Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zo Bzovíka do Krupiny trochu inak

Diskusná téma K článku: Zo Bzovíka do Krupiny trochu inak

Podložie Krupinskej planiny a juhu Štiavnických vrchov tvoria hlavne tufy a tufity. Je to usadený a spevnený sopečný materiál, ktorého veľkú časť tvorí sopečný popol. Tuf sa dobre opracováva a ľahko sa doň hĺbia otvory. Naši predkovia si v tufoch budovali pivnice, ale i obydlia, a v časoch tatárskeho a tureckého ohrozenia aj skrýše hlboko v lesoch. Dnes sú mnohé zasypané či zapadané zeminou, ale niektoré slúžia dodnes. Navštívili sme už Brhlovce, Lišov, Hontianske Tesáre, Klastavu, Ľuboreč, Štrampľoch a teraz sme sa rozhodli pozrieť si menej známe tufové pivnice v alúviu potoka Briač.

FunTTomas

od mája sa na bzovíckej pevnosti koná každú sobotu gazdovský trh s miestnymi producentami potravín. Aj takto si môžete ozvláštniť dopoludňajšiu návštevu kláštora na Bzovíku. Viac na obecbzovik.sk/…/940.jpg

Martin knor

Pacia sa mi tie Turecke studne. No navrh vratit sa do sadu v maji mi pripomenul, ze som sa zabudol pozriet do sadov nad Mankovcami. Snad na to buducu jesen nezabudnem.

Tomka

Svatopluk
Vaše milé komenty vždy potešia.
Okolie Medovariec plánujeme budúci rok.

Svatopluk Štěpánek

Keď som videl nadpis, hneď som si povedal, že autorom ste Vy.
Veľmi inšpiratívne, krásne fotky mokradí a "jeseň začína".
Toto leto som šiel z H. Nemiec do Šiah, po ceste sú Medovarce a za nimi podobné pivničky, aj keď vchody sa mi videli murované.
Pekný kraj.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma