Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na Devínskej Kobyle bude nová rezervácia, ľudia sa boja obmedzenia pohybu

Diskusná téma K článku: Na Devínskej Kobyle bude nová rezervácia, ľudia sa boja obmedzenia pohybu

Prírodná rezervácia na Devínskej Kobyle dnes chráni hlavne stepnú časť masívu, po novom by mala zahŕňať aj väčšinu tamojších lesov. V piatom stupni ochrany však nie je povolené pohybovať sa mimo turistických chodníkov, návštevníci by sa tak už nedostali na mnohé obľúbené miesta. Štátna ochrana prírody hovorí, že má riešenie.

V.v.l.a.a.d.o.o

Takéto výnimky bez jasných pravidiel iba znižujú vážnosť ochrany prírody v očiach návštevníkov. Chceme aby si turisti hľadali vo vyhláškach do ktorej rezervácie môžu a do ktorej nie? Ale ako má turista pochopiť prečo do rezervácií Starý háj, Soví les či Pramene Vydrice môže ale do rezervácie Bolehlav, Zlatá studnička, či do pralesového zvyšku Zámok nemôže? Z pohľadu turistu ide vo všetkých týchto prípadoch o les s nejakými chodníkmi či lesnými cestami a žiadny zásadný rozdiel tam nevidí.

PaliT

Keby to bolo na mne, tak v základnom móde by boli všetky chránené územia voľne dostupné pre človeka, ktorý tam ide na vlastných nohách. Podmienkou je, že nebude nič trhať, rúbať, hlasno sa správať, poľovať, či zakladať oheň.

Základná úloha chránených území by mala spočívať v zákaze hospodárskej činnosti či už je to ťažba alebo developerstvo a pod.

V odôvodnených prípadoch by tam boli obmedzenia vstupu v nejakom kritickom čase, napr. kvôli hniezdeniu, či ochrane nejakého biotopu pred zašliapávaním a pod.

A samozrejme, viem si predstaviť aj určité refúgiá, kam by okrem nejakého biológa – výskumníka či strážcu, nikto nemohol vstupovať.

To všetko by znamenalo zmenu paradigmy v ochrane prírody.

Ak je reč o lesnej časti Devínskej Kobyly, skutočne si myslím, že hlavným úmyslom má byť ochrana lesných spoločenstiev pred vyrúbaním, ale voľný pohyb chodcov tam nebol zdrojom nejakého zásadného problému a nebude ani odteraz. Som rád, že si verejnosť aj úrady začínajú zvykať na to, že chodec v prírode je predsa iba ďalším živočíchom, ktorý pri umiernenom správaní nie je nič proti ničomu...

Jjano

Ak tomu správne rozumiem, nejde o výnimky. Vyhradenie miest pre pohyb mimoc chodníka je normálny legislatívny postup, úrad skrátka pri vyhlasovaní rezervácie povie, že ľudia môžu chodiť mimo chodníka v celej rezervácii. To nie je výnimka, to je normálny postup.

V.v.l.a.a.d.o.o

@PaliT Taká rezervácia Pralesy Slovenska bola tiež zriadená s cieľom zabezpečiť pôvodné lesy pred ťažbou. Od 1. decembra 2021 to bude päťka ako takmer každá iná so zákazom pohybu mimo značených chodníkov.

V.v.l.a.a.d.o.o

Áno, je to normálny postup, ktorý stanoví výnimky, že niekam áno a niekam nie. Mne rozhodne nepripadá normálne, že o možnosti voľného vstupu sa dozvieme napríklad z vyhlášky KÚŽP v Bratislave č. 3/2005 z 15.2.2005. To si naozaj potrebujem pre každú rezerváciu hľadať predpis, ktorým bola vyhlásená a zisťovať, či tam smiem ísť?

Jjano

Vlado, ešte raz. Nie je to výnimka. Výnimka sa vystavuje pre konkrétne osoby a/alebo účely ich pohybu. Daná osoba o ňu musí požiadať a úrad sa vyjadrí.

Toto, čo navrhuje CHKO MK, je plošné univerzálne stanovenie už vo vyhláške, je to používaný postup. Nemá to byť z čoho výnimka, keďže to bude povolené,
Napríklad v NAPANT sú takto vyhradené pre pohyb na bicykli niektoré doliny - nie je v nich cyklotrasa, ale môže sa v nich bicyklovať, aj keď sú v trojke, lebo je to tak vo vyhláške.

V.v.l.a.a.d.o.o

Z hľadiska legislatívy to samozrejme výnimka nie je. Z hľadiska turistu je voľný pohyb podľa vyhlášky 3/2005, či bicyklovanie podľa 11/2004 výnimkou lebo umožňujú niečo, čo inde povolené nie je. Ja ako turista teda píšem zo svojho pohľadu.
Mimochodom, vedel by niekto jednoducho zistiť, v ktorých rezerváciách na území Bratislavy sa môže návštevník voľne pohybovať? Alebo napríklad v Malých Karpatoch.

Sona

Navrhovatelia prírodnej rezervácie Pralesy Slovenska, OZ Prales, chceli, aby tam bol mozny volny pohyb ludi, ale nepreslo to cez ministerstvo zivotneho prostredia. To povedalo, ze to mozno dovolia v niektorych lokalitach, ale kedy a v ktorych, tazko povedat.

Lubo

@v.v.l.a.a.d.o.o.

Ad Pralesy Slovenska:

Predkladatelia rezervacie (OZ Prales) navrhovali volny pohyb pre turistov, pretoze dovodom vyhlasovania bolo ochranit pralesy pred harvestormi, nie pred navstevnikmi.

Zial SOP sa s ich navrhom nestotoznila. Ci sa aj tu budu riesit vyhradene miesta, bude mozno vediet Sona.

Ad vyhradene miesta:

Ako pise Jjano, nejde o vynimku ale o stanovenie toho, co sa kde smie/nesmie. Je to akoby maly navstevny poriadok.

Martin knor

Vlado, myslim ze rozumiem co mas na mysli. Ked som v cudzine, tak ked sa spravam slusne podla akychsi univerzalnych pravidiel, tak viem, ze som v pohode. U nas nikdy netusim, ci nahodou nejaky zakon neporusujem. Nase "pravidla" su jednoducho "sibnute". Pokojne ma mozu pokutovat z dovodu ochrany prirody ked idem po zvaznici rozrytej od kolies lesnych traktorov. Na druhej strane, su rezervacie kde mozem ist krizom-krazom ako si zmyslim a je to podla zakona v poriadku. Su dokonca rezervacie v 4 stupni ochrany (Jelenska gastanica), ktore stat dava do "ekonomickeho prenajmu". Jednoducho, absolutny chaos.

Suhlasim s Palim, ako by to malo byt. Ale nepredpokladam, ze by sa "ochrana prirody" dokazala vzdat uzemi, do ktorych "nik iny ako ochranar" nesmie vstupit.

Ras

Aby nebol knor prekvapkany keď ho niekde napr. v Indonézii zavrú na 10 rokov do basy za porušenie zákona o ktorom nebude ani tušiť že ho porušuje :))

Bazin

Vitam clanok! Kedze informovannie dotknutej verejnosti aktermi tejto "patkovej" akcie uplne absentuje. Otazka zamer?
Kde sa dozvieme znenie? Ako sa mame nechat presvedcit ze to je prinos?? V nasej republike sa to len hemzi zakazmi, prikazmi a vynimkami...

Ano dalo sa znennie si precitat na slov-lex.sk/…/244
ale uz tam nieje.

tak aspon vlozim co sa tam pisalo, nech nie su dohady:

V zóne B (v podstate cely masiv kopca, moja poznamka) PR Devínska Kobyla zákaz táboriť, stanovať, bivakovať, jazdiť na koni, zakladať oheň mimo uzavretých stavieb, lyžovať, vykonávať horolezecký alebo skalolezecký výstup, skialpinizmus alebo iné športové aktivity za hranicami zastavaného územia obce neplatí na miestach, ktoré okresný úrad v sídle kraja vyhradí návštevným poriadkom národného parku a jeho ochranného pásma alebo uverejnením zoznamu týchto miest na svojej úradnej tabuli, webovom sídle a na úradnej tabuli dotknutej obce; tieto miesta môžu zahŕňať aj celé chránené územie a jeho ochranné pásmo.
V zóne B PR Devínska Kobyla zákaz zakladania ohňa mimo uzavretých stavieb taktiež neplatí, ak ide o činnosť súvisiacu so zabezpečením zdravotného stavu lesného porastu.
V zóne B PR Devínska Kobyla zákaz organizovať verejné telovýchovné, športové a turistické podujatie, ako aj iné verejnosti prístupné spoločenské podujatie, zákaz použiť zariadenie spôsobujúce svetelné a hlukové efekty, najmä ohňostroj, laserové zariadenie, reprodukovanú hudbu mimo uzavretých stavieb a zákaz vysádzať alebo pestovať nepôvodné druhy rastlín alebo vypúšťať alebo chovať v zajatí nepôvodné druhy živočíchov mimo uzavretých stavieb neplatia na miestach, ktoré okresný úrad v sídle kraja vyhradí návštevným poriadkom národného parku a jeho ochranného pásma alebo uverejnením zoznamu týchto miest na svojej úradnej tabuli, webovom sídle a na úradnej tabuli dotknutej obce; tieto miesta môžu zahŕňať aj celé chránené územie a jeho ochranné pásmo.
V zóne B PR Devínska Kobyla zákaz zbierať rastliny vrátane ich plodov neplatí:
a) na miestach, ktoré okresný úrad v sídle kraja vyhradí návštevným poriadkom národného parku a jeho ochranného pásma alebo uverejnením zoznamu týchto miest na svojej úradnej tabuli, webovom sídle a na úradnej tabuli dotknutej obce; tieto miesta môžu zahŕňať aj celé chránené územie a jeho ochranné pásmo,
b) na vlastníka, správcu a nájomcu pozemku, na ktorý sa vzťahuje tento zákaz.
V zóne B PR Devínska Kobyla zákaz umiestniť košiar, stavbu alebo iné zariadenie na ochranu hospodárskych zvierat neplatí na miestach, ktoré okresný úrad v sídle kraja vyhradí uverejnením zoznamu týchto miest na svojej úradnej tabuli, webovom sídle a na úradnej tabuli dotknutej obce.

moje zhrnute:
zakaz neplatí na miestach, ktoré okresný úrad v sídle kraja vyhradí návštevným poriadkom národného parku a jeho ochranného pásma alebo uverejnením zoznamu týchto miest na svojej úradnej tabuli, webovom sídle a na úradnej tabuli dotknutej obce

Teda 400.000 Bratislava si najskor prestuduje navstevny poriadok ....mapy....atd a podho do bukovo hraboveho lesa.

Ako obyvatel pod predmetnym kopcom s udivom a strachom sledujem ako po tichucky, je o nas bez nas rozhodovane, ba az je zarazajuce ze ani miestne zastupitelstvo nemalo presne informacie co sa ide diat v jeho extravilane.

Apropo vzhladom na neinformovanost sa tu derie porekadlo ked vtacka lapaju pekne mu spievaju. Spitam sa kto a na ako dlho garantuje slubovany (nikde zatial text nieje uverejneny) volny pohyb????

To mame stale sledovat uradne tabule, legislativne weby aby som vedel co sa chysta za mojimi oknami?

Potom z neinformovanosti vznikaju peticie ako tato

mojapeticia.sk/…/ae79253e-93a…

Ano zda ze to napokon bude krok k lepsiemu, ale treba taky gulomet na zajace - pilcikov?

To sa bude takto aj realizovat sen NP Poddunajsko???

Jaro.q

bazin,
od roku 2018 je schválený pre celú tú oblasť „Program starostlivosti o chránený areál Devínska Kobyla“ , kde v rámci manažmentových opatrení je požadované znížiť zastupenie drevín ako agát, javor, jaseň, borovica. V lesnatej časti je až 189 ha porastov nepôvodných drevín.
sopsr.sk/web/?cl=119
A ten nový s presunom 2. stupňa ochrany do 5. stupňa:
Projekt ochrany a program starostlivosti CHA Devínska Kobyla - návrh na prerokovanie (sopsr.sk)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov