Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nový TTO 13 Malokarpatských sedemstoviek

Diskusná téma K článku: Nový TTO 13 Malokarpatských sedemstoviek

Každé odvetvie ľudskej činnosti má nejaký čin, výkon, ktorý sa snažia ľudia napodobniť, alebo si hovoria, že ten to dokázal, klobúk dole. Horolezci tak snáď majú výstup na Everest bez kyslíka a iní sú radi, keď tam vystúpia s kyslíkom a pomaly vynesení šerpami. V turistike na Slovensku je to snáď prechod Cesty hrdinov SNP na jeden záťah a za čo najmenej dní. „Obyčajní“ turisti sú radi, keď to spravia na viackrát. No a pomaly sa dostávame k Malým Karpatom. Tu už roky patrí k majstrovským kúskom prejsť všetky sedemstovky za jeden deň. No a mnohí to dajú na tri celodenné túry.

Miroslav Svitek

Odovzdám. Dúfam však, že aj tento náš sa bude niekomu páčiť a ak nie, aspoň bude mať takúto pripomienku na absolvovaných 13 MK 700.

Semper

Dovolím si "nepopulárnu" reakciu. Jednak nerozumiem, prečo už nestačí turistom samotný pôžitok z výstupu na vybrané vrcholy, ale namiesto toho to treba takto zhmotňovať a komercionalizovať, asi aby niekto mal zo seba dobrý pocit, že niečo robí pre turistickú verejnosť. No ale dobre, to je vec názoru.

Čo už vecou názoru asi nebude, to je 5. stupeň ochrany a zákaz voľného pohybu v ňom. Oficiálne je tam teda vstup zákonom zakázaný, sami to v článku spomínate, ale tu sa organizuje (oficiálne?) podujatie, ktoré nabáda na porušovanie zákona a k tomu, aby si týmto zákazom a zákonom turisti vytierali zadky. Alebo v rámci alibizmu budete rozdávať tie vaše odznakové odmeny iba tým, ktorí tam akože vystúpili v rámci toho inkriminovaného organizovaného výstupu v auguste minulého roka, na ktorý bola povolená výnimka? Aby bolo jasné, v princípe nemám nič proti individuálnemu a nenápadnému pohybu v 5. stupni, ale takto to masovo organizovať, propagovať a podnecovať považujem za zlé a škodlivé.

Ďalšia vec sú tie improvizované vrcholové tabuľky, ktorými niekto (neviem či vy) zamoril komplet celé Karpaty, takmer každý vrchol. Nevyzerá to na oficiálne turistické značenie, veď tam ani značené chodníky nevedú. Kto to povolil? Akým právom/mandátom to tam bolo osadené? Jednak je to v podstate odpad a vizuálny smog a jednak navŕtavaním tabuliek do stromov ich zbytočne poškodzujete. Ešte by som to chápal v dobe minulej, keď boli k dispozícii iba mapy, ale dnes vďaka GPS a navigáciám turisti veľmi presne vedia, kam vystupujú a kedy a kde na vrchol vystúpia. A načo to je dobré? Aby to vydalo na peknú selfie na Facebook alebo Instagram? Zároveň sa tým spúšťa nebezpečný precedens a prax, kedy najprv vzniknú tabuľky, potom ich ľudia oblepia po celom okolí samolepkami (ďalší odpad), lebo veď si to tam treba teritoriálne očúrať a už tam budú chýbať len obrovské zabetónované vrcholové kríže a ešte tam asi treba privliecť nejaké samoobslužné bufety, nainštalovať ohniská, posedenia a nakoniec asi aj nejaké tie vysokohorské chaty od JeTy.

Takže by som vás chcel poprosiť, prestaňte s touto megalomanskou turistikou v tejto forme, pretože prispievate k poškodzovaniu už beztak dosť tvrdo skúšanej prírody Malých Karpatov.

Miroslav Svitek

Vážený Semper!
Neviem čo je na tomto odznaku komercionálne. Nevyberáme žiadne peniaze ako štartovné a som zvedavý, či tak budete protestovať proti Ultratrailovým bežcom, ktorí robia napríklad Štefánikov trail z Brezovej pod Bradlom do Bratislavy v ďaleko masovejšom meradle a vyberajú za to aj celkom slušnú sumu.
Poznáte nezmysel Dobi Tatry, Malé Karpaty? Tam to je nezmyselná komercia, kde zaplatíte slušnú sumu, za to, že pôjdete niekam, kam normálne chodite zadarmo a dali sa na to doslova tisíce ľudí a dotyčný má z toho asi normálnu živnosť.
Ak by ste si pozorne prečítal článok, tak by ste si všimol, že sme dostali výnimku z ŠOPky, takže nikoho nenabádame na porušovanie zákona, nevraviac o tom, že Veterlín a Čelo sú, žiaľ, úplne bežne navštevované turistami bez odborného sprievodu. Dnes sme absolvovali rokovanie s riaditeľom CHKO MK o technickom riešení týchto túr v určenom čase a s odborným sprievodom, ako aj vyznačenie turistického chodníka na Zámok a hrad Kuchyňa, keď nám už bežnú II. zaradili do 5. pásma Pralesy Slovenska, ale navrhovatelia žiadali zachovať voľný pohyb turistov.
Neviem kde ste došiel k termínu august minulého roku. Odznak predstavujeme verejnosti 19.2.2022 a až odvtedy je možné ho plniť.
Čo sa týka označovania kopcov MK, neviem kto to robí, my sme označili len tie z OTO 24 vrcholov MK BSK a sú to tabuľky podľa ŠTN a silne pochybujem, že sa niekto vyliape na tie, čo sú namontované z rebríka vo výške 2,5m. To že mená hloupých na všech sloupích je známe dávno a uvažujeme pre takýchto jedincov namontovať k smerovníkom čisté tabuľky, kde sa budú môcť realizovať. Ale môžete sa ponúknuť a ísť to odstraňovať zo smerovníkov. Je tak oblepené celé Slovensko.
No a naposledy, čo sa týka pohybu podľa GPS. Myslím, že až moc fandíte bežným ľuďom. Jednak nevedia s elektronickými mapami robiť, jednak sú rôzne a nie veľmi presné. V nedeľu mi písal jeden z tých čo robia Dobrovoľnú nadstavbu OTO 24 vrcholov MK / žiadne z týchto vrcholov som už neoznačoval /. Šli podľa nejakého elektronického mapového portálu v mobile a až doma zistili, že vôbec neboli tam kde mali byť a ešte aj ten kopec mal úplne inú nadmorskú výšku, ako je na turistickamapa.sk$ret
Megalomanské akcie sú určite úplne iné, ako tie čo robíme my, verte mi. Vtedy radšej nechodím do lesa, keď sú tam stovky cyklistov, či bežcov z Pezinskej baby na Kamzík atď. Ani kríže nestaviame na všetkých možných kopcoch pomaly nad každou slovenskou obcou.

Semper

Ďakujem za odozvu! Väčšina podobných akcií vyberá za účasť kadejaké štartovné. Ak to nie je váš prípad, beriem späť. Porovnávať to s inými podujatiami nechcem, v podstate ma vôbec nezaujímajú až do momentu, kedy kvôli danej akcii oblepia stromy na vybraných vrcholoch lepiacou páskou s A4 v euroobaloch, ktoré následne aj po ukončení akcie nechajú na mieste a neodstránia, čím vytvárajú odpad. Deje sa to opakovane. Neviem, či to je aj váš prípad, ale v galérii k staršiemu článku máte presne takú fotku:
img.hiking.dennikn.sk/…/ako_s…

Pardon, zrejme som nesprávne pochopil ten termín 19.2.2022, myslel som, že vtedy už rozdávate certifikáty (alebo čo to už je) za úspešné "zozbieranie" výstupov na vrcholy, z čoho som odvodil, že ten organizovaný výstup sa udial už minulý rok v auguste. Vašim snahám o vznik oficiálneho chodníka na Zámok a hrad Kuchyňa fandím. Osobne zákazu voľného pohybu v 5. stupni nerozumiem, ale taký je zákon a treba sa usilovať buď o jeho zmenu ako celku alebo zavedenie výnimiek a nie ako je na Slovensku zvykom „vodu kázať a víno piť“.

Problematické tabuľky sú dvojeho druhu. Aj v galérii k tomuto článku máte jednak bielu tabuľku "Jágrová 737 m" a neďaleko rukou písanú čierno-žltú/okrovú tabuľku "Jágrová 713 m". Biele tabuľky začali masovo pribúdať už po minulé roky aj na rôznych odľahlých vrcholoch, napr. Klokočiny nad Pernekom. Od oficiálnych značiek sa líšia polepom a fontom. Čierno-žlté tabuľky začali pribúdať až v poslednom čase. Keď spomínate ŠTN (správne STN), máte isto na mysli tie biele. K tomu len toľko, že STN sa týka oficiálneho turistického značenia v správe KST a kde také nie je, tak predsa ani tabuľka v súlade so STN nemá čo hľadať. Tie čierno-žlté sú už úplný amatérsky nezmysel. Viete náhodou kto jedny aj druhé osadzuje? Nemusíte zverejňovať, ale prípadne prosím odkážte dotyčným, že sa jedná o ukladanie odpadu v prírode a nech s tým láskavo prestanú vo vlastnom záujme aj v záujme ochrany prírody. Navyše sú umiestnené väčšinou vo výške dosahu bežného človeka, čo priam nabáda na tapetovanie. A nesúhlasím s tým, že riešenie tapetovania nálepkami spočíva v tom, poskytnúť dodatočný priestor na realizáciu. Naopak, tam kde nie je vôbec žiadny priestor, tam ani len tá prvá nálepka nepribudne, po ktorej sa to už vezie (veľmi podobné ako graffiti). Tapetári chcú zanechať stopu a preto vyhľadávajú miesta, kde im nálepku nikto ďalší neprelepí (kľudne kvôli tomu aj kúsok vylezú na strom alebo žrď s tabuľkami), ale zároveň musí ísť o hladký povrch, kde sa nálepka udrží. Preto som presvedčený, že mimo oficiálneho turistického značenia nemajú byť vrcholy bez oficiálnych turistických chodníkov nijako značené a ani legislatíva v tomto smere nič také nepredpokladá. Veď aj značkári majú s nálepkami dosť problémov pri údržbe (natieranie) oficiálneho značenia podľa STN. Mimochodom, nálepky systematicky odstraňujem.

K navigácii a GPS len toľko, že presnosť je veľmi vysoká, v dobrých podmienkach bežne do 10 m, čiže na dohľad. Kto nevie narábať s navigáciou a GPS, tomu možno len odporučiť držať sa existujúceho oficiálneho farebného turistického značenia, naučiť sa s tým narábať a stiahnuť si aplikácie aj kvalitné mapy (dostupné zadarmo!) alebo naďalej blúdiť.

Na megalomanských akciách a krížoch sa zhodneme. Nech sa Vám teda darí, hlavne bez komercie a megalománie (nemyslím to ironicky)!

Miroslav Svitek

Vďaka za konštruktívne prijatie mojej odpovede. Euroobaly na vrcholoch patriacich do OTO 24 vrcholov MK BSK som umiestňoval ja, keďže oficiálne označenia meškali. Tie potom rozmiestňoval šéf značkárov KST pre Malé Karpaty. Pokiaľ mám presné informácie, tak jediný euroobal na vrcholoch z OTO 24 vrcholov MK BSK je už len na Okopanci. Kto rozmiestňuje všetky ostatné euroobaly a dva typy drevených označení po vrcholoch MK naozaj neviem. Zato viem, ako sú nadšené deti a ich rodičia z plnenia tohto odznaku a myslím si, že využívať možnosť sa pohybovať voľne v II. pásme MK a hlavne mimo frekventovaných, bicyklistami pomaly priam okupovaných a život druhých ohrozujúcich trás je úžasná možnosť. MK škodí hlavne ťažba dreva, motorkári. ožranské diskopárty na Čermáčke a nie normálni, peší turisti.Tak isto sa usilujeme o výstavbu nového mostíka ponad Stupavský potok Pod Dračím hrádkom. Je to však beh na dlhútrať, lebo treba súhlas Správy povodia rieky Morava, Štátnych lesov, no a zohnať niekoho s technikov, kto to spraví. Ako to bude s platbou sa ukáže až pri naozajstnej realizácii. Na toto napríklad pripravovaný zákon o turistickom značení, vôbec nemyslí.

Phalike

Miro, vďaka za ďalšiu iniciatívu, mne ešte chýba asi tretina vrcholov z OTO24 a vrcholy pre 700vkovy odznak skvele doplnia niektoré planované "OTO-túry" ;)

Miroslav Svitek

Phalike, ak prídeš v sobotu medzi 11 a 14 hod. k rozhľadni na Devínskej Kobyle, kde sa individuálne stretneme na XXV. ročníku Zimných výstupov na vrcholy MK, tak by Ti mohol pribudnúť ďalší odznak. Ak bude tak, ako je teraz za oknom, bude to možno masovka, ale vo výbere vrcholu pre jubilejný ročník ma inšpirovali chalani od Trnavy, ktorí tam ešte neboli a tak tento rok to nebude divočina, bo poniektorí pamätníci už majú fakt svoje roky. Je pripravených 200 ks odznakov, diplomy, drobné sladkosti a tradičná súťaž v hode loptičkou na cieľ o vecné ceny.

SCHROJF

Miroslav Svitek: turistický dinoaaurus zamorujúci Malé Karpaty nezmyselnými akciami a tabulkami...vzniknutými iba z dotácií...ešte nezabudnite na Veterlíne urobiť vatričku, ako na vašich klasických výstupoch...)-:

Miroslav Svitek

Ďakujem za názor, aj toto je prejav demokracie, či demencie. Na Veterlín pôjdeme so Strážcom prírody, takže asi vatrička nebude. O nezmyselnosti akcií VV KBT nie je asi presvedčených 226 úspešných splniteľov podmienok k udeleniu odznaku OTO 24 vrcholov MK BSK. O akých dotáciách píšeš vážený SCHROJF neviem, tabuľky sú vyrobené zadarmo z recyklovaných starých smerovníkov. To že mi volajú až zo Spišskej Novej vsi a žiadajú poslať odznak, aj keď trasu vôbec neabsolvovali, to že žiadajú udelenie odznaku 13 MK 700, hoci nemajú fotky z vrcholov, ale prešli Cestu hrdinov SNP a tým majú podľa nich nárok na odznak, akosik nekorešponduje s Tvojim názorom. No a môj je ešte ten, že nie si žiaden SHROJF. Ja sa za svoje meno a názory nehanbím. Oheň som naposledy robil s expedičákmi pod Mesačným kopcom a tam si asi nebol a to už bolo pred hodne mesiacmi.Ale ako turistický dinosaurus učím mladých ako sa správať v prírode. Čo robíš Ty, okrem okydávania?

Vladimir Popluhar

Tak ako obyčajne mi zase nevyjde ten zimný výstup čo poriadaš. Pracovná sobota :-))) - ale prajem peknú akciu a aj sobotu.

Mino22

Dobrý deň pán Svitek. Ďakujem, mne sa naopak páči takáto aktivita a propagácia vrcholov v našich Malých Karpatoch.
Mám len jednu drobnú poznámku: Čmeľok má 2 vrcholy nad 700m. GPS súradnice a podľa fotky aj vrchol, máte na južnom vrchole, ktorý má len 709,4m (prominencia 7,0 m). Vyšší severný vrchol pri vysielači má spomínaných 710,5m. Tým pádom nesedí poloha s výškou v texte.
A jedna otázka. Neuvažovali ste aj nad severným vrcholom Vysokej? Má výšku 754,3m a prominenciu až 22,3m. Čo z nej robí dosť významný a nepomenovaný vrchol. Myslím, že by bol aj tak totálne nevhodný, lebo je ťažko dostupný a tiež v 5. stupni ochrany v PR Vysoká. Len ma čisto zo zvedavosti zaujíma, či ste nad ním uvažovali.

Miroslav Svitek

Čmeľok sme označili pri oplotení z toho dôvodu, že nebolo kde upevniť tabuľku pri vysielači a je tam aj upozornenie, aby sa tam človek nezdržiaval kvôli žiareniu. Severný vrchol Vysokej leží mimo značky v 5.pásme a stačil nám boj s ŠOP o tie dva vyznačené na mape - Veterlín a Čelo. Nie je účelom tohto odznaku označiť všetky body v MK, ktoré sú vyššie ako 700 m a doviesť tam ľudí. Vedeli sme, že je záujem prejsť všetky sedemstovky, poniektorí aj za jeden deň, Jágrové ležia priamo na červenej, tak sme ich pridali a mysleli sme si, že by turisti privítali takéto "odznakové" potvrdenie návštevy najvyšších vrcholov MK.Priznám sa, že nenávistné reakcie poniektorých ma hodne zaskočili. Spoločnosť na Slovensku sa posúva čím ďalej tým viacej mne nepochopiteľným smerom. Ešteže potom človek vidí to nadšenie a radosť všetkých zúčastnených, ako malo 185 účastníkov XXV. ročníka Zimných výstupov na vrcholy MK, túto sobotu na Devínskej Kobyle.

Semper

Ja sa Vám to pokúsim (možno nie najstručnejšie) vysvetliť: na svete vždy existovali, existujú a budú existovať rôzne záujmové skupiny s konfliktnými záujmami. Ak je reč o Malých Karpatoch, môžeme hovoriť trebárs o turistoch, ochranároch, štátnych lesníkoch, súkromných lesohospodároch, poľovníkoch, atď.. Tieto skupiny majú navzájom sa vylučujúce záujmy. Pokiaľ sa vedia slušne správať a navzájom tolerovať, nevznikajú konflikty dovtedy, kým niektorá skupina začne presadzovať svoje záujmy na úkor inej skupiny.

Aby sme to konkretizovali na vašom príklade týchto turistických podujatí. Kým chodia turisti nenápadne, opatrne, šetrne a jednotlivo na rôzne (hoci aj zakázané) miesta, nikomu neprekážajú a ani voči tomu nikto namietať nebude. Veď kto naozaj chce prejsť všetky 700ky, ten ich prejde aj bez odznaku alebo inej externej motivácie a nikto o tom ani nebude potrebovať vedieť okrem neho samotného. Keď však takáto organizovaná akcia priláka väčšie počty ľudí, najmä takých, ktorí do prírody inak nechodia, vyhnali ich covidové opatrenia zo zatvorených nákupných centier a nevedia sa v prírode primerane správať, vzniká hluk, znečistenie/odpad, ohniská, vyšliapané chodníky + erózia pôdy aj na miestach, ktoré neboli určené na masovú turistiku (to sú naopak tie značené turistické chodníky). Ak navyše ešte oblepíte vybrané vrcholy papiermi alebo nainštalujete na ne tabuľky (nemyslím Vás osobne, keďže ste napísali, že ste to neboli Vy), ktoré tam nemajú čo robiť, tým proti sebe popudíte napr. ochranárov, ktorí také veci neradi vidia, lebo to vnímajú ako znečistenie prírody. Niekto vie svoje námietky vyjadriť slušne (to dúfam je môj prípad), niekto bohužiaľ z frustrácie siahne po nenávisti. Pritom každý vrchol má svoje špecifiká, netreba tam označenie či tabuľku, znalec podľa (dobrej) fotky vie určiť minimálne každú jednu 700ku v Karpatoch a podľa mňa aj všetky 600ky (aspoň ja by som si trúfal). Tiež existujú všelijaké aplikácie v mobiloch, ktoré podľa GPS presne zaznamenávajú trasu, ktorú turista prejde a ešte aj ďaleko viac (vzdialenosti, prevýšenia, priemerné rýchlosti, atď.). A napokon, ak by aj ašpirant na odznak podvádzal, hlúpo tak oklame predsa jedine seba, nie?

Podobne by sa Vám ako turistovi nepáčilo, keby ste kráčali po vyznačenom chodníku a niekto by ho zatarasil vyťaženými stromami (stáva sa bohužiaľ), totálne rozryl ťažkými mechanizmami (tiež bežné), spadol vedľa Vás práve vypílený strom, súkromný vlastník ohradil svoj pozemok kadiaľ vedie značený turistický chodník alebo keby niekto poľoval na zver pár metrov od Vás a ohrozoval Vás strelnou zbraňou. Dokým budete vnímať iba tých 185 nadšených turistov z vašej sociálnej bubliny, ktorí chvália vaše podujatie a nebude Vás zaujímať, čo si o tom myslia iné záujmové skupiny (s taktiež nie zanedbateľnými počtami ľudí), budete narážať na odpor a nepriateľstvo z ich radov, akurát sa o tom tu na Hikingu možno nedozviete, pretože je to portál pre turistov a ste teda uzavretý do značnej miery vo svojej bubline. To sa bude rovnako stávať aj arogantným a intolerantným poľovníkom či lesohospodárom pre zmenu od okoloidúcich turistov, pričom v rámci svojej komunity príčiny konfliktov nikdy nepochopia. Komplexne situáciu dokážu vnímať najmä ľudia, ktorí sú aktívni vo viacerých záujmových skupinách súčasne.

Preto moja dobre mienená rada znie: keď už niečo masovejšie organizujete, skúste sa prosím zamyslieť aj nad konfliktnými záujmami ostatných skupín, čo by sa iným asi nepáčilo a snažte sa tieto konflikty čo najviac eliminovať. Potom budeme spolu relatívne bezproblémovo vychádzať alebo sa o to aspoň snažiť, hoci čím ďalej, tým viac je to náročné, pretože koncentrácia ľudí pohybujúca sa v Karpatoch výrazne stúpa.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma