Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Dva razy nízkotatranský Salatín

Diskusná téma K článku: Dva razy nízkotatranský Salatín

V dvoch ročných obdobiach a dvomi rôznych trasami. Zažijeme zimný výstup z Liptovskej Lúžnej a neskoroletný z Ludrovej. Prezradím, že to budú ako dva rôzne svety, a to nielen iným obdobím. Spoločný prívlastok by som použil krajina “Medveďovo”, ale to predbieham.

Ade.e

Tento kopec s V. Brankovom, to je ultrasamota. Maju svoje typicke caro, ktore asi inde v NT nieje mozne.
Na Salatine som bol raz a potom som sa on pokusal, ale som to vzdal, kedze som siel az z Horehronia.
Samotnyy Salatin ma az tak nezaujal, ale z Maleho, to uz bolo ovela krajsie, aj ked tie vyhlady na okolite rubane...
Ale cez Huciaky som este nesiel a aj ma lakaju. Je to tam take dolamane?
No je fajn, ze spravili novu modru TZT od Lipt. Sliacov.
Mna vsak viac zaujal Velky Brankov, Ovela zaujimavejsie by vsak bolo spojit tieto dva kopce.. :)

Daulagiri

Roman, hej asi priveľké. Ale je tam krásne, čo sa im nedá uprieť je ten do kostí prenikajúci pocit strašidelného medveďova :o)

Bazin

martin, ano presne tak, ide o to aby ta trasa bola legalna, lebo je to v rezervacii Salatin.

Daulagiri, asi si mal velke ocakavania :-), a ja som zasa nic take necakal a bol som milo prekvapeny :-)

Martin knor

Roman, posobive to je, ale chodnik tam v sucasnosti nie je. A ani nema zmysel robit ho tam kvoli dalsej moznej povodnovej vlne. Bolo by vsak fajn, keby ta trasa zostala legalna (zrejme to si mal na mysli).

Daulagiri

Mňa Hučiaky sklamali keď som nimi šiel prvýkrát, čakal som že budú divokejšie, užšie s nejakými tech. pomôckami a nakoniec to bol "choďák" :-)
Ale teraz po povodni to môže byť práve drsnejšie, zaujíma ma to, pôjdem obzrieť. A je to aj o tom že sa mi tam ešte nepodarila nejaká fotka s ktorou by som bol spokojný, tak musím dať ďalší pokus.

Bazin

martin, ja som bol v Huciakoch prvy krat a na mna velmi zaposobili, nerad by som ich nejak obchadzal.

Martin knor

Svato, viem. Siel som Huciakmi aj v minulosti. Teraz je to tam tak znicene, ze by stalo za uvahu spravit nahradnu trasu inokade. Huciakmi sa moze kedykolvek prehnat dalsia velka voda, takze nema zmysel cokolvek tam opravovat.

Svatopluk Štěpánek

Pre: Martin Knor
To je smola, ja som Hučiakmi šiel před 10 - 15 rokmi a bola to nádherná divoká romantická tiesňava. Horšie to bolo taký kilometer za nimi, bola taká príšerná hmla, že som zbabelo prchol nazad do Ludrovej.

Martin knor

Nadherne obrazky.

Pozrel som si mapu a spocital som to, tiez som bol na Salatine uz 5x, ale este nikdy som nan nesiel z Liptovskej Luznej. Chystam sa nan aj tento rok, ale opat to bude od severu. Tiez som v lete 2021 schadzal Huciakmi a je to tam totalne zdemolovane. Skoda.

Pafi

Krásny článok o krásnom a tajuplnom kopci. Párkrát som tam stál a aj mňa párkrát odmietol. Vďaka!
To jjano"
pekná a úsmevná príhoda s tými All blacks :-)
a aj to dobre ladí s názvom článku: Dva razy nízkotatranský Salatín.

Tomka

Salatín ten aj mňa potrápil. Bola som na ňom 5 krát a z toh 3 krát kvôli jedinému kvetu. Prvýkrát bol iba v puku, druhý krát vôbec nezakvitol až na tretíkrát konečne - lomikameň pozmenený.
Najviac sa mi páčia Úplazy a Malý Salatín a samozrejme Hučiaky. Po tej povodni sme sa tam išli pozrieť v auguste a nespoznávala som to.

Jjano

Pridám zo Salatína ešte jednu cestovkársku:
Mali sme štvoricu klientov z Nového Zélandu, ako zvyčajne aj títo robili túru L.Lúžna - Salatín - po hrebeni do Ludrovej.
Bolo to ešte v máji, takže hore plno snehu. Predpoveď ohlasovala zlé počasie, prechod frontu - silný vietor, nízka oblačnosť, zrážky... a tak aj ráno bolo. Klienti však boli skúsení hikeri, pochodili už iné horstvá a tak sa nenechali odradiť.

Vedeli sme, že klienti zvbyknú prísť do Ludrovej medzi treťou a štvrtou. Títo mi poslali z hrebeňa SMS, že idú pomalšie, ale že sa nemusíme báť. No tak sme sa nebáli, čakal som ich v Ludrovej, od nudy som už ani nevedel, čo robiť, všetko prečítané, rádio omrzené ... aj som sa už začal obávať, ale napokon sa už za šera po šiestej objavili pri ihrisku v Ludrovej - totálne unavení, zničení, mokrí, ledva kráčali, fakt grogy ... ale nadšení, že to teda bolo dobrodružstvo. Celý deň hmla a vietor, do toho dážď, brodili sa snehom a kosodrevinou, párkrát zišli z trasy, skrátka super!

Večer sme šli v Mikuláši na pivo a brifing pre ďalší deň, mali ísť Prosiecku a Kvačiansku. Pri večeri sa začali ošívať, že či tá túra dolinami stojí za to, že či je to naozaj také zaujímavé, že či si myslím, že ich to bude baviť... liezlo to z nich ako z chlpatej deky, ale napokon vyliezlo a ja som padol na zadok: že oni by si chceli dať ten Salatín zajtra ešte raz, pretože má byť pekne a v našom guidebooku je písané, že sú odtiaľ nádherné výhľady a oni v tej hmle a plušti nič nevideli!

Za tých 19 rokov, čo sme tú cestovku robili, sa ukázali dve mimoriadne odolné skupiny klientov, ktorí zvládnu všetko a to ešte aj s nadšením - americkí hasiči a Novozélanďania. Skutočne turisti z Nového Zélandu sú iná planéta ... Aj títo - napokon som ich presvedčil, že Prosiecka a Kvačianska stoja za to, ale že nech sa pripravia, že bude veľa vody a teda premoknú. Vyriešili to po svojom - prešli celú Prosiecku v sandálkach na boso miestami po kolená vo vode a vibramy si dali až hore na Svoradovi. V sandálkach na boso - v máji!
Novozélanďania ... :-)

Daulagiri

Toto sú moje veľmi obľúbené nízkotatranské končiny. Tá úvodná fotka k článku je super, Salatín dominujúci nad hrebeňmi pôsobí ako divočina...
Veľmi príjemný článok Roman. Bol som tu už viackrát rôznymi trasami, ale je zvláštne že vždy v snehových podmienkach, neviem prečo. Preto sem chcem ísť už len mimo zimy. Ľudí som tu stretol toľko že ich zrátam na prstoch jednej ruky.

Naposledy sme tu boli s Palim Olejníkom vo februári 2019, po nocľahu v kolibe Kriváň sme sa dostali do toho polomu na Bohúňove o ktorom sme nevedeli. Bol asi meter snehu a v snežniciach sme sa vytrápili kým sme to zdolali, zaťali sme tam hodinovú sekeru a nakoniec sme museli núdzovo neplánovane bivakovať na vrchu Salatína, kvôli nedostatku času sme už nestihli zájsť ďalej. Celkom fajná túra to bola :o)

Inak tieto končiny na mňa pôsobia ako jedno z naj medveďovísk na Slovenku.

Matobee

Tomáš, Sväťo vami spomínaná modrá trasa z Ráztoky je už v oveľa lepšej "kondícii". Možno ste to aj zachytili na Hikingu, ale koncom roku 2020 tam prebehla brigáda na ktorej sme 3/4 problematického úseku spriechodnili, chodník rozšírili, takže nakritickejšie miesta sú minulosťou. Nestihol sa vtedy dokončiť celý úsek a minulý rok neviem či to dokončili, lebo ja som nebol. Každopádne to bude lepšie.

Avšak roky predtým som si tam podobne ako vy užil svoje. Spomínam si, že z túry spomínaným úsekom ma boleli viac ruky ako nohy. Hehe. :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma