Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Na poľský Giewont z Podbanského

Diskusná téma K článku: Na poľský Giewont z Podbanského

Masív Giewontu už dávnejšie zaujal moju pozornosť. Na potulkách po Tatrách moje oko často zavadilo o tento zaujímavý kopec. Svojou polohou, ležiac na sever od hraničného hlavného hrebeňa Tatier, sa zdal byť naoko nedostupný. Obchádzať Tatry, či už z východu cez Lysú Poľanu alebo zo západu cez Suchú Horu, a začať výstup naň niekde zo Zakopaného nebolo mojim cieľom. A tak ostala asi len jediná možnosť. Ísť Tichou dolinou z Podbanského.

Shatterhand

@dominob: Tej mape (chartae-ant...) síce chýba rok vydania, ale už z letmého pohľadu na infraštruktúru je evidentné, že obsah mapy zodpovedá jedine roku 1925.

Dominob

@lenka mne sa zase páči tá mapa z roku 1951, je to skvost :) až na ten Stalinov štít :D

Tá mapa na tej českej stránke rok nemá, zaujímavé že sa v pár trasách odlišuje od vašej čs mapy z približne toho istého obdobia.

Fun facts ktoré si odnasam z tej čs mapy belianok je, že tá dnešná žltá značka k Belianskej jaskyni je torzo niekdajšej nástupnej trasy na hrebeň. To si treba vážiť!

Tie červené vrchy treba po tejto zime podľa mňa zokruhovat, resp. teda aspoň spolookruhovat tým pôvodným chodníkom do sedla pod kondratovou kopou, aby sa z Temniaku nebolo treba vracať celou trasou do suchého sedla. Chcelo by to brigádu a, ehm, povolenie.. veď p. Majko na konci rozhovoru pre hiking cez Facebook video vlani vravel že o novych trasach, so súhlasom vlastníkov je ochotný sa baviť. Tak sa teda poďme baviť. Alternatíva cez Tomanove sedlo by si vyžiadala súhlas TPN, tuto pôvodnú žltú do sedla pod kondratovou možme obnoviť na Slovensku sami.

Peter61
@ littleflower: ad titulok " Na poľský Giewont z Podbanského" odkiaľ by si šiel na antarktický Giewont ? -)
Martin knor

Myslim ze tym najvyraznejsim chodnikom som siel pred cca 30 rokmi s frajerkou na hreben Cervenych vrchov. Vtedy este neboli GPS-ka, preto som trasu iba odhadoval, ale po chodniku nebola ani stopa a snazili sme sa ist luckami pomedzi kosodrevinu. Dnes uz nebudu existovat ani tie lucky.

Inak, ku koncu vystupu to vypadalo tak, ze som mal na chrbate svoju krosnu (so stanom a jedlom na 2 dni), na nej a na hlave frajerkinu krosnu a tahal som priatelku za ruku hore svahom. Horor.

Peter61

@littleflover :
ak tie chodníky začínali v kosovke, asi sú už zarastené. To býyva problém aj pri sprievodcoch zo 60.-70. rokov ( Andráši).
Ale napr. modrý na Ostrvu je v kosovke prepílený na 2-3 m, aj popadané smreky z r.2014.

Littleflower

Dominob, pekny ulovok. Mari sa mi, ze nejaka mapa priblizneho veku je aj v hoteli Avalanche v Stole.
Kazdopadne, zaujimave chodniky boli v tych casoch. Prekvapuje ma, ze z Tichej doliny bolo viacero chodnikov na hranicu, aj ked neznacenych, do sedla pod Kondratovou kopou alebo do Vychodneho Gorickoveho sedla. Skoda, ze som o tych chodnikoch nevedel skor, popatrat po nich priamo na mieste, ked som tadial prechadzal, ci by boli este nejake stopy.

Dominob

pozrite aká krásna mapa je nete. musí pochádzať z obdobia prvej ČSR, datovaná nie staršie ako začiatok 30. tych rokov, keď ešte nebola postavená chata pod rysmi ani zamkovského chata a keď a tatry neboli NP.

chartae-antiquae.cz/…/47237

určite je takýchto máp viac, možno máte nejaké aj doma. na tejto ma zaujali ozaj viaceré úseky: mengusovké sedlo, chalubinského vráta, liptovské kopy, ostrva. veľa značiek bolo červenej farby. na druhej strane, značky na viaceré štítuy ale vyznačené vtedy neboli.

Fangorn

Za tie zatvorené chodníky treba poďakovať hlavne správe Tanapu a za to ze sa neotvaraju nové chodníky, treba ďakovať na rovnakej adrese

Lenkasyrovatkova

@dominob - presne preto odporúčam časopis Tatry, človeku sa odhalia rôzne súvislosti a najmä zmýšľanie Štátnych lesov TANAPu, či voči prírode alebo turistom. Majú aj predplatné že zasielajú časopis domov. Treba vyskúšať ;)

lesytanap.sk/…/predplatne

Dominob

@lenka "uvažovalo sa aj o temných smrečinách, ale nakoniec to ostalo funkčné". no hrozné čosi, Šturcel si to asi doteraz vyčíta, že nepomohol viac prírode aj v temných smrečinách. toľko toho mohol zachrániť!

to už knieža hohenlohe bol väčší priateľ turistov, a to už je čo povedať.

Lenkasyrovatkova

ŠL TANAPu teraz uvádza seriál o zatvorených chodníkoch po 40 rokoch v časopise Tatry. Mňa najviac zaujal "zákon zachovania energie" - že uzavreli miesta, ktoré turistickú verejnosť až tak bolieť nebudú (Závory - Ľaliové sedlo) versus vášne, ktoré vyvolalo uzavretie Belianiek...

V ďalšom dieli bude o chodníku k Zelenému Krivánskemu plesu a najviac sa teším na posledný diel o sezónnej uzávere.

Aj Vy máte pocit, že v Tatrách sa chodníky len zatvárajú? (jediná čiastočná výnimka - Kalvária na Peknú Vyhliadku)

Peter61
@ dominob: za tých 14 rokov už veľa vody v tatranských potokoch pretieklo,článkov sa napísalo etc. hiking.dennikn.sk/…/schengen_… -)))
@ Pavel 17,28
boli 3 letá, keď sa to dalo prásknuť potme. v Návrhu je ( a možno prejde) :
Návštevníci sa môžu po "TZCH, NCH, KCH a na vyhradených miestach na území TANAP-u pohybovať len v dennej dobe, t.j. pohyb sa môže začať najskôr v čase východu slnka a musí byť ukončený najneskôr v čase západu slnka. Výnimkou je výstup najkratšou trasou poznačenom turistickom
chodníku na vysokohorskú chatu za účelom ubytovania sa, ktorý sa
môže realizovať aj po západe slnka.
minv.sk/?navrh-navstevneho-po…
Takto je to s tou aktuálnosťou...
Pavel Forgáč

Peter61 - kým to nie je aktuálne a nejdem sa tam vybrať, tak niečo študovať je mi zbytočné :). Riešim veci keď sú aktuálne.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma