Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Unavený ako pes

Diskusná téma K článku: Unavený ako pes

Pes je najlepší parťák na turistiku. Nikdy nefrfle a vždy sa teší nech sa ide kamkoľvek, kedykoľvek a v akomkoľvek počasí. Taktiež má vždy čas, kdeže nedočkavo čaká na záhrade, kým ho niekto vezme von. Osobne som sa so psom nachodil na túry viac, ako so všetkými ostatnými ľuďmi dohromady. Takmer vždy je s ním sranda, keďže sa za nič nehanbí a o bizarné situácie tiež nie je núdza. A toto je práve jedna z nich.

Jana T.

:))) Ale s tebou vybabral. (To tá klobása.)

Svatopluk Štěpánek

Pavel, máš dobrého a pakného kamaráta.
1 vláčil si v náručí 50 kg psa - a to mňa zasa utvrdzuje v mojích chimérach o Tvojom skutočnom zamestnaní
2 Tu, okolo Prahy, boli pred 4 -5 rokmi na stromoch v lese varovania pred Aujeszkyho nemocou, ktorú prenášajú prasatá, aj divoké. A nakazené psíky v 100% zomierajú.

PaliT

Takto sa raz Čili rochnila v mláke, v teple našich psov aj polievame vodou, ale ešte sa nám nestalo, že by nevládali.

Vždy vedia, že sa niekam chystáme na túru, vtedy Hugo aj priľahne batoh, aby bolo jasné, že nemôže zostať doma.

Boro

Mal som priateľku a tá si kúpila psa baseta. Raz sme išli na túru do Pavlovských vrchov a ona a aj jej dcéra sa rozhodli, že baseta zoberú zo sebou. Marne som im to vyhováral, varoval ich až som nakoniec povedal, že ja im veru s ním nebudem pomáhať. Samozrejme, asi po hodine túry bolo po basetovi. Sedel ako megaknedla a ani sa nepohol. Ja som sa len smial a hovoril- tak čo budete teraz robiť ? Ja idem ďalej a počkám vás v dedine. A oni vraj si s ním odpočinú a prídu za mnou. A aj prišli. Asi za dve hodiny.Obidve spotené a červené od námahy ako konský salám a psa v batohu, len predné nohy a hlava mu trčala. Moja priateľka sa chcela so mnou ihneď rozísť,ale po dvoch vodkách a jednom pive uznala, že urobila blbosť a bolo vybavené. A baset už s nami nikdy na túru neišiel.

Pavel Forgáč

Svatopluk Štěpánek - Bak je už bohužiaľ v psom nebi. Teraz mám kamarátku Leu jeho dcéru (prikladám foto). O takej chorobe som ešte nepočul. Budem si musieť o tom niečo naštudovať.

PaliT - nebojíš sa že by si im mohol zabariť krv? Nám sa toto stalo ale s prasaťom. Tiež bolo leto a otec im napúšťal vodu a jedno popolieval aj vodou a potom zdochlo. Mne sa toto stalo 2x, že pes nevládal a pri dvoch rôznych psoch. Potom už viem kde majú hranicu a nad akú diaľku už s nimi nemám chodiť. Napr. čo mám teraz sučku tak tá má hranicu tak 38 km. Dovtedy je ok. Keby som išiel viac tak už bude mať toho dosť.

boro - zaujímavá príhoda :D. Že sa tak chcela rozísť aj keď si ju upozornil. Ale aspoň že si potom uznala chybu. Inak kým sa pes vojde do ruksaku tak je to ešte ok.

Svatopluk Štěpánek

Pavel, "Aujezskyho choroba" sa to volá česky, tipol som si, že slovensky to bude rovnaké. Latinsky je to "pseudorabies", pretože niekedy sa prejavuje podobne ako besnota = rabies.
Škoda Baka, ale Lea je tiež krásny ušľachtilý pes.

Marek (hiking)

Psi sú fakt super parťáci. Náš pes (ČSV) dal 73 km pri bicykli a viac som s ním neskúšal. Na turistike zvláda s nákladom keď si nesie žrádlo, a košík tak do 50, to počas SNPčky, ale viac za deň sme ani nedali, možno on by dal. Ale ráno keď zbadal postroj tak sa schovával, už ani nechcel ísť tie posledné dni ????

Peter61

K tomu basetovi : je to síce durič, ale kvôli figúre má vytrvalosťou napr. k takému ČSV hoooodne ďaleko.
Kolegyňa ma raz prekvapila, že býva síce na vyvýšenom prízemí, ale baseta nosí dole schodmi.

Pavel Forgáč

Marek - boli to len 2 km, takže nejaká štreka to nebola. Už sme boli skoro doma :). ČSV je fajn pes aj keď temperamentný.

Peter61 - každý pes je stavaný na niečo iné, tak ako aj človek. Ja obdivujem ľudí čo chodia na túry s tými malými "blchami" ako má aj PaliT. Tie sa musia nachodiť 4x toľko ako človek.

Svatopluk Štěpánek - Ďakujem za informácie. Veru škoda Baka bol to rozumný pes, aj keď trochu potmehút. Ale všetko sa raz skončí bohužiaľ.

PaliT

Hugo nachodí najmenej dvojnásobok, lebo vždy uteká dopredu a potom späť, Čili sa drží pri nohe väčšinu času.

Hugo sa dokonca dožaduje, aby som ho bral na bicyklové výjazdy, čo už znamená, že musí fakt utekať. Opatrne som testoval čo zvládne, 15km dal v pohode, ale viac som už radšej neskúšal. Keď to však rozbalil naplno, mal som čo robiť.

Čili už je staršia pani, ale všimol som si, že po 25km túre sme prišli domov, dve hodinky si pospala a potom priniesla loptičku, aby som jej hádzal. Nikdy sme nenarazili na ich hranice, jediný problém je s Čili, keď ideme dlhšiu trasu na tvrdom povrchu, na druhý deň jej spuchnú vankúšiky na labkách, ale pomáhajú psie papučky. Zjavne pomáha, že chodíme naozaj pravidelne a často aj viacdňové pochody.

Čili bude mať 14 rokov, tak jej už prispôsobujeme trasy, a ak by bolo treba, ušil som jej špeciálnu tašku, v ktorej by sa mohla na túre nosiť ako pani veľkomožná. Pripomínam, že psovité šelmy majú v prirodzenosti, že ak chcú piť a žrať, musia nachodiť a nabehať dlhé kilometre. Preto aj väčšina ich neuróz pochádza z nedostatku pohybu (nie, veľká záhrada pri dome nestačí). Aj výcvik je 20x efektívnejší, ak psa najprv unavíte najmenej hodinou chôdze alebo behu.

Vôbec si neviem predstaviť, že by s nami psy nechodili, hádam okrem pochodov vo vysokom snehu.

Svatopluk Štěpánek

Marek, československý vlčiak je nádherný pes, niekde som čítal. že zväčša nebrešú, že iba zavýjajú. Ako to má ten Tvoj ?
Peter61 - dlhým psíkom ako baset, jazvečík či corgi vraj chôdza zo schodov nerobí dobre na chrbticu. Ale mám iba načítané a nie som v tejto oblasti odborník.

Peter61

Svaťo, dobre máš načítané.
(Ak sa dobre pamätám, tak tuto sa vyskytuje jediný veterinár s klinickou praxou, podtatranský kali11).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma