Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Špeciál k 17. novembru: Cezhraničné túry

Diskusná téma K článku: Špeciál k 17. novembru: Cezhraničné túry

Počas predošlého režimu nebola cezhraničná turistika taká jednoduchá ako dnes. Do Rakúska ste sa cez železnú oponu nedostali vôbec. Plánovať si turistické okruhy, počas ktorých by ste si odskočili do Maďarska či Poľska a vrátili sa naspäť na naše územia, sa tiež nedalo. V tomto špeciálnom vydaní basecampu k 17. novembru sme vybrali tipy na zaujímavé prihraničné alebo cezhraničné túry.

Pavel Forgáč

Ach jaj aká búrlivá diskusia pod tak nevinným článkom. Ja som osobne rád, že je komunizmus za nami a nemusel som v ňom žiť. Žiť podľa ideálov spoločnosti by ma teda nebavilo. Mám rád vyššiu formu slobody, ktorá sa dá zažiť napr. na dlhých túrach. Najviac ma mrzí, že komunizmus zabil tak perspektívny štát ako bola prvá Československá republika. Dnes sme mohli patriť k svetovej špičke, ale namiesto toho sa z nás pomaly ale isto stáva čierna diera EÚ. Zase na druhej strane aj galaxia má vo svojom centre čiernu dieru :). Prirovnávať buzeráciu ŠOPky k totalitnému režimu je už trochu moc. Rozdiel je hlavne v tom, že dnes sa dá všetko zmeniť, keď sa chce. Stačil by veľký tlak turistickej verejnosti a myslím, že zmeny by sa dali presadiť. Predsa len turistov nie je málo. Problémom je, že u nás sa ľudia pre dobrú vec nevedia absolútne spojiť a niekedy sa čudujem, že u nás mohlo prebehnúť niečo ako SNP alebo nežná revolúcia. Osobne nemám rád predpotopné názory ochranárov, ale ani lesníkov a poľovníkov čo sa názorovo zasekli niekde tam kde aj pani Záborská.Už by mohli konečne tieto dva tábory nájsť spoločný kompromis a začať spolupracovať pre dobro celej spoločnosti. To že si tu budete navzájom porovnávať pipíky nič nevyrieši. Aj tak nemá ani jedna strana väčšieho :) čiže tu nič nevyriešite akurát sa začnete osočovať. A nebudem veľmi rád, keď sa už aj na hiking zavlečie odpad,ktorý vidím každý deň na sociálnych sieťach.

Peter61

Martin, tvoj včerajší prepočet " zastrelenych cca 145/9=16 osob" je úplne chorý.
Žiadny strelec nebol odsúdený nie preto, že " v tej dobe boli take zakony", ale pretože prokuratúra a české súdy to odflákli, dôkazná situácia, zdravotný stav obvinených etc., blabla bla.
ZLOČINY PROTI ĽUDSKOSTI SÚ NEPREMLČATEĽNÉ
V Nemecku šli do basy od strlcov až po Krenza. U nás si tí pohraniční .....ci donedávna robili aj bašávely
dennikn.sk/…/obludne-oslavy-s…

HOWGH

Martin knor

Bulat, Ty si si vobec nevsimol, ze tu nik neobvinuje medvede?

V clanocku co tu linkol Peter je popisana zodpovednost konkretnych osob za strielanie na hraniciach. Avsak ziaden strelec nebol odsudeny, pretoze vraj v tej dobe boli take zakony. Za to co sa dialo plosne odsudzujeme vtedajsi rezim, ktory to dopustil. A analogiou je ked takzvani ochranari dopustaju premnozenie medvedov, ktore nik neobvinuje, ale ktore kedze su v lese premnozene nemaju inu sancu ako ist medzi ludi a snazit sa zit medzi nimi. Tym stracaju plachost a je logicke, ze to potom obcas dopadne zle.

Ale moja pointa bola este v comsi inom. Ked niekto bagatelizuje usmrtenie cloveka medvedom, tak je narocne uverit mu, ze ho desi usmrtenie cloveka pohraniciarom. V obidvoch pripadoch sa jedna o velku tragediu a treba urobit vsetko co je v nasich silach aby k takym tragediam nedochadzalo. Socializmus sme zavrhli a dnes uz na hraniciach nik ludi nestriela. Takze je cas, aby konecne ochranari navrhli ako sa vysporiadaju s medvedmi. Zopakujem. Prosim, nebagatelizujte usmrtenie cloveka medvedom.

Peter61

jjano, ja si iba pripomínam priezvisko šprintéra 14347830, ktorý svojho času dal 50 m za 5,61 s.

Jjano

Zbabelý zasratý anonym RC je absolútny hlupák! Howgh!

Mato_d

Bulat, absolútny súhlas, lepšie by som to nenapísal.
Trochu k téme - pamätám si, že keď sme sa raz (síce už po '89, ale ešte ďaleko pred Schengenom) vytrepali na Rysy, hore stáli tip-top nastylovaní slovenskí pohraničari v uniformách. Akoby ich tam minútu predtým vysadil vrtuľník :)

Peter61

Bulat 21:52 19.XI.2021 :
Á N O !!!
(obdivujem Teba aj Ľuba, že ste si našli čas diskutovať s týmito poniektorými diskutérmi. Ja by som iba použil spŕšku vulgarizmov)

Bulat

Vážení (poniektorí) diskutujúci,vaša argumentácia pri porovnávaní neporovnateľného je naprosto scestná. Netreba sa vyznať logike, aby bolo zrejmé, že sa jedná o typické argumentačné fauly- v tomto prípade navyše vrcholne nekorektné fauly. Za prvé - porovnávať obete zavraždené komunistickými zločincami na hraniciach s "obeťami" pokutovanými za priestupky v prírode je podobné ako porovnávať diskrimináciu Židov a obete holokaustu s "diskrimináciou" antirúškarov. Je to nielen falošné a nevkusné ale je to doslova odporné a mimoriadne hnusné voči pozostalým týchto zavraždených ľudí. Ich mŕtvych blízkych tým staviate na roveň človeka, ktorý zrejme nemá poňatia o tom, čo je to tragédia a strata- človeka, ktorého jedinou tragédiou je, že dostal pokutu 20 eur za to, že sa sral tam, kam nemal. Totálne tým banalizujete ich nešťastie. Urážate ich. Za druhé ospravedlňovať jedno zlo iným- to je čo za argument? To že napríklad americkí osadníci vyvraždili pôvodné obyvateľstvo je iste tragédia, ale je to ospravedlnenie toho, že tu strieĺali na hraniciach ľudí aku besnú zver len preto, že nechceli žiť v komunistickom žalári ako väčšina konformného plebsu? A nielen to, vy ste to povýšili ešte o jednu falošnú úroveň vyššie- postavili ste obete zvôle na roveň obetí prírodného nešťastia - jedného človeka usmrteného medveďom. Medveď je zviera, ktoré síce občas zabíja, ale nevraždí - na rozdiel od ľudí. To fakt necítite ten rozdiel? Čo budete nabudúce porovnávať a ospravedlňovať - že je v pohode zavraždiť kohokoľvek len preto, že občas na horách človeka zabije blesk - ďalšia z neovládateľných prírodných síl? Chcelo by to z vašej strany trochu citu a empatia k ľuďom, ktorí tu stratili svojich najbližších a taktiež sa zamyslieť, či nerobíte hanbu svojmu druhovému prívlastku- sapiens !

Samkoh

tých 132 km slovensko-rakúskej hranice mi nesedí. Podľa Wikipédie má táto hranica 106, 6 km a zhruba toľko sme sa učili aj na geografii. Neviem o tom, že by vtedy viedla výrazne inak.

Daulagiri

Ja prispejem troškou z iného súdka, info k tým výstrahám zo Slovenského raja na konci článku.

20.10.2021 som šiel od ústia Kyseľa po Klauzy a s tými drevenými lávkami mi to neprišlo až také zlé. V úseku medzi ústím Kyseľa a Sokolou boli len na dvoch miestach stúpačky nahnuté (viď foto), prvé miesto sa dá v pohode obísť, na druhom je to naklonené smerom do vody, tam treba šliapať opatrnejšie. Problém nastane ak keď bude poľadovica alebo sneh. Zvyšok je úplne bez akýchkoľvek problémov schodný.

Martin knor

Som stastny ze je socializmus za nami, ale neda mi. Podla wikipedie bolo na hraniciach Ceskoslovenska zastrelenych 145 osob. Kolko z nich bolo zastrelenyh na slovenskom useku hranice s Rakuskom? Asi nie vela. Povedzme ze proporcionalne dlzke nasej hranice so zapadom. Potom by bolo na slovenskom useku hranice zastrelenych cca 145/9=16 osob. No, medvede sa zatial na taketo cisla nechytaju. Je vsak iba otazkou casu, kedy ich zacnu dotahovat. Budes potom rovnako vehementne vystupovat proti ich ochrane?

Ja som toho nazoru, ze aj 1 zabity clovek na hraniciach je vela, preto si myslim, ze aj 1 clovek zabity medvedom je vela. Ake cisla potrebuje ochranar?

Ade.e

Lubo, o ten cit pre mieru ide. Lebo kazdy ho mame iny. Tebe sa nepacilo prirovnanie a on mozno to len zlahka pripodobnil. Mne sa napr. nepaci, ze si ho pre jeho nazor nazval hlupakom. Pre teba je to ale OK, lebo mal "dezorientovany" nazor.
Je jasne, ze vrazdenie na hranici pred 89 a pokutovanie turistov, co chcel RC povedat (nie samotnu ochranu prirody), je odlisne. Ale to sa zbytocne hroti.
A potom sa cudujeme, ze nam tu rastu preferencie extremistom, ked su ludia hned oznaceni ako hlupaci, dezolati ap?
Mozno by nezaskodilo prave toho citu - empatie, pochoppenia.
To, ze ci sa tie pokuty rozdavaju alebo nie, nieje podstatne. Podstatne je, ze sa mozu rozdavat. A aj sa rozdavaju a nie vobec ojedinele.
Ja nesuhlasim ani s rc, ked spomenul, ze vojaci nezastavovali utekajucich, pricom ich zabasli a znicili zivot, ak ich nestihli uz zastrelit.
Ale ze sa buzeruju turisti, nieje ziadna novinka. To je snad jasne kazdemu na tomto webe. Totalita to mozno nieje, ale udavacske maniere vcelku ostali.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum