Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Fenomén Gemer - Cesta Márie Széchy

Diskusná téma K článku: Fenomén Gemer - Cesta Márie Széchy

Cesta Márie Széchy je červeno značená turistická trasa, ktorá v severo–južnom smere lemuje západný okraj Gemera. Spája hrady Fiľakovo a Muráň, je najdlhšou medzihradskou trasou na Slovensku. Vedie cez hory, súbežne s pôvodnou medzihradskou cestou z roku 1644, ktorá bola v tom čase pomerne rušnou dopravnou tepnou a prechádzala prevažne údolím rieky Rimava. Kedysi cestu lemovali hospodárske usadlosti a poddanské osady a aj dnes tu nájdeme viacero zaujímavých miest - sakrálne pamiatky, zvyšky hradov, zaujímavé geologické a archeologické lokality. Trasa dostala pomenovanie podľa Márie Széchy, známej ako Muránska Venuša, druhej manželky uhorského palatína Františka Vesselényiho.

Peter61
Heňo, ši ešči ňečul, že planovaňe je od slova "plano " ? -)))
Ade.e

p58 Tvoj prispevok je osviezujuci. Urcite by si mal porozmyslat nad jeho rozsizenim do seriozneho clanku.

Mne sa velmi paci, ked okrem popisu tury a nejakych situacii, ktore sa nahodne stali, pisu autori aj o svojich prihodach so svojraznymi partakmi. A castokrat je to zajimavejsie ako len "suchy" opis samotnej single tury.

I ja mam takeho partaka v podobe Marie, s ktorou som presiel zo 13 viacdnovych tur. Okrem prvych par tur, zvysne tury by som charakterizoval takto:
1.Tesili sme sa na turu.
2.Dlho sme sa dohadovali na plane trasy.
3.Na ture sme sa pohadali kvoli tomu, ze sme sa nedohodli poriadne.
4.Urazene sme dokoncili turu podla nedoplanovaneho planu a mesiac sa nebavili.
5.Opatovne sme sa tesili na dalsiu turu.

Pavel Forgáč

P58 - zážitok z nejakej trasy závisí od veľa vecí počasie, aktuálna psychická pohoda, s kým ideš atď... Napr. keď ideš s niekým, kto ti pokazí celý deň, tak môžeš byť aj na najkrajšom mieste na svete a aj tak to nebude nič moc. Pre mňa osobne neexistuje ani jeden meter chodníka, cesty, ktorý by sa neoplatil prejsť opäť. A to od kukuričného poľa pri Veľkom Mederi až po Kôprovský štít v Tatrách :). Ale každý máme svoje preferencie a tak je to ok :).

Vladimir.

p58, dobrý príspevok do diskusie,
máš talent, škoda, že nebol z toho článok,
skús niekedy niečo, rád prečítam

P58

nie som si isty, ci sa romantika ktoru zazil autor mohla odohrat na tejto trase, lebo moje zazitky su diametralne ine, hoc ja som ju isiel opacnym smerom :D nechcem tym samozrejme tvrdit ze to nie je mozne, beriem to tak ze ja som nemal to stastie a zaroven si skromne mysslim, ze trasu o nieco lepsie popisuje blog ultrabezkyne j. batmendijnovej...aspon teda ja sa s nim viem o nieco lepsie ztotoznit. tuto trasu som siel v 2021 a keby som cital ten blog predtym, nikdy by som sa tam nevydal a dobre by som spravil :D uz vopred som mal tusenie ze na tejto trase sa mi pacit nebude a stradovanie po dedinach a poliach mozem zazit napriklad na bezeckom podujati "Od Tatier k Dunaju".
Isli sme s kamaratom samozrejme turisticky a nie ultrabezecky, rozdelene sme to mali na tri dni, nakolko moj dychavicny astmaticky kamarat opakoval do zblbnutia ze pojdeme pomaly. Rano na Muranskom hrade bolo vselijake (par piv na vecer), ale to co prislo predcilo moje ocakavania. Dychavicny astmatik kracal miestami tempom 7 min/kilometer a ja bud beham, alebo turistikujem s batohom. Ale davam si ohromny pozor aby sa, tieto discipliny nestretli. Ked sme cez tu vyludnenu dedinku Polom prechadzali my, dychavicny astmatik pozrel na vykopove prace a zahlasil - asi im kopu optiku. Samozrejme ze optika sa nekonala, ale len obycajny vodovod. Prichod k druzstvu bol spolu s dazdom a samozrejme nas vital spevokol kvanta psov. Nastastie vyliezol parobok a vyhlasil ze nie je problem prejst, vsetky psy su uviazane. Nuz tak boha, hadam parobok neklame. Neklamal. Ani neviem v ktorom mieste to bolo, ale znacka sa stratila a GPS chcelo nekompromisne pokracovat cez zrastene rubanisko. Hodne som si tam zapicval, miestami pred sebou tlaciac batoh ako stit. na znacku sme trafili po nekonecnom klukateni zvaznicami, ale dychavicneho astmatika to len povzbudilo a naordinoval jasny ciel - Horne Zahorany. po prichode na miesto mi gps ukazalo prejdenych 50km. Od zufalstva som zacal popijat, pricom dychavicny astmatik celu dobu opakoval ze to urcite nedame za dva dni. a potom sa neopi. nastastie aspon neopakoval ze chce ist "piánko". od miestnej obyvatelky sme sa dozvedeli cenne info o MS: "svatica MS? krva to bola!". druhy den bol boj s opicou a minimom vody. ked dychavicny astmatik zahlasil ze na konci rimavskej soboty je pumpa a dame si tam kaficko, rezignovane a odovzdane som doslova pustil klucku na potravinach v RS a vydal sa smer pumpa. skoda ze bola samoobsluzna. skoda ze to prasive rekreacne stredisko bolo cele zamknute. skoda ze vsetky dediny (tusim az jedna) postradali akukolvek krcmu a potraviny...avizovana studnicka sa samozrejme nekonala tiez a tak bol prichod na velky bucen zahaleny pomerne velkym oparom a to aj napriek dalsiemu preliezaniu cez zapadany chodnik. Rovnaky bol aj ten zlez dolu. Agaty (co ma tak skrabe pri lopatke? 3cm pichliac), prhlava, malincie. V Bulharoch hodina nemciny s malymi detmi...kannst du deutsch? sie turisten? od "centra" az po hranicu dediny. Prichod do Filakova bol ako za odmenu a ako za trest zaroven (takmer vsetko zavrete). Samzrejme sme museli ist este aj hore na hrad, inac by si to dychavicny astmatik nemohol odskrtnut.
Resume? Su miesta, kam sa jedneho dna urcite vratim. cesta MS nou nebude, aj napriek tomu ze mnohe useky boli skutocne malebne. Jo a blatove zvaznice v lesoch som ani nespomenul, to bol len taky bonus :) a ak to jedneho dna bude citat moj dychavicny kamarat - mam ta velmi rad a tesim ked spolu zas niekam pojdeme :)

Daulagiri

Príjemný článok z dosť neznámych končín. Pohrával som sa už z myšlienkou že by som si túto trasu niekedy prešiel, ktovie či sa mi to podarí. Zatiaľ som navštívil len Tŕstie, sedlo Nemcová, Muráň a Muránsky hrad.
Zaujali ma tie ťažobné dutiny, vyzerajú parádne a ten nájazd veveričiek nemá chybu haha :-) To historické okienko na záver je príjemným osviežením.

TomXX

No veru, chata Zámok predtým vyzerala lepšie. Ale Tŕstie mám v hľadáčiku už asi 2 roky, tento rok by som to mohol napraviť.

Gusto

Klobúk dole pred zrekonštruovanou chatou Zámok, ale tá červená farba je otrasná. Bielo - hnedá kombinácia bola oveľa vkusnejšia

Martin knor

Tie vevericky su super. Vlani som si z Vasej trasy pozrel v.n. Kurinec, Pokoradzske jazierka aj s tymi prevismi, Skalneho janka a Maginhrad. V minulosti sa mi pacili vyhlady od Zahoran.

Pencurák

Cestu M. Széchy som prešiel v 2012-tom spolu s mojím 16 ročným synom,pre ktorého to bola prvá viacdňovka. Preto som ju natiahol na 5 dní,aby si to užil. Spali sme v stane a z trasy sme si odskočili okúpať sa na pol dňa na kúpalisko Kurinec skoro celý deň na Teplý vrch. Okrem toho sme si prezreli Fiľakovský hrad, pohrebisko Kyjatice, Muránsky hrad a jednu noc sme strávili na lazoch nad Kyjaticami, kde domáci oslavovali narodeniny svojej dcéry a tak nás patrične pohostili. A tortu, grécky šalát a grilovanú baraninku človek nejedáva v horách hocikedy :) Takže táto trasa sa dá skombinovať aj s príjemným leňošením na pláži.

PaliT

Pekný opis, tiež ju mám vysoko v zozname cieľov.

Ade.e

CMS je zaujimava asi len kvoli honoru, ze je nazvana Cesstu Marie Szechy.
Iste ma zaujimavosti ako Pokoradzke jazierka, tie tazobne zvysky, ci okolie Kyjatic a nehovoriac o severnej casti. Ale to sa da pochodit aj inymi smeermi a clovek objavi aj ine krajsie miesta. Tak som prekrizoval CMS viackrat, aj ked samotnu CMS som nesiel. Mozno raz, ale asi len od RS. Okolie Bucena mam v plane pri inej dlhsej tulacke.

Pavel Forgáč

CMS je pekná a takmer vôbec nechodená cesta. Som si oživil spomienky z jej prechodu v roku 2020 :). Aj celý Gemer je krásny kraj. Rád sa tam túlam.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma