Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Vybavenie na zimnú turistiku

Diskusná téma K článku: Vybavenie na zimnú turistiku

Čo si treba kúpiť na zimnú turistiku a čo z letného vybavenia sa dá používať aj v zime? Aké turistické topánky, spodné prádlo či bundu treba mať? Je špeciálne vybavanie, ktoré je nevyhnutné na zimu? Ako ostať aj v treskúcej zime celý deň v pohode? Aj na tieto otázky hľadáme odpoveď v ďalšom dieli série o vybavení s Mišom a Ľubom.

Peter61

Každý mám svoje zvyky a zlozvyky. Fyzika nepustí.
CtrlC/CtrlV
hiking.dennikn.sk/…/termoska_… :
............
Boro, MišoD, jjano, PaliT a ja si pamätáme čas, keď boli akurát sklenené termosky s korkovým ďugovom, ktoré trebalo chrániť pred nárazom a prevrátením . Takže keď som si priniesol litrovku Sigg (zo SF) , snažil som sa ju aj zabaliť, aby v zime čaj vydržal. Neskôr som kúpil plastovú termosku od Camping Gazu (v A), hurá. Ak bola možnosť a v zime sa vyrážalo od sporáka, termosky sme predhriali vriacou vodou. V horách nie je na to čas, sú k dispozícii iba také finty, ako napr. čaj vyluhovať už v termoske a nie v ešuse. aby sme mali čo najhorúcejší nápoj. Keď prišli tieto stainless termosky, bol to malý zázrak. Preto mám trocha iný postup ako Ľubo, ktorý dáva do termosky čaj teploty akurátnej teploty na pitie aalebo cielene vyhrieva horský vzduch teplom z termosky/termohrnčeka. Ok, ak to dávam decku, treba si dávať bacha, aby sme neobarili papuľku.
Prečo vriaci čaj a ev. predhriata termoska ?

potrebujem teplý čaj, veeeeľa
potrebujem teplú tekutinu počas/na konci túry, ak je niekto podchladený, či už na vnútorné použitie, alebo 1.pomoc ako teplý obklad na jadro = Hiblerov zábal
V teréne to chladne, takže ak potrebujem na začiatku pri výšľape vlažný čaj, nepotrebujem na to termosku, stačí PETka s kofolou, aleo na čaj oceľová/ duralová alebo BPA free plastová fľaša (nalgene a pod.), prípadne aj s termoobalom ( váži polovicu toho, čo termoska.) Tkaže mám cca 600-800 g obalu na 2 lt.vody
ak už som čaj akurátnej teploty vypil a v termoske mám iba 80 st.čaj, v zime pridám sneh. Takže niesol som 1 lt čaju a mám 1,5 lt tekutiny. Ak sneh ani voda z prameňa nie sú, tak prelejem do inej nádoby ako Ľubo.
Termosku s teplým čajom nosím vo vnútri batoha, nie vo vonkajšom vrecku, lebo 1. chladne pomalšie
2.nevypadne ( = v strmom teréne aj bezpečnostné riziko)
(3. nemám vonkajšie vrecko)
pri túre sú plánované zastávky, kde nie je problém vybrať z ruksaku nápoj.
Čo sa týka testovania, tak ako píše Ľubo, je to jednoduché, pokiaľ sa týka teploty. Kuchynské vybavenie, hodinyk a teplomer. Druhá vec je obsah a výluh nežiadúcich látok, čo by u prémiovej značky nemal byť problém, aj keď aj to sa stalo.

10/01/19 07:12

Jana T.

Čaj (ranný) do termosky varím pred odchodom. Tesne pred tým sa termoska vyhrieva vriacou vodou. ,,Večerný"čaj prihrejem, aby mohol ísť do plastovej fľaše. Ten pijeme, pokiaľ nie je ,,zamrznutý"... a potom miešame.

Matobee

PaliT s tým čajom v termoske a snehom to robím presne tak isto. Nakoľko chodím v zime väčšinou na 2 a max. na 3 dni a nenosím varič, (ani nemám) tak vyžijem na dvoch veľkých termoskách. Plus si niečo kúpim, keď idem cez nejakú chatu, obec. Niekedy beriem aj pol litra vody, ktorú si cez deň keď šliapem dávam pod sveter na tričko, kde sa po pár hodinách zahreje na prijateľnú teplotu.

Sáčky som aj ja využíval ako dieťa a teenager, keď nebolo peňazí na kvalitnejšie veci. A ak raz zas nebude, vrátim sa k tomu. :-)

Peter61

paliT : prečo pri silných mrazoch ?
Nebude to skôr individuálnymi rozdielmi ? AK plánujem pod stenou prezúvať, tak šľapem do kopca v tenkých, nespotím sa veľmi a pod. stenou obujem suché q.s.

PaliT

Pri silných mrazoch nastáva problém vlhnutia topánok, lebo vždy sa do nich spotíme a odvetranie je úbohé, čo ešte zhoršujú návleky. Aj keď sú zateplené, vlhkosť dramaticky znižuje izolačné schopnosti materiálov. Na tento účel sme používali už v 80. rokoch pri lezení šikovnú metódu – na nohy sme si navliekli najprv tenké ponožky, potom silnejšie mikroténové sáčky, na to hrubé ponožky a až potom topánky. Keďže najnamáhavejšia časť výstupu bol nástup pod stenu, tenké ponožky boli úplne mokré. Pod stenou sme hodili sáčky s mokrými ponožkami do batoha a aj v najväčšej zime sa dalo vydržať, lebo hrubé ponožky, aj papučky v plastových skeletoch sme uchránili pred najväčším náporom vlhkosti.

Pekne to tu objasňuje vo videou Erik Normark: youtu.be/xGD7DQsn1tc?t=424

A ešte jeden tip súvisí s termoskou. Snažím sa zarobiť čaj tesne pred odchodom, aby bol vrelý. Na túre potom do pohárika naberiem najprv príslušné množstvo snehu a až potom nalejem čaj, ktorý sa rozpustením snehu dostane do konzumovateľnej teploty. Tým sa vlastne aj zväčší množstvo vody, ktorú máme k dispozícii na pitie.

Rada starého Inuita: nemiešajte s čajom žltý sneh...

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum