Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Zimná Chočská trilógia: Predný, Zadný a Veľký Choč

Diskusná téma K článku: Zimná Chočská trilógia: Predný, Zadný a Veľký Choč

V posledných rokoch nie som veľký turistický plánovač. Vydávam sa na túry tam, kde som nebol alebo kadiaľ som nešiel. Pretože je z čoho vyberať, trasu si zvolím väčšinou pár dní dopredu. Tentokrát som mal v pláne ísť do lokality známej z leta, len inými trasami. Cesta autobusom všetko mení a napadá mi skvelý plán ísť na miesta o niečo lákavejšie, ako som mal pôvodne v pláne. Voľba padla na Veľký Choč, ktorý vidím z okna autobusu. Tam som už pekných pár rokov nebol. Vymyslel som ísť naň priamo z Ružomberka, kadiaľ to nepoznám.

Matobee

Tomáš úžasné historické zábery. Díky za ne. Vyzeralo to tam skvele a zaujímavo. To musela byť atmosféra.

Lubo dobrý postreh, veruže je tam. :-)

Daulagiri

Mňa zaujalo aj to že masív Choča vzadu je lúčnatejší, je tam menej stromov aj kosodreviny než dnes, veľmi zaujímavá fotka.

Lubo

Tomas, pekny ulovok. Dokonca na jednom strome vpravo je aj turisticka znacka.

Matobee

Maťo určite to bolo tak ako vravíš. Choč je čarovné miesto a výhľady, východy, západy sú tam báječné, aj keď je tam dosť často plno.

Aj v nedeľu som sa pohyboval v blízkosti, kochal sa zasneženým Veľkým Chočom spod Zadného Čebraďa, Radičinej a z blízkeho okolia. Predstavoval som si, aké krásne to tam zas musí byť.

Daulagiri

Aby som sa len nesťažoval, tak ten môj zimný západ aj východ slnka na Choči bol úžasný aj bez bielych stromov. A ktovie, možno mi to v budúcnosti vyjde aj s nimi. Táto oblasť je krásna a určite tam ešte niekedy zájdem.
Tiež som kedysi do hôr chodil častejšie, treba využívať čas na to čo človeka baví pokiaľ to ide.

Matobee

Choc posledné 2, 3 týždne je po veľmi suchej jeseni dosť premenlivo, časté zrážky. Tak sa podmienky veľmi ťažko odhadujú a často menia.
Ak si aktívny na sociálnych sieťach skús pozrieť tam v skupinách KST, atď. Ľudia pridávajú aspoň 2 krát týždenne fotky z Choču.
Je to veľmi obľúbený kopec, ľudí chodí už dosť aj v zime. Nie ako pred pár rokmi. 4 hodiny tam, z Valaskej Dubovej (alebo späť) určite nepôjdeš, aj keby si cúval. :-)
A keď je zlý, klzký chodník treba isť po snehu povedľa, kým nie si v strmom, skalnatom, tatranskom teréne. Len treba byť nato nachystaný, že sa to môže stať.

Martin Knor ďakujem. Skvelý je tiež tvoj výlet obohatený aj o pekné kostolíky v okolí. Pozerám fotky a o tom drevenom v Svätom Kríži som netušil. Krásny.
No ja na útulni nepotrebujem v podstate nič. Len sucho a keď sú aspoň 3 steny a strecha tak stačí. A Hotel Choč je momentálne skvelý.

Martin knor

Pekne. Podobne, takmer zimne podmienky, som na Choci zazil pred par rokmi: hiking.dennikn.sk/…/velky_cho…
Na kopec som siel najkratsou trasou. Na druhej strane, myslim ze som na prechadzke nestretol ani nohy. Utulna bola v dost zlom stave, ale na taketo nocovanie ja uz nie som.

Choc

Ahoj,

neboli ste niekto na Choci teraz 27-28 december? Trasa z Dubovej - da sa, je makky sneh alebo uz vyslapane a samy lad? Pred rokom som siel dole 4 hodiny miesto obvyklej 1.5, macky-nemacky, bol to brutal.

Diky diky

Matobee

Aďo ďakujem. Skvelé fotky a krásne podmienky. Gratulujem k takej parádnej túričke.
Bol to tiež krásny január toho roku, spomínam, ale pohyboval som sa vtedy v iných pohoriach.

Maťo ďakujem. Verím a prajem ti nech sa túto zimu k tebe štastena vráti. Aj keď ti toho času Choč nevyšiel úplne podľa predstáv, ale to sa stáva každému. Hlavne, že si bol a užil si si krásny východ a západ.
Čo sa mne najviac páčilo v čase mojej návštevy je fakt ako všetko dokonale sadlo. Tuhá zima, fantastická viditeľnosť, skvelé svetlo, mnoho čerstvého snehu, zaujímavo sfarbená obloha a aj minimum ľudí.

Veru január 2019 bol parádny. To si hneď vybavím Salaš pod Suchým vrchom a ako spomínaš - poriadne obalené stromy, ktoré držali dlho vo viacerých pohoriach.
Ja to mám zas opačne časom za posledné roky, ale zas je to aj o tom, že je turistika moja maximálna priorita a iné oblasti života dosť zanedbávam. Predtým to bolo opačne a chodil som tak raz do mesiaca niekam ďalej.

Daulagiri

Maťo toto je totálna zimná rozprávka, vychytal si úžasné podmienky. Za 15 min z hotela na vrchol by som ja asi nedal, jedlo ktoré jem ráno a mohlo by zmrznúť si na noc dávam do spacáku :-) Mne sa v posledných rokoch táto kombinácia zasnežené stromy a slnko už príliš nedarí. Ale mávam aj menej času na turistiku.

V januári 2019 sa celý mesiac držali zasnežené stromy vo vyšších polohách, ale ja som bol nonstop v práci. Potom som šiel na začiatku februára práve na Choč na 2 dni, ale stromy boli už opadané po oteplení, tak to nemalo také čaro. Vďaka Aďo.4 za ukážku o čo som prišiel. No západ a východ slnka na Choči som si i tak vychutnal. Tú odbočku na Predný Choč som netrafil.

Aďo.4

Pekný výlet i fotky.. Keď vyjde zima ,tak pod Chočom je parádne .. Mne to tak vyšlo v januári 2019 a bol to jeden z mojich najkrajších zimných výstupov..

Matobee

Pavel ďakujem. Spomínam si na ostrý, strmý zostup do Vyšného Kubína. Ako vravíš je to tam skutočná divočinka. Išiel som tadiaľ okolo 7 ráno za šera čo bolo dosť zaujímavé. Rád sa z vrcholu na tieto severné svahy pozerám, vlastne asi najradšej.

Tupú a Ostrú skalu niekedy určite navštívim.

Ja ti na oplátku zas odporučím zimný Choč, oplatí sa. Ale asi lepšie bude cez pracovný týždeň.

Pavel Forgáč

Fantastické podmienky si vychytal, to sa podarí raz za čas :). Na Choči som v zime ešte nebol, ale snáď sa niekedy podarí. Inak tie severné svahy Choča kadiaľ ide tá zelená značka do Vyšného Kubína sú zaujímavé. Je tam veľa takých malých strmých údolí. Ideálne miesta pre život medveďov. Na tupú a ostrú skalu sa určite choď niekedy pozrieť je tam pekne. Hlavne Ostrá skala je také mohutné bralo.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum