskovú opravu. Ja som sa ešte len rozhodovoval komu z redakcie napísať mail. :-)

Peter hehe no tak je ako vravíš. Domorodci vedia. Ale zmýliť si dokonca pohorie už cítim ako potupu, ešte vrch, dolinu ako tak. :-)
Je mi jasné, že sa na "Dušičky" vracali, aj domáci z východu pracujúci na západe nielen "sviečkopáliči", ale takto som si to dovolil pomenovať. Bol to pre mňa dosť zaujímavý pohľad na taký dlhý úsek D1ky a neustály tok áut. Prišlo mi priam ako z nejakého amerického LA.
A čo je to JÚLŠ?

Jaro_PO ďakujem. Ľudí veru málinko, ešte keby idem mimo víkendu. Ale aj takto som v podstate mimo obce, priesmyku stretol asi 5 ľudí. Príjemne si Branisko, Bachureň spoznal z hrebeňa. Pekné fotky v linku. :-)

Ja kedže som bol autom som urobil takúto dajme tomu 8-ku, alebo ešte presnejsie trasu v tvare snehuliaka.
Celkom sa mi posledný rok, dva páči takto "prešpikovať" pohorie, ktoré navštívim. Spoznať oblasť/chorár aj z miest mimo hrebeňa.

Jaro_PO

Pekný článok a fotky. Je to málo chodené pohorie ktoré má čarovné zákutia. Ja som pre pár rokmi prešiel ako "hrebeňovku" aj s Bachurňou od vlaku v Krompachoch po vlak v Lipanoch.
zonerama.com/…/3731364

Peter61
@ 18:04 29.11.2021 matobee: aborigini alebo lovci výhľadov vždy vedia viac, ako dajaký pristaš. Ide len o to, akou formou opravujú: v diskusii, mailom. Takisto pohľad čitateľa : domáci vs. cezpoľný. Domácim je napr. jasné, že foto " Sťahovanie národa na východ pred Dušičkami" je D1, Spišský hrad etc., ale inak... btw. nemusia to byť tí, či dú na Dušičky, ale iba návrat z týždňoviek. Čo sa týka gramatiky, si pacient pre JÚLŠ. Buď "na Východe", alebo "na Vihodze"! -)
MisoB

Popisy inkriminovaných fotiek opravené.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma