Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: TTO Najvyššie vrcholy slovenských pohorí

Diskusná téma K článku: TTO Najvyššie vrcholy slovenských pohorí

Pripravil som pre vás sériu deviatich článkov, v ktorých predstavím moju púť po 51 najvyšších vrcholoch slovenských pohorí. Od prvého vrcholu, ktorým sú v sérii Záruby, až po posledný vrchol, ktorým bol Veľký Kriváň som na cestách k splneniu cieľa zažil veľa pozitívnych zážitkov, spoznal som mnohé panenské miesta našej krásnej prírody, no zároveň som sa na niektorých často navštevovaných vrchoch predieral húfmi návštevníkov.

Lubo

Pod clanok som pridal upozornenie, ze clanok sa tyka turistickeho tematickeho odznaku KST a nie je zoznamom najvyssich vrchov pohori podla geomorfologickeho clenenia.

V.v.l.a.a.d.o.o

Fabova hoľa je najvyšší vrch Veporských vrchov a tak je to aj v záznamníku uvedené. NP Muránska planina zasahuje do Veporských aj do Stolických vrchov.
Turistická značka na Borovniak bola vytvorená v roku 2013. Keďže posledná aktualizácia záznamníka je z roku 2010, je pre Slovenský raj zatiaľ požadovaným vrcholom Havrania skala.
Obdobne to platí pre žltú značku na Eliášovku, ktorá bola vyznačená v roku 2012.
Muránska planina má mnoho vrcholov vyšších ako Cigánka (resp. jej najvyšší dostupný bod na Muránskom hrade). Na žiadny z nich však nevedie turistická značka. I keď by bolo možné uviesť ako najvyšší bod rázcestie pod Veľkým Cigánom či pod Ostricou, ťažko možno tieto miesta pokladať za vrcholy.
V Kysuckej vrchovine vedie značka na západný vrchol Pupova, pre splnenie podmienok teda treba navštíviť tento a nie vyšší stredný či východný vrchol, ktoré sú mimo značky.
Inovec v Pohronskom Inovci je nesprávny názov, zámena však nehrozí, takže v poriadku.
Výber 51 pohorí bol nielen z geomorfologického ale aj z praktického hľadiska. Preto napríklad Západné aj Vysoké Tatry alebo Muránska planina aj Slovenský raj.
KST ako spolok zabezpečujúci turistické značenie na Slovensku, pochopiteľne vybral vrcholy, na ktoré vedú oficiálne slovenské turistické značky. Preto niektoré vrcholy v pohraničí nie sú v záznamníku uvedené, rovnako ako už spomínaný Vihorlat.

Pavel Forgáč

Zbojnik11 - zas ti uniklo čítanie s porozumením.

Po prvé v článku to spomenul aj keď iba okrajovo. Mohol to tam viac rozviesť, ale aj tak by to mal každý pochopiť aký zmysel ten zoznam má.

Po druhé - značka na Vihorlat NIE JE OFICIÁLNA! To že niekto namaľuje značky na stromy a ticho sa trasa toleruje neznamená, že tam tá trasa je legálne. Nato treba súhlas od majiteľa pozemkov a v rámci vojenského obvodu to určite nie je ľahké vybavovanie.

Už som pochopil aj prečo nie sú v zozname vrchy ako Eliášovka, Vysoké skalky, Karanč atď... Na tieto vrchy vedú poľské/maďarské značky, ktoré nemá KST v oficiálnom zozname trás. Ten zoznam je urobený pre širšiu turistickú verejnosť takže preto tam dali iba vrcholy na ktoré vedie aj značka. Nie každý človek je turistický nadšenec, čo je ochotný riskovať pokutu a nelegálny vstup napr. do obvodu len kvôli tomu aby sa vytrepal na nejakú hŕbu skál :).

Tiež nie som z toho zoznamu nejako extra nadšený. Mohli to urobiť aj lepšie ale to nie je chyba autora ani hikingu ale KST. Ak máš výhrady adresuj to im.

Zbojnik11

ake haterstvo? tak ked nieco nie je najvyssi vrchol tak ako autor mam povinnost na to upozornit lebo v texte o tom nie je ani zmienka a neznalych to uvadza do omylu. ten Vihorlat ma prekvapil lebo znacka tam je, aj dalsie kopce ktore spominaju kolegovia nizsie. metodicky je to velmi biedne vypracovane.

Martin knor

Pozeram, nebol som na Pasekach, Tureckej a Priehrsti. Nie zle.

Pavel Forgáč

Zbojnik11 - v prvom rade sa treba naučiť čítať s porozumením. Zoznam vrcholov vypracovalo KST. Nie autor a nie hiking. Po druhé do zoznamu sú zaradené iba vrcholy kam vedie oficiálna TZT. Na Vihorlat je síce miestna značka ale nie je zlegalizovaná a vždy si treba pozrieť či je do VO Vlaškovce povolený vstup ak nechceš platiť vstupenku 600 eur. Takže preto je tam Sninský kameň a nie Vihorlat, aj keď je to samozrejme podivné. No KST ako oficiálna organizácia nemôže ľudí navádzať chodiť po "nelegálnych TZT".

Lubo

@Zbojnik11: Na tomto fore sa nepouziva hejtersky slovnik. Tvoja vyhrada sa da komunikovat aj normalnym priatelskym stylom a tonom.

Zbojnik11

tych nepresnosti tam bude viacero - Vihorlat je o 60 metrov vyssi ako Sninsky kamen. ked nieco prezentujete tak si spravte poriadok medzi pojmami a dojmami, inak to vyzera akoby to robil analfabet.

Martin63

A v Pieninach by mali byt Vysoke skalky, maju cez 1000m. Znacka tam vedie...

Pavel Forgáč

Nejaké sú divné tie tabuľky. Po prvé Muránska planina a Slovenský raj nie sú pohoria ale len podcelky pohoria Spišsko-gemerský kras.
Po druhé najvyšší vrch Cerovej vrchoviny je Karanč a nie pohanský hrad. Vedie tam aj značka, tak neviem prečo ho tam nedali. To isté pri ľubovnianskej vrchovine tam je najvyššia Eliášovka a vedie tam značka. Veď hore je ešte aj rozhľadňa. Západné Tatry tiež nie sú pohorie ale iba podcelok. Pohronský Inovec má najvyšší vrch Veľký Inovec a nie Inovec (Inovec je v Považskom Inovci). Na Pupov (ten vyšší) značka nevedie. Volovské vrchy majú najvyšší Zlatý stôl a vedie tam značka. A inak pohorí je 60 :).

SatelitHomer

ja som teda nedumal!!! pred rokmi pri TTO NVSP som tomu moc času nevenoval! lebo vstupné parametre boli od KST určené. stačí vrcholová tabuľa(nemusí byť ani na vrchole). a ľudia ktorý sa tu budú rozčuľovať nad vybranými vrcholmi očividne nepoznajú vstupné podmienky. TTO NVSP.
Ja tak išiel Branisko na dva krát. po absolvovaní Patrie som zistil že natiahli značku na Smrekovicu a zoznam KST upravil. neostalo nič iné len sa vrátiť na druhý pokus.

ale v prominenčnom zozname som to nemohol nechať odfláknuté tak som sa po rokoch poriadne pomotal na Flochovej. škoda že čučuriedky pomrzli.

Fangorn

Pri vrcholovej planine Flochovej dumať, či je vrchol 10m alebo 15m od značky, fakt nemá zmysel :-)

Samkoh

P.S. na druhej strane vrchol Flochovej podľa mapy.hiking.sk neleží priamo na turistickej značke.

Samkoh

Pripomínam, že pri výbere najvyššieho vrchu sa dbalo na to, aby bol dostupný po turistickej značke. Takže preto napr. vo Vysokých Tatrách Rysy, a nie Gerlach. Ale prečo na Muránskej planine neurčili Fabovu hoľu, netuším.

Svatopluk Štěpánek

Mali ste veľký cieľ, blahoželám k splneniu. Ja mám k môjmu cieľu ešte ďaleko.
Teším sa na články.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma