Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Českom 4: Krkonoše a Jizerské hory

Diskusná téma K článku: Českom 4: Krkonoše a Jizerské hory

Štvrtá časť mojej cesty Českom bude viesť okrajom Broumovskej vrchoviny do mesta Trutnov, ktoré je bránou do najvyššieho českého pohoria Krkonoše. Práve týmto smerom sa vyberiem a vyšplhám sa až na najvyšší vrch celej ČR. Po zaujímavom hrebeni pohoria sa presuniem cez Sněžné jámy do obce Harachov, kde opustím pohorie a pomaly sa presuniem do Jizerských hôr. Veľmi ma prekvapia kopou rašelinísk, vodopádov a zaujímavých skaliek. Navštívim aj veľmi pekné mestečko Hejnice a etapu ukončím na pomedzí Lužických hôr pri obci Jítrava.

Pavel Forgáč

matobee - ja mám pocit že v Krkonošiach je viac chát (boud) ako u nás dokopy na celom Slovensku. Ale v Česku je ich všeobecne veľa. U nás je niekedy jedna na pohorie alebo aj žiadna. A tam aj na pahorkatine sa nájde turistická chata :).

Zaujímavá príhoda s tým strateným kamarátom :). Našťastie ja som tam až toľko ľudí nemal. Najskôr nejakých 10 ale potom sa to už začalo plniť. Ja horské chaty moc nemusím, takže som sa nezastavoval ani na jednej boude :).

Matobee

Pavel skvelé pokračovanie spoznávačky českých hôr. Na tom mobile na začiatku som sa zasmial. Tuším sa niečo podobné raz dávno stalo aj mne.

Páči sa mi tvoje prirovnanie Krkonôš k náhornej plošine. Tiež som mal taký dojem pri ich týždennej návšteve s partiou kamarátov na prelome apríla/mája 2019. Prekvapilo nás množstvo snehu, ktoré tam vtedy ešte bolo. Miestami aj vyše metrová pokrývka na vrchole „náhornej plošiny“ v okolí Louční boudy. Páčil sa mi mohutný Obŕí dúl. Snežka bola klasicky plná. Pripadalo mi to ako na Kasprovom vrchu. Trošku nám to oživil flegmatický kamoš, ktorého sme čakali na vrchole asi hodinu a mysleli sme si že je stále v chate - Poštovne. A keď sa konečne ozval bol už v pol kopci na zostupe. V tom dave sme ho prehliadli a aj on nás. Zamrznutí sme ho preklínali do večera.

Najviac sa mi v tomto pohorí páčil deň keď som sa vydal z Jánskych Lázní sám do okolia rozložitej Čiernej hory a celú ju obišiel. Lúky a výhľady v okolí Pražský boudy boli veľmi sympatické. Aj keď mi dosť vadilo, že tie „boudy“ boli takmer na každom kilometri, ak nie aj hustejšie. Ale inak bol v tejto oblasti oveľa väčší kľud ako pri Snežke, alebo Špindlerovej boude, ktorú sme tiež navštívili.

Teším sa na Šumavskú časť. :-)

Pavel Forgáč

Svatopluk Štěpánek - to je pravda. Ja ich tiež často stretávam u nás. Niekedy aj viac ako domácich :).

Svatopluk Štěpánek

Pavel, to já bratov Čechov a Moravákov na strednom Slovensku potkávam vcelku často, pešiakov aj bicyklistov.

Martin knor

Ked som nemal auto, tak som chodil do Ciech na turistiku casto. Oblubil som si Vysocinu. Ta ma nikdy nesklamala. Ale pre Slovaka su vynimocne pieskovce (od Mastali po Decinske steny) a potom Ceske Stredohori s mnozstvom sopiek. Tiez ma bavilo navstevovat pristupne zamky, klastory a prechadzat sa mestskymi pamiatkovymi rezervaciami.

Pavel Forgáč

Svatopluk Štěpánek - tak to ma celkom prekvapilo, že moc nepoznáš Čechy a Moravu :).

daulagiri - úprimne tiež Česko nebola nejaká moja vysnívaná krajina čo sa týka hôr. Ale prišlo mi dosť blbé, že to tam vôbec nepoznám a popritom je to nám ták blízka krajina. Tak som tomu dal šancu a veru som urobil dobre :). Ja som nestretol ani jedného Slováka za celý čas v Česku. A aj Česi mi potvrdili, že Slováci k ním "nechodej".

Svatopluk Štěpánek

Daulagari, ja Čechy a Moravu moc nepoznám, ale možem odporučiť Jeseníky, Beskydy, časti Českomoravskej vysočiny a pre toho, kto netrvá na "líniovom" výlete a nevadia mu ľudia, aj juhovýchod od Prahy.
Šumava je tiež dobrá, o juhovýchodnej Morave nehovorím, to je už takmer Slovensko.

Daulagiri

Také lávky som zažil na hrebeni Jeseníkov, bolo to zaujímavé, u nás toho veľa nieje. A áno Slováci do českých hôr asi húfne nechodia (ani počas mojej hrebeňovky Jeseníkov som žiadneho nestretol). Chvíľu aj mne trvalo, kým ma začali zaujímať ich hory, ale chcel by som tam postupne pochodiť viacero oblastí, uvidím čo prinesie budúcnosť.

Pavel Forgáč

martin knor - pár častí ešte veru bude :).

Na jeseň to tam musí byť super v pekných farbách. Červená Jarabina tomu musí dodať dobrý šmrnc.

Jizerky sú momentálne pekne zalesnené. A na veľa miestach má les prirodzený charakter.

Ten hrad som si vôbec nevšimol a keby nenapíšeš, tak ani neviem, že tam je :D. Neviem prečo mi vôbec nepadol do oka v tej mape.

daulagiri - tie drevené lávky sa veľmi páčili aj mne. U nás toho moc nie je. V Česku je veľa pekných miest, len my Slováci tam akosi nechceme chodiť :).

Daulagiri

Fakt úžasné, všetky tie zážitky, tie skalné útvary od výmyslu sveta, ten gondolový most, drevené chodníky rašeliniskami. Naozaj dokonalé propagovanie krás Čiech :-)

Martin knor

Fiha, do Asu? Tak to je este na par pokracovani.

  • V Krkonosiach som bol iba dvakrat, ale zakazdym na viac dni. V Sneznych jamach som bol aj z polskej strany. Na jesen, ked maju jarabiny plody, to tam vypada nadherne.

  • V Jizerskych horach akosi pomenili znacky. Volakedy sla cervena po tej cyklotrase ako si siel Ty. Pred 40 rokmi tam boli zvacsa holiny, tusim kvoli kyslym dazdom.

  • Juzne od Chrastavy si vynechal navstevu ruiny hradu Hamrstejn. Pre mna to bol ciel jednej z navstev Ciech, hoci pre bezneho turistu nie je ruina nejako extra zaujimava. Mozno ju hladali ti dvaja mladenci, ktorych si stretol za Charastavou.

Pavel Forgáč

Svatopluk Štěpánek - tak to som rád, že som propagátor českých hôr :). Slováci tam takmer vôbec nechodia, takže treba ukázať, že aj u susedov je pekne.

boro - dosť som odľahčil výbavu minulý rok a aj topánky. Zrejme to dosť pomohlo, lebo sa mi celý čas išlo parádne. Plus Česko nie je až také náročné na prevýšenia ako napr. u nás.

Boro

Paľo, a či si ty na baterky ,alebo čo ??? Človeče, ty máš paru ako lokomotíva.

Svatopluk Štěpánek

Prepáč Pavel, opakujem sa, Ty si neskutečný borec.
Takéto dlhé viacdňové výlety sú najlepšie.
Ty si naviac výborný propagátor českých hôr ( ale mňa to ťahá stále na stredné Slovensko ).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma