Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Českom 3: Orlické hory a Broumovská vrchovina

Diskusná téma K článku: Českom 3: Orlické hory a Broumovská vrchovina

Tretia časť mojej cesty Českom bude začínať neďaleko vrcholu Králický Sněžník v rovnomennom pohorí. Po hrebeni prejdem do blízkeho mesta Králíky, pri ktorom začína rozsiahla línia opevnení z obdobia pred 2. svetovou vojnou. Celý hrebeň Orlických hôr bude doslova posiaty stovkami väčších a tisíckami malých bunkrov. Po prejdení Orlických hôr sa dostanem do Broumovskej vrchoviny, ktorá je pre zmenu posiata skalami. V celom pohorí nie je núdza o množstvo skalných hríbov, okien, brán a iných útvarov. Najkrajšou časťou bude záver etapy, keď pôjdem cez Adršpašsko-teplické skaly a zároveň skončím v obci Adršpach.

Pavel Forgáč

Po vyše roku opäť na Kraličaku. Rozhľadňa je už hotová a musím povedať, že som bol príjemne prekvapený. Poliaci to postavili celkom decentne. Na spodnú časť použili skaly zo starej rozhľadne a vrchná časť je oceľová obložená zrejme dvojitým plexisklom. Vo vnútri tak nefúka a je tam celkom príjemne. Vrchné výhľadové poschodie je už bez skla. Okolie upravili do pôvodného stavu a tak tam nie je žiadny bordel po výstavbe. Vyzerá to určite lepšie ako lešenie na Štrbskom alebo lešenie na blízkom Slamniku. Inak som mal pocit, že som na tom vrchu ani nikdy nebol keďže vlani bola hmla. Teraz bolo krásne a vrchol je niečo ako Pilsko alebo Ploska, takže z vrcholu nie sú výhľady. Rozhľadňa teda nie je zbytočná. V rozhľadni sa dá aj núdzovo prespať ak by tak niekto išiel.

Daulagiri

Pavel, chcem to vyskúšať tento rok keď už bude teplejšie na jar. Moje maximum u nás sú 4 dni, čo je slabota, ale je to už rozdiel oproti jednodňovke.

Áno, aj ja keď idem do neznámych končín zisťujem si len základné veci (voda a nocľah) a zvyšok podrobne neštudujem. To prekvapenie je potom super.

Mapy.cz používam tiež, mám ich aj v mobile a často študujem aj Slovensko a hľadám rôzne zaujímavosti, keďže ako píšeš je tam toho viac, každá skala v lese atď. Bol som zvedavý či si použil aj nejaký iný zdroj, ale tipoval som že primárne tieto mapy.

Mahe

Podobne ako Ostaš odporúčam aj menšie: Bludné skaly resp. "Bledne skaly" keďže ležia tesne za hranicou v Poľsku.
Video s upútavkou je priamo na Mapy.cz
Ja som šiel z Machova po modrej hore.
Stojí za zachádzku,resp.ako Poliaci hovoria
"miasto s klimatem"

Pavel Forgáč

daulagiri - treba skúsiť :). Na takých dlhých trasách začneš vnímať krajinu úplne inak ako na kratších túrach. Aj keď osobne mám rád aj tie kratšie jednodňovky.

Tiež som České hory nepoznal vôbec okrem pohraničných oblastí so Slovenskom. Pred cestou som ani neštudoval, ako pohoria vyzerajú. Nechal som sa prekvapiť :). Je to tam pekné aj keď kopce samozrejme nie sú tak špicaté ako u nás. Ale zase na veľa miest sa človek dostane aj bicyklom, takže to je výhoda.

Info o prístreškoch som čerpal z Mapy.cz majú to veľmi dobre spracované. V podstate sú tam komplet všetky prístrešky, čo v lese nájdeš. Pred túrou sa oplatí prebehnúť si trasu v mapy.cz aj u nás. Často sú tam aj prístrešky, ktoré v turistickámapa.sk nie sú. Nie je tam k ním síce popis ale fotky úplne stačia. Často sú aj dosť aktuálne, lebo ľudia ich tam aktívne pridávajú.

martin knor - mne sa ten hrebeň celkom páčil. Tiež mám skúsenosti s plánovaním túr, kde som musel zahrnúť aj otváracie hodiny hradu. Veru je to umenie :D.

Škoda že som na ten Ostaš nezbehol. Vyzerá to pekne, keď tak teraz pozerám.

V Adršpachu je už pokladňa aj na hornom konci. Zrejme to tadiaľ ľudia obchádzali, tak dali aj tam.

Martin knor

Paradne putovanie.

  • Hrebenom Orlickych hor som nikdy nesiel. Na mape pre mna nevypada lakavo. Namiesto toho som siel 2 dlhsie tury podhorim, pocas ktorych som navstivil vsetky zamky na trase. Planovat tury tak, aby clovek stihol vstupy do zamkov je vcelku narocna uloha.

  • Pri Zlicku som si odfotil staru zemsku tabulu. Teraz take ludia vesaju, no za socializmu to bola rarita.

  • Na tu paradnu skalnu branu v Broumovskych stenach si vobec nespominam, hoci som podla mapy musel ist cez nu. Bolo to davno. Trochu ma tam vyrusovali chodniky so schodami vysekanymi do skal.

  • Tiez som pocas vandrovky Ostas iba minal, ale neskor som ho obehal s detmi. Parada. Je tam rozpukany skalny blok, kde sparami mohol ist iba krpec. A modry chodnik ide najprv sparou, ktoru po par minutach clovek hore prekracuje (stale iduc po znacke).

  • Do Adrspasskych skal som siel tade kade Ty a z tej strany ziadna pokladna nebola. Vstupne sa vyberalo na opacnom konci. Ked som to zistil, obehal som tam vsetky chodnicky. (Pozeram, ze niektore znacky uz zrusili.) Prisli mi zaujimavejsie a najma divokejsie ako centralny chodnik.

Daulagiri

No je to proste paráda, ja sa na takéto dlhé putovanie neviem akosi stále odhodlať...
Králický Snežník ako pohorie mám už tiež vyhliadnuté nejaký čas, chcel som ho stihnúť ešte pred postavením tej rozhľadne, ale už nič, budem to musieť prežiť aj s ňou :-)
Posledné dva roky som plánoval navštíviť buď Broumovskú vrchovinu alebo Adršpašsko-Teplické skaly ale kvôli Korone sa mi to nepodarilo. V Adršpašských skalách som síce bol pred asi 20 rokmi ako tínedžer s otcom, ale chcel by som si ich prejsť komplexnejšie. Vtedy sme šli len ten okruh. Plánujem tam ísť však mimo sezóny kvôli ľuďom.

Inak ja české hory v podstate vôbec nepoznám, tak je toto putovanie pre mňa inšpiráciou do budúcna snáď raz :-)

A jedna otázočka: kde si zháňal info o tých prístreškoch po trase?

Svatopluk Štěpánek

Na margo lesných plodov.
Tak slaďučke černice ako som jedol při Drahovej, kóta 1118 m n.m. už v živote jesť nebudem.
Čučoriedkové "plantáže" pri výstupe na Fabovú hoľa sú tiež vydatné.
Pripadal som si ako medveď.

Matobee

Pavel úžasné putovanie Českom. Nádherné fotky prírody aj miest. Veľmi ma zaujali najmä Králíky a Hronov.
Do Adršpachu sme si mali odskočiť počas dovolenky v Mariánskych lázňach pred vyše dvoma rokmi. Kamaráti išli, ale ja som dal nakoniec prednosť lepšiemu spoznaniu Krkonôš, konkrétne Černej hory.

Letná pohoda ako sa patrí. Popri čítaní ako si sa prepásal na jahodách a kŕmil čerešňami som si zaspomínal na leto, až som dostal chuť. Pripomenul si mi moje spásanie jahôd cestou zo Zuberca k horárni Biela skala pri sedle Huty. Bolo to síce popri ceste, ale neodolal som. Tiež som toľko jahôd dávno nevidel. :-)

Mahe

Pavel súhlasím s tebou, len každá minca má dve strany.
a neobhajujem ani jednu stranu, len kladiem otázky (obom) a sám pre seba potichu uvažujem.
Na KS bola chata aj rozhľadňa už dávno.

Poliaci by kľudne mohli argumentovať "českým skvostom" vedľa Mravenečníka = PVE Dlouhe Stráne.(a o novšom veterníku ani nehovorím :-) či staré hriechy sa už nepočítaju ? Tam sa pri výstavbe nepoškodili biotopy ???

Alebo súčasne postupy: napríklad veľmi dlho-dlho som musel uvažovať a "prežúvať" argumenty Spravy CHKO Jeseniky o vyklčovaní kosodreviny a "náprave prírody do pôvodného stavu"

svet nie je B/W, nechajme tých 50 odtieňov

Pavel Forgáč

Boro - to som rád že ti ožívajú spomienky :). Musia byť super.

Mahe - históriu celkom dobre poznám, takže viem si spojiť súvislosti :). Aj keď tú cestu česko-nemeckého porozumenia som nevedel.

Osobne mi rozhľadne nevadia pokiaľ sú postavené na správnom mieste a urobené decentne. Videl som už aj ako vyzerá postavená rozhľadňa. Síce lepšie ako tá na Štrbskom, ale stále je to taký vztýčený prostredník uprostred prírody. Trvácne nie je nič ani vesmír :). Všetko sa časom rozpadne.
Chápem,že po horách musia byť aj takéto "atrakcie" a lunaparky lebo to určitá a dosť veľká časť populácie proste žerie. Veď inak by to nikto nestaval. U nás sa ešte nejaký Chopok, Hrebienok, Bachledka, Donovaly... stratia, keďže máme tých kopcov relatívne dosť. Aj keď dúfam, že sa už podobné miesta nezrodia. No v Česku kde sú tri lokality s alpínskou vegetáciou (Hrubý Jeseník, Krkonoše a Králický Snežník) je celkom blbé takto poškodiť posledné až tak nenavštevované miesto.

Úprimne mne sa Eifelovka nepáči ani dnes :D.

Ten Adršpach sa mi veru vydaril. To mi aj viacero českých turistov hovorilo, že som mal šťastie.

Mahe

Pavel díky za pekný "puťák"
a pripomenutie krásnych pohorí u susedov. Čakal som na tretí diel, keďže mi je ten Sever dosť blízky a mám ho dosť schodený. Ja som to ale išiel postupne - každý rok cez dovolenku jedno pohorie: od Olomoucka cez Jeseníky, Rychleby,Orlicke hory až po Broumovske skaly.
A keď spoznáš Genius Loci, tak sa ti niektoré veci budú javiť trochu inak.
Napríklad "Cesta česko-nemeckého porozumenia"
a prečo najviac ropíkov je v Kladskej bráne okolo Králik.

A k tej "opache" na K.S. - od cca 1900 až do 50. rokoch stála na vrchole veľká turistická chata, bohužiaľ reálny socializmus ju zlikvidoval. A bývalý Karpatsko-nemecký turistický spolok vybudoval už pred sto rokmi skoro na každom vhodnom vrchole kamennú rozhľadňu - Biskupská kupa, Zlatý Chlum, Praded, Boruvkova hora atd.
Sám píšeš, že na drevenú rozhľadňu na vrchole Klepy
(inak viac sa mi páči poľský názov Trojmorskí vierch) si sa nedostal pre havarijný stav. A to nemá ani 20 rokov a už sa rozpadla ! Takže ja by som to nechal na tých Poliakoch, nech si tam postavia niečo trváce, čo vydrží. Nakoniec ani Eifelovku neprijala na začiatku parížska bohema s nadšením :-) Za opachu by sa dal predsa považovať aj taký liberecký Ještěd, ktorý získal nejaké ceny za architektúru a dnes je to dokonca kultúrna pamiatka !
Na druhej strane ti závidim, že si vymakol ten Adršpach bez ľudí - to sa mne nikdy nepodarilo, vždy to bolo ešte horšie ako na Krupówki. Ja som si to vynahradil na Bledných skalách

Boro

Parádny vander. Človeče, normálne mi ožili nohy. A musím povedať, že je to stále lepšie a lepšie. Si borec.

Peter61

Svaťo :-)
Keby si býval v Prahe, okr. Lučenec :-))))
Mirino : pripájam sa k Svaťovi. Ešte aj tá chronológia ....

Svatopluk Štěpánek

Mirino, to je v pohode. Žijem v Prahe, ČR, a som dosť starý. Naviac, veľká časť rodiny žije na Slovensku.Takých blbých vtipov na SNP som počul veľa, ale tento ešte nie, tak ma to zaujalo.

Mirino

Pán Štepánek, asi vám nepomôžem. Ale nevešajte hlavu, možno niekto iný ten starý vtip pochopil.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma