Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nový TTO 13 Malokarpatských sedemstoviek

Diskusná téma K článku: Nový TTO 13 Malokarpatských sedemstoviek

Každé odvetvie ľudskej činnosti má nejaký čin, výkon, ktorý sa snažia ľudia napodobniť, alebo si hovoria, že ten to dokázal, klobúk dole. Horolezci tak snáď majú výstup na Everest bez kyslíka a iní sú radi, keď tam vystúpia s kyslíkom a pomaly vynesení šerpami. V turistike na Slovensku je to snáď prechod Cesty hrdinov SNP na jeden záťah a za čo najmenej dní. „Obyčajní“ turisti sú radi, keď to spravia na viackrát. No a pomaly sa dostávame k Malým Karpatom. Tu už roky patrí k majstrovským kúskom prejsť všetky sedemstovky za jeden deň. No a mnohí to dajú na tri celodenné túry.

Miroslav Svitek

Dnes sa skončilo prihlasovanie na komentovaný výstup na Veterlín a Čelo v rámci TTO 13 MK 700 na august 2023. Ak má niekto záujem pohybovať sa v 5. ochrannom pásme mimo značky, tak na 12.8,19.8. a 26.8.2023 je ete pár voľných miest. Prihlasovať sa dá na Miroslav.Svitek@hiking.sk

Miroslav Svitek

Blíži sa uzávierka prihlášok na oficiálne povolené výstupy na Veterlín a Čelo v roku 2022. Sú ešte voľné miesta na 06.08. a 27.08. Prípadní záujemcovia nech sa prihlásia na mailovej adrese Miroslav.Svitek@hiking.sk do 30.06.2022

J. Junas

Reakcia na príspevok Miroslava Sviteka z 02/03/22 13:16

Ahoj Mirko,
ak pod skratkou JJ máš na mysli Jozefa Junasa, tak tu verejne prehlasujem, že som nikdy doteraz na žiadnom kopci v Malých Karpatoch žiadne označenie neosádzal a ani žiadne označenie neodstraňoval, tobôž nie na Čertovom kopci....hľadaj si vinníka niekde inde...

Semper

Mimochodom, ja som to nebol. Ale aspoň vidno, že nie som zďaleka jediný, kto s tým má problém. Pre niekoho vandalizmus, pre iného odstraňovanie odpadu. Na strom sa dá jednoducho vyliezť, žiadny rebrík tam netreba.

Predseda značkárskej komisie MK? To je nejaká súčasť KST? Mňa by zaujímalo oficiálne stanovisko vedenia KST a správy CHKO MK k tomuto fenoménu značenia vrcholov mimo vyznačených turistických trás až po 5. stupeň ochrany.

Peter61
Miro, podľa fotky usudzujem, že za sucha sa tam sa dá vyliezť, ev. rabaka a pod. Za dažďa = prehodiť lano do rázsochy a vyliezť prusíkom alebo šplhadlom ( jümar). -((((
Zea

My sme boli na Čertovom kopci v sobotu 26.2.2022 a označenie tam už nebolo.

Miroslav Svitek

Včera mi turista, ktorý sa vybral plniť TTO 13 MK 700 oznámil, že niekto odstránil z Čertovho kopca označenie na strome pri triangulačnom kameni. Aby sa tam dostal, musel mať rebrík, alebo sa vyšplhal po strome a ešte musel mať kľúč na hlavičku šroubu. Čiže asi to nebol len taký vandal, ale šiel tam plánovane. Neviem, či je to niekto z tu diskutujúcich a obviňujúcich ma zo zamorovania hôr, ale označenie tam osadil predseda značkárskej komisie MK a dal si s tým značnú námahu. Skúste 20 km niesť rebrík. Alebo žeby jeden pán JJ? V každom prípade je mi z toho smutno.

Martin knor

No ja neviem, ale mam pocit, ze na Slavine nie su pochovani ruski vojaci, ale sovietski. A ZSSR obsahovalo nielen Rusko, ale aj Ukrajinu. Pojem "Rusko" sa za socializmu takmer nesmel pouzivat.

Miroslav Svitek

Jozef vďaka za kladný názor. Poviem úprimne, po tom čo som dostal mail ohľadne Slavína v OTO 24 vrcholov MK BSK, aby som ho okamžite vzhľadom na smutné udalosti na Ukrajine, ktorú napadlo Rusko, vyhodil z odznaku, prišiel som definitívne o ilúzie. Ľudia si naozaj myslia, že môžu komukoľvek napísať čokoľvek? A potom sa niekto čuduje, že okrem mailu odmietam akékoľvek sociálne siete.

Jozef Daňo

Miro,
nedajte sa niektorými negatívnymi názormi znechutiť. Veľká väčšina turistov bratislavského kraja vaše aktivity víta.Je to skvelá motivácia na spoznávanie Malých Karpát (napr. aj odznak 24 VMK) ako aj na volnočasové pohybové aktivity.
Som Vám vďačný a vážim si to, že sa snažíte v rámci vášho voľného času niečo robiť pre ostatných.
Ďakujem Jozef

Lambert Voskovics

Sempere ty si sa tusim zabudol v minulom storoci. Dnes vobec nie je dolezite co povies, ale ovela dolezitejsie je, kto to povie. Najma, ak ides niekoho kritizovat.

Semper

príspevok zmazaný pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK

Lubo

Semper, strielas uplne vedla. Plnenie turistickych tematickych / oblastnych odznakov oslovuje par desiatok, nanajvys jednotky stoviek ludi. Toto nie je a nebude akcia typu Doby Tatry. Dobre to vidiet aj na akcii OTO 24 vrcholov MK v BSK. Plnitelov nie su desattice, ba ani tisice ale asi dve stovky.

Cize tvoj traktat by som oznacil ako vykopavanie otvorenych dveri a totalne nepochopenie situacie ani cielovej skupiny. Opomeniem zaroven to, ze je plny presudkov, floskul a elementarnej hluposti.

P.S. Mame tu taky dobry zvyk, ze ked niekoho kritizujeme, tak povieme svoje meno. Vies, taka normalna elementarna slusnost.

Semper

Ja sa Vám to pokúsim (možno nie najstručnejšie) vysvetliť: na svete vždy existovali, existujú a budú existovať rôzne záujmové skupiny s konfliktnými záujmami. Ak je reč o Malých Karpatoch, môžeme hovoriť trebárs o turistoch, ochranároch, štátnych lesníkoch, súkromných lesohospodároch, poľovníkoch, atď.. Tieto skupiny majú navzájom sa vylučujúce záujmy. Pokiaľ sa vedia slušne správať a navzájom tolerovať, nevznikajú konflikty dovtedy, kým niektorá skupina začne presadzovať svoje záujmy na úkor inej skupiny.

Aby sme to konkretizovali na vašom príklade týchto turistických podujatí. Kým chodia turisti nenápadne, opatrne, šetrne a jednotlivo na rôzne (hoci aj zakázané) miesta, nikomu neprekážajú a ani voči tomu nikto namietať nebude. Veď kto naozaj chce prejsť všetky 700ky, ten ich prejde aj bez odznaku alebo inej externej motivácie a nikto o tom ani nebude potrebovať vedieť okrem neho samotného. Keď však takáto organizovaná akcia priláka väčšie počty ľudí, najmä takých, ktorí do prírody inak nechodia, vyhnali ich covidové opatrenia zo zatvorených nákupných centier a nevedia sa v prírode primerane správať, vzniká hluk, znečistenie/odpad, ohniská, vyšliapané chodníky + erózia pôdy aj na miestach, ktoré neboli určené na masovú turistiku (to sú naopak tie značené turistické chodníky). Ak navyše ešte oblepíte vybrané vrcholy papiermi alebo nainštalujete na ne tabuľky (nemyslím Vás osobne, keďže ste napísali, že ste to neboli Vy), ktoré tam nemajú čo robiť, tým proti sebe popudíte napr. ochranárov, ktorí také veci neradi vidia, lebo to vnímajú ako znečistenie prírody. Niekto vie svoje námietky vyjadriť slušne (to dúfam je môj prípad), niekto bohužiaľ z frustrácie siahne po nenávisti. Pritom každý vrchol má svoje špecifiká, netreba tam označenie či tabuľku, znalec podľa (dobrej) fotky vie určiť minimálne každú jednu 700ku v Karpatoch a podľa mňa aj všetky 600ky (aspoň ja by som si trúfal). Tiež existujú všelijaké aplikácie v mobiloch, ktoré podľa GPS presne zaznamenávajú trasu, ktorú turista prejde a ešte aj ďaleko viac (vzdialenosti, prevýšenia, priemerné rýchlosti, atď.). A napokon, ak by aj ašpirant na odznak podvádzal, hlúpo tak oklame predsa jedine seba, nie?

Podobne by sa Vám ako turistovi nepáčilo, keby ste kráčali po vyznačenom chodníku a niekto by ho zatarasil vyťaženými stromami (stáva sa bohužiaľ), totálne rozryl ťažkými mechanizmami (tiež bežné), spadol vedľa Vás práve vypílený strom, súkromný vlastník ohradil svoj pozemok kadiaľ vedie značený turistický chodník alebo keby niekto poľoval na zver pár metrov od Vás a ohrozoval Vás strelnou zbraňou. Dokým budete vnímať iba tých 185 nadšených turistov z vašej sociálnej bubliny, ktorí chvália vaše podujatie a nebude Vás zaujímať, čo si o tom myslia iné záujmové skupiny (s taktiež nie zanedbateľnými počtami ľudí), budete narážať na odpor a nepriateľstvo z ich radov, akurát sa o tom tu na Hikingu možno nedozviete, pretože je to portál pre turistov a ste teda uzavretý do značnej miery vo svojej bubline. To sa bude rovnako stávať aj arogantným a intolerantným poľovníkom či lesohospodárom pre zmenu od okoloidúcich turistov, pričom v rámci svojej komunity príčiny konfliktov nikdy nepochopia. Komplexne situáciu dokážu vnímať najmä ľudia, ktorí sú aktívni vo viacerých záujmových skupinách súčasne.

Preto moja dobre mienená rada znie: keď už niečo masovejšie organizujete, skúste sa prosím zamyslieť aj nad konfliktnými záujmami ostatných skupín, čo by sa iným asi nepáčilo a snažte sa tieto konflikty čo najviac eliminovať. Potom budeme spolu relatívne bezproblémovo vychádzať alebo sa o to aspoň snažiť, hoci čím ďalej, tým viac je to náročné, pretože koncentrácia ľudí pohybujúca sa v Karpatoch výrazne stúpa.

Miroslav Svitek

Čmeľok sme označili pri oplotení z toho dôvodu, že nebolo kde upevniť tabuľku pri vysielači a je tam aj upozornenie, aby sa tam človek nezdržiaval kvôli žiareniu. Severný vrchol Vysokej leží mimo značky v 5.pásme a stačil nám boj s ŠOP o tie dva vyznačené na mape - Veterlín a Čelo. Nie je účelom tohto odznaku označiť všetky body v MK, ktoré sú vyššie ako 700 m a doviesť tam ľudí. Vedeli sme, že je záujem prejsť všetky sedemstovky, poniektorí aj za jeden deň, Jágrové ležia priamo na červenej, tak sme ich pridali a mysleli sme si, že by turisti privítali takéto "odznakové" potvrdenie návštevy najvyšších vrcholov MK.Priznám sa, že nenávistné reakcie poniektorých ma hodne zaskočili. Spoločnosť na Slovensku sa posúva čím ďalej tým viacej mne nepochopiteľným smerom. Ešteže potom človek vidí to nadšenie a radosť všetkých zúčastnených, ako malo 185 účastníkov XXV. ročníka Zimných výstupov na vrcholy MK, túto sobotu na Devínskej Kobyle.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma