Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Dva razy nízkotatranský Salatín

Svatopluk Štěpánek

tomXX - ten istý zážitok na tom istom mieste, iba v zime, takže som mal navyše aj pekné snehové spŕšky

TomXX

Niečo podobné je modrá značka z Ráztoky na hrebeň Nízkych Tatier okolo Ráztockej hole. Tam som kosku premenoval na kok*todrevinu, vyšiel som z toho zničený, dobitý, doškriabaný, ako keby ma v cigánskej osade napadli psy...

Martin knor

Roman, zazili sme cosi podobne po kalamite v Tatrach. Chodnik nebol dole oznaceny ako nepriechodny, tak sme sa nim vybrali. Boli sme radi ked sme nadabili na strom spadnuty nasim smerom. Vtedy sme sa po nom aspon kusok pohli dopredu. Inac sme iba preliezali a podliezali a stali na mieste :-?.

A v Slanskych vrchoch sa mi ako studentovi stalo, ze na smerovnik do Herlian ktosi dopisal: "Len s macetou a motorovou pilou". Kalamitisko nebolo velke, ale krosna (so stanom, slusnym oblecenim atd.) musela ist dolu a musel som ju pretlacat medzi zvalene stromy a nato ich zdolavat. Obcas je ozaj lepsie zignorovat znacenie a ist len tak lesom.

Bazin

jjano: silny pribeh, nechcel by som ho teda zazit uff

Jjano

Inak, pridám ešte príhodu z tých miest spred pár rokov. V cestovke sme myslím v roku 2014 (?) mali dve klientky zo Švajčiarska. Bolo to pár týždňov po takej veľmi silnej víchrici v tej oblasti, iste si pamätáte, stromami bola zapadaná aj Lupčianska doline pod Salatínom.
Tie dve staršie dámy okrem iných túr išli aj túru z Lúžnej cez Salatín po hrebeni do Ludrovej. Keďže to bolo nie dlho po tej víchrici, nemali sme informácie, že hrebeň je nepriechodný... No a tak sa stalo, že niekedy popoludní mi dámy volali, že sú úplne stratené a bezmocné v kalamitisku, ktoré popadalo na chodník. Nevedeli sa pohnúť ani dopredu, ani dozadu, pár desiatok metrov im trvalo desiatky minút, trápili sa už druhú hodinu. V ich hlase už bolo cítiť únavu. Dohodli sme sa, že si budeme volať každých 20 minút, že čo a ako. Situácia sa nezlepšovala, napokon som situáciu konzultoval s Horskou službou, tí mi odporučili počkať ešte hodinku a ak to potom nahlásim, zahája záchrannú akciu. No, nervy som mal nadranc, tá bezmocnosť, že ja sedím doma a tie panie sa tam trápia...
Dámy však boli celý život aktívne horolezkyne a tak to napokon zvládli. Sedem minút pred vypršaním hodinovej lehoty (ony o nej nevedeli :-) mi zavolali, že sú z kalamitiska vonku a pokračujú po chodníku ďalej. Uff... Strávili v tom kalamitisku viac než štyri hodiny (oni to boli dve po sebe, čo ich ešte viac uväznilo).
Chodník ich potom ešte dvakrát viedol do kalamitiska, ale už boli poučené, nedali sa zviesť a obišli to. Hurá, sláva.

Vec však mala dohru.

O pár týždňov mi prišla zo Švajčiarska obálka. Otvoril som a v nej 150 € a lístok, že ak to viem zariadiť, tak nech niekomu zaplatím, aby vyznačil obchádzky tých kalamitísk. A tak som aj urobil, spojil som sa s liptovskými značkármi, tí zapriahli aj horskáčov a spolu potom vytýčili obchádzkové trasy... :-)

Bazin

dakujem za pozitivne ohlasy

jjano> hej vracal som sa do Raztockeho sedla, v texte je to malo zretelne.

inak oblast okolo Bohunova bola naozaj tazsie priechodna ale dalo sa.

Matobee

Roman super článok a veľmi príjemné fotky. Krásne sú tieto Salatínske Nízke Tatry. Mám ich dosť blízko domova tak som ich prekutral už z každej strany . Naposledy som bol v týchto miestach minulú jeseň. Išiel som na Malý Salatín z Vyšného Sliača.
Naspäť som sa nechcel vracať rovnako a tak, že si to oživím zbehom do doliny Salatínka, pozriem si dolinu a vystúpim ešte na Prednú Maguru. Z vrcholu to vyzeralo schodne, ale v polovicu zostupu sú tak strmé svahy, prípadne zrázy, že som sa musel otočiť a pekne naspäť. Každopádne vzácne zistenie pre mňa, nepovedal by som, že východné svahy medzi Salatínom a Malým Salatínom sú až také „ostré“. Vyzeralo to tam však veľmi zaujímavo a divoko.

Tomáš a Svätopluk. Kedže okrem spomínanej trasy z Vyšného Sliača som ostatné značené tur. trasy v tejto oblasti išiel pred 3 a viac rokmi tak vám neviem poradiť ako je to s priechodnosťou. Spomínaná modrá TZT bola v pohode.
Uvedená nepriechodná Široká dolina k Peknej vyhliadke je síce o „pár domú dál“, ale je tam skutočne nejakých 200 metrov dosť zlých. Tiež to ale nie je žiadna katastrofa. Pomedzi popadané stromy je už urobený slabo viditeľný chodník. Išiel som tadiaľ v novembri 2021. Zdržanie tak 20-30 min. Kto trafí pseudochodník na prvú, aj menej.

Svatopluk Štěpánek

L. Lúžna - Salatín - Ludrová a P. Ľupča - Salatín - Ludrová
sú posledné dve trasy v N.T., západ, ktoré ešte nemám v nohách. TTeším sa ne, ale mám aj troška obavy - viď odkaz Tomasa Vohlarika.

Tomas Vohlarik

jjano: pri nazve odseku o zimnej ture je odkaz na trasu :-)

mam Salatin v planoch, ale kedze HZS pise o tazko schodnom terene, tak asi az na jar alebo v lete. resp nevie niekto ako to tam vyzera? HZS pise:

Z dôvodu množstva popadaných stromov sú ťažko priechodné: červený TZCH od Širokej doliny smerom na Peknú vyhliadku, červený TZCH z Ludrovej na Salatín. Zelený TZCH zo Salatína a takmer prvá polovica zostupu je ťažko priechodná (kvôli kosodrevine), v druhej polovici trasy zasahujú do chodníka popadané stromy, ktoré je potrebné na mnohých miestach obchádzať. Uvedené terény sú obchádzanie, preliezanie a tiež slabé turistické značenie ťažko priechodné a náročné aj na orientáciu. Ďalej upozorňujeme turistov, že niektoré turistické trasy boli pre schodnosť pozmenené, preto sa nemusia zhodovať ich GPS súradnice s mapovými podkladmi.

Jjano

Kombináciu oboch túr, teda prechod Liptovská Lúžna - Salatín - Malý Salatín - Ludrová považujem za jednu z najkrajších túr v Nízkych Tatrách, prešiel som ju viackrát v rôznych ročných obdobiach a hlboko odporúčam!

Roman, nie je mi z textu jasné, ako si pri zimnom variante prešiel do Železného. Zo Salatína si sa vrátil do Ráztockého sedla?

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov