Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Žarnovica – rozhľadňa Háj – Nová Baňa

Diskusná téma K článku: Žarnovica – rozhľadňa Háj – Nová Baňa

Keď chcel turista, ktorý nepoznal miestne chodníky, prejsť cez hory zo Žarnovice do Novej Bane, musel sa v minulosti spoľahnúť na svoj orientačný zmysel, aby sa dostal do cieľa. Toto sa zmenilo koncom roku 2016, keď sa turistom z klubu Tatran Žarnovica podarilo vyznačiť novú turistickú cestu. Začína sa pri železničnej stanici v Žarnovici a končí na Námestí svätej Alžbety v Novej Bani. Od roku 2017 je možné trasu spojiť s návštevou rozhľadne pod vrchom Háj.

Martin knor

Dobre som si pamatal, ze sa kamen z lomu pri rozhladni pouzival na vyrobu mlynskych kamenov. Brasko tomu nechcel verit, vraj sopecny kamen byva prilis porovity.

Adee.e

O tejto trase som uz uvazoval, ale tie rubane ma nejak odhovaraju a kedze povedla su stale, tak to vyzera na zaujimavejsiu moznost.
Co som bol, tak len na Zarnovickom namesti a potom na Cervenej skale, Hajska rozhladna este tusim nebola postavena.
Kazdopadne, pohodova jednodnova tura.

Daulagiri

V podstate sú toto moje domáce končiny, mám to sem kúsok. Náučný chodník Zvonička s vyhliadkami a rozhľadňou som už prešiel aj pri zrube Šarvíz som bol na bajku, ale zvyšok trasy som ešte nešiel. Vďaka za popis Tóno, snáď si toto biele miesto tiež raz vymažem z mapy :-)
A krásne fotky ako je štandard u teba.
Inak táto časť hôr patrí ešte do pohoria Vtáčnik, je to časť Raj, Pohronský Inovec začína až na opačnej strane Novej Bane.

Tono

Tak na tu vyhliadku znova pojdem niekedy pohladat :) Ta bazilika sa mi tiez moc nezdala :)

Wbk

A taktiež by som rád dementoval hojne rozšírenú informáciu, podľa ktorej je z rozhľadne Háj možnosť vidieť ostrihomskú baziliku. Je to absolútny nezmysel, dokonca to neumožňuje konfigurácia terénu, takže sa to nedá ani len teoreticky.

Wbk

V marci 2018 som išiel trasu opačne (NB -> ZC) a pripájam mobilové foto z vyhliadky Ihanovo. Je to tam trochu neprehľadné, súhlasím, ale tá vyhliadka tam je. Treba trochu viac snoriť v teréne :)

Tono

Ahoj Martin, ja som ten kraj sice poznal uz z minulosti, ale prave v casti medzi Zarnovicou a Novou Banou som nebol. Tiez ma prijemne prekvapila. Skoda tych rubanisk. Oplati sa prejst si aj Bansky naucny chodnik, hlavne trasu A. Ja som ju isiel nedavno. Kohutovo milo prekvapilo aj mna, pekne miesto, aj Zvonicka s bufetom a troma ferratami.

Matobee

Tono toto je skutočne úžasná trasa a pán boh zaplať za to že ju vyznačili. Tradične skvelá fotodokumentácia. Článok určite poteší mnohých neznalých tunajších krás, medzi ktorých som donedávna patril aj ja. Minulú jeseň som sem však zavítal a bol som veľmi príjemne prekvapený.

Išiel som presne rovnako ako ty. Dokonca som tiež „stratil“ značku a vybehol po trase sympatickej Žarnovickej kalvárie. V skoré jesenné ráno pôsobila veľmi lákavo. Nechápem prečo trasu nepotiahli tadiaľ, aj keď vedie len niekoľko desiatok metrov obďaleč. Je to krásne miesto s atmosférou. Pamätám si aj psi a záhradkársku časť odkiaľ bol tiež pekný výhľad na kalváriu nad mestom. Ale tú slivovičku ti priznávam, trošku závidím. :-)

Na vyhliadku Ihanovo som nešiel a vidím, že som urobil dobre. Na chate Šarvíz som tiež výdatne posedel. Prvých turistov som stretol pri rozhľadni Háj. Výhľady odtiaľ a rovnako z brál Havranej či Červenej skaly sú naozaj úžasné. Nevadila mi nejak extra ani rýchlostná cesta podo mnou. Strávil som tu tiež dosť dlhý čas. Ďalšie úžasné miesta tejto trasy.
Na bufet som mal v nedeľné popoludnie šťastie, ale mal som dosť dobré zásoby tak som občerstvenie oželel. Aj keď lákalo.
Jedine v závere som sa kus viacej pomotal v Kohútove. Pozrel si nádhernú kaplnku a neďaleko rastúcu mohutnú sekvoju.

Ešte raz, naozaj skvelá trasa.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma