Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Českom 3: Orlické hory a Broumovská vrchovina

Pavel Forgáč

Mirino - o takomto pomenovaní SNP počujem prvýkrát v živote. Ja akurát viem o tom, že voľakedy bolo SNP potláčané v povedomí obyvateľstva a vyzdvihované Pražské povstanie. Preto vznikla aj tá vtipná historka o 33 nábojoch, suchej saláme a čiernom pive. Takže staršie ročníky o SNP zrejme nevedia aj preto. No a mladší zase preto, že sa vzájomná história už veľmi neučí. Mesiace sa žiaci učia o Rímskej ríši, Starovekom Grécku atď.. ale k oveľa dôležitejšej časti histórie ako bol prvá ČSR a čo sa dialo cez vojnu sa už nedostanú. A táto časť histórie by mala byť pre nás prvoradá či už na Slovensku alebo v Česku.
Ako hovoríš v tých bunkroch bolo zrejme kvalitné železo. Vlani mi jedna teda v obci Bretka rozprávala ako madari vyhadzovali bunkre do vzduchu a vyberali z nich železo. Vraj ho používali na tanky.

Vladimir - pár častí ešte bude :).

Svatopluk Štěpánek

Ahoj Mirino,
SNP - je pravda, že bratia Česi vedia zväčša málo o Slovensku, poťažne o SNP.Ale takú tupú paródiu ako uvádzate som za posledných 55 rokov nepočul. Máte zdroj ?

Vladimir.

Začínal som v Králikoch po nocľahu na tom svätom kopčeku. Putoval som na východ po Sřitek. Trasa z Králik na západ je môj nesplnený sen. Ani neviem kedy naplniť ho budem môcť. Neskutočný záber. Kde to skončíš?

Mirino

Zjavne velmi pekná turistika zaujímavou krajinou.
Armovanie použité v bunkroch nezhrdzavelo asi preto, lebo to bola celkom kvalita. Kedysi dávno zamlada som v južných Čechách obzeral zblízka jeden řopík. Zhodou okolností bol kedysi dávno vyhodený do vzduchu trhavinou. Takže taková ruina, z ktorej trčali armatúry. Len tak z hecu som skúsil zohnúť trčiaci, asi 60cm dlhý a v primere asi 10mm roxor. Napružil som ho, ale nezohol. Vtedy sme stavali dom, tak som vedel, čo asi znesie desiatka roxor, takže ma to riadne prekvapilo.
A že v Čechách nevedia dokopy nič o SNP je tvoja chyba, lebo si sa zle pýtal. U nich SNP figuruje ako "májové povstání českého lidu - provozovna Bánská Bystřice".

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma