Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma Skúsenosti s polovníkmi a lesníkmi

Diskusná téma Skúsenosti s polovníkmi a lesníkmi

Ahojte aké máte v Karpatoch skúsenosti s lesníkmi a polovníkmi? Napríklad pri zakladané ohna či chôdze mimo chodníky. Vo všeobecnosti má väčšina ludí zlé skúsenosti a niesú moc nadšený z týchto "ne-ochráncou prírody".

Substance242

Nedávno na začiatku stúpania menej frekventovaným bočným hrebeňom Malej Fatry nám turista v protismere oznámil že hneď pri chodníku bol medveď, tak sme o sebe dávali vedieť volaním ako "už ideme!" alebo mojim obľúbeným "vidím ťa!" :-) No a vyššie nás vítal poľovník s otázkou či nevieme ako treba chodiť po lese, správna odpoveď "potichu". S čím aj súhlasím a samému mi vadí keď ľudí počujem na dva kilometre, ale v tomto prípade som si netrúfol ísť potichu, ospravedlňujem sa. Ale rozišli sme sa v kľude.

PaliT

Za tie roky si veľmi nespomínam, že by som prišiel do styku s lesníkmi, aspoň nie tak, že by to stálo za reč. Odkedy častejšie chodím do zvernice Biela Skala, občas stretnem na cestách terénne auto, kde vidím v posádke ľudí v zelenom, či v pracovnom oblečení – vždy zdvihnem ruku na pozdrav, usmievam sa, spravidla mi odzdravia a často tiež s úsmevom.

Raz sa mi stalo, že sme išli v zime z Jelenej hory cez Javorinku smerom k Deravej skale a vošli sme do zorného poľa malej skupinky poľovníkov, ktorí z toho smeru čakali skôr zver, sklamanie v tvárach sa nedalo prehliadnuť. Keď sme prišli na pár metrov, jeden z poľovníkov namietol, že tu nevedie značený turistický chodník, prečo ideme tadiaľto. Pokojne som odvetil, že nie sme povinní chodiť po značenej trase, keďže tu nie je rezervácia.
Hneď som však dodal – "Pokazili sme vám postriežku, či?" Poľovník zachytil účasť v mojom hlase a mávol rukou – "Máte právo chodiť po lese a my s takým niečím musíme počítať." Napätie sa vytratilo, dali sme sa už normálne do reči a potom sa v mieri rozlúčili.

Uvedomujem si, že taký stret mohol skončiť konfliktom, ale výber slov a emócie rozhodujú o tom, ako to dopadne. Úsmev, dobrá vôľa robia divy, ono platí, že väčšinou dostávaš to, čo väčšinou vyžaruješ, preto verím, že väčšina ľudí si väčšinu ľudí zaslúži.

Svatopluk Štěpánek

Prepáčte prosím povrchnú asociáciu. Skončil som v Pravici, šiel do Lučenca a bol sám v autobuse s vodičom. A teraz citujem " majú tam zvernicu, politici, organizovaný zločin, ukrajinská mafia."
Bolo to niekedy v 90. rokoch.

TomXX

S lesníkmi a horármi ok, s poľovníkmi horšie, najhorší sú zbohatlícki majitelia lesných pozemkov, ktorí si myslia, že turista tam nemôže ani dýchať vzduch.

Pekm

Kedze som z hlavneho mesta pohybujem sa v Malych Karpatoch dost pravidelne. Co sa tyka lesnikov nikdy som s nimi nemal problem a vela krat sme prehodili zopar slov, vymenili skusenosti a podobne. Polovnikov som stretol iba raz (asi na nich nemam stastie) a tiez v pohode. Nemal som doteraz ziaden konflikt. Dokonca ked sme isli SNP tak nam lesnici asi dva krat ukazovali cestu kadial ist a raz nas dokonca aj pohostili. Cize ja sa aspon zatial nemam na co stazovat.
Teda jedna staznost by bola a to na rozryte cesty pri tazbe, ktore si moc nedavaju po sebe do poriadku ale to je asi vseobecny problem celej krajiny.

Fangorn

Myslíš Malých Karpatoch ci Karpatoch všeobecne. Ak v Malých Karpatoch, tak tam skúsenosti žiadne, nakoľko tam nechodím. Ak celkovo, tak skúsenosti sú len pozitívne, ale to asi počuť nechceš, však

Pavel Forgáč

michalkamenik - je to hlavne o tom ako sa správaš ty sám. Pokiaľ budeš ku nim drzý a arogantný, tak nečakaj že budú k tebe milý. Ale ak sa slušne pozdravíš a budeš normálny, tak ti nikto zle robiť nebude. 90% je to o tom ako sa správaš ty sám a 10% o tom, že stretneš debila. Bohužiaľ hlupáci sú v každej skupine a poznám ich dosť aj medzi turistami. S tým nič nespravíš. Čo mám osobne skúsenosť, tak hlavne v súkromných/cirkevných lesoch majú poľovníci/lesníci pocit, že sú tam polobohovia a môžu tam všetko. Stačí si však zbežne pozrieť nejaké tie poľovnícke/lesnícke zákony a keď im s tým vytrieš zrak a uvidia, že nie si nejaké tupelo čo sa nechá zastrašiť, tak stiahnu chvost a idú preč. Ja mám s poľovníkmi skôr pozitívne skúsenosti. Viackrát ma už na dlhých túrach pozvali na klobásu, slaninu, guľáš proste pohostili na ich chate a tak. Aj keď samozrejme zažil som aj nejaké tie konfrontácie, ale väčšinou to nebolo nič hrozné. Oni väčšinou sami porušujú nejaký zákon a keď im to pripomenieš medzitým ako ti idú niečo vysvetľovať, tak hneď stíchnu a idú preč :). Chodiť mimo chodníku v 1-2 stupni ochrany ti nikto zakázať nemôže. Teda pokiaľ tam nie je zvernica alebo vojenský obvod. Tam ti pohyb môžu ale aj nemusia dovoliť. Ohniská by som v lese nové nezakladal. Lesníci to veľmi nemajú radi hlavne v takých obdobiach ako teraz, keď už pomaly 3 mesiace poriadne nepršalo. Ale na takých, ktoré ľudia pravidelne využívajú by problém nemal byť. Samozrejme treba po sebe vždy pred odchodom všetko uhasiť. Také ohnisko nájdeš takmer na každom navštevovanejšom vrchu. Aj keď niekde prespávaš v lese tak netreba spať v blízkosti zjavne často používaných ciest, posedov atď. Ja som síce nikdy s tým problém nemal. Viem sa dobre zašiť, že ma nenájde ani ŠOP, lesník a ani poľovník. Ale kamarát mal raz skúsenosť že ho v noci zobudili poľovníci, že čo tam hľadá, no spal rovno pri ceste. Ja som niekde v lese každý druhý deň a nejakú závažnú potýčku som s nimi ešte nemal a tom som sa už nechtiac ocitol aj uprostred poľovačky. Samozrejme debila občas stretneš, ale ako som už spomínal ľahko ho sknokavtuješ.

Jjano

Prosím prosím admini opravte tie hrubky aspoň v názve témy, keď už nie v texte, nech sa na to nemusíme pozerať. Trhá to oči.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma