Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Českom 7: Smrčiny a Český les

Diskusná téma K článku: Českom 7: Smrčiny a Český les

Siedma časť mojej cesty Českom povedie po južnej hranici smerom k mestu Cheb. Je to posledné veľké mesto, ktoré v Česku navštívim. Z Chebu budem pokračovať do najviac opustených končín ČR. Pohorie Český les nie je veľmi vyhľadávané turistami, a preto tu nebudem stretávať takmer nikoho. Charakterom je pohorie veľmi podobné Krušným horám. Mierny reliéf s dlhými lesnými cestami a smrekovými lesmi. Dediny tu boli kvôli Benešovým dekrétom vysťahované a po vzniku železnej opony úplne zlikvidované. Najzaujímavejším miestom je oblasť okolo najvyššieho vrchu Čerchov, kde je mnoho skalných útvarov. Túto časť ukončím na hranici pohoria Šumava.

Pavel Forgáč

daulagiri - asi prvá aj posledná taká dievčina čo som poznal :D. Ale veru bolo to príjemné oživenie putovania.

majkl875 - mohol som sa ísť pozrieť radšej tam. Dodnes neviem prečo sme si nevymenili čísla :/.

martin knor - ja som sa snažil ísť čo najviac cez hory. Naším horám sa síce naozaj nevyrovnajú ale nájdu sa aj tu pekné miesta :).

Martin knor

Tak z tejto trasy som nesiel vobec nic. Jednak tu na mojich starych mapach znacky neboli, na druhej strane mna viac zaujimali kulturne pamiatky. Tieto hory sa nasim nijako nevyrovnaju, ale roznych pamiatok je tu viac ako u nas. Takze som z Chebu siel na Lazne Kynzvart (zamok s prehliadkou), Marianske Lazne, Planu, Tachov, Stribro, Kladruby, Horsovsky Tyn a Domazlice.

Majkl875

z te rozhledny na Ebene jsou take pekne vyhledy. Skoda že už ste se potom nepotkali. Aspon telefon ste si mohli vymenit :) tesim se na dalsi vypraveni

Daulagiri

No paráda...
Muselo to byť naozaj príjemné oživenie s tou dievčinou, ktorá narušila tvoju samotu. Výnimočné že ti stíhala, keď to ani tí cyklisti nezvládali :-)
Teším sa na pokračovanie.

Pavel Forgáč

Tomáš, Boro - osobne sa nerád fotím a keď sa už aj fotím, tak je to väčšinou z donútenia:D. A keďže druhá strana ma do toho nedonútila, tak fotka nebola. Mám aj podobného kamaráta čo s ním celkom často chodím niekam na túru a za posledných 10 rokov nemáme ani jednu spoločnú fotku:D. Paradoxom je že obaja radi fotíme všetko ostatné len nie seba.

Majkl875 - na Havrane som veru nebol. Aj som nad tým rozmýšľal, ale bola tam vtedy búrka a nebolo isté či nepríde ďalšia tak sme išli radšej k tomu kaštieľu Ostruvek. Keby som sám tak to možno risknem aj na tú rozhľadňu, ale takto som do toho druhého človeka nechcel tlačiť.

Samkoh - na strednej som geografiu nemal, keďže som mal technické zameranie, ZŠ je už ďaleko a VŠ vieš:D. Ten Kaukaz je stále sporný či to ide po hrebeni alebo tým podhorim aj keď viac-menej sa u nás berie to podhorie. No tých 500 alebo aj viac km určite pri výpočte niečo urobí a posunie stred niekam inam. A tiež ako si spomínal dôležitá je aj metodika. Aj keď celkovo ten stred Európy mi príde ako úplne zbytočná malichernosť.

K2 - pfu 12 tak to je už fakt moc:D. Ďakujem za info k spôsobu akým sa to počíta.

K2

"Občas mám pocit, že každý štát v Európe má svoj stred Európy a niektoré štáty aj dva."
Keby len dva, v Cesku ich maju dokonca 12: cs.wikipedia.org/…/Střed_Evro…

Ta poloha stredu Europy zavisi nielen od hranic Europy na vychode, a od toho ktore ostrovy k Europe patria, ale aj od pouzitej metody vypoctu. Pre niekoho je to tazisko (pricom niekto tam okrem kontinentalnej Europy zahrnie aj ostrovy, a niekto dokonca aj okolite moria). Ale tych sposobov urcenia stredu Europy bolo omnoho viac - napr. bod, ktory ma rovnaku vzdialenost od najjuznejsieho ako od najsevernejsieho bodu Europy, a zaroven rovnaku vzdialenost od najzapadnejsieho ako od najvychodnejsieho bodu Europy - to je tusim niekde v Polsku. Alebo stred najmensej kruznice opisanej Europe - to by vraj mali byt Kremnicke Bane. A tu ludska kreativita pri sposoboch urcovania stredu Europy zdaleka nekonci...
en.wikipedia.org/…/Geographic…

Samkoh

Pali, a u vás na ZŠ/gymnáziu nebývala počas prebrania regionálky Európy prvá otázka na každej písomke popíš hranicu medzi Európu a Áziou? Tak ak máme západnú hranicu vymedzenú hranicami štátov alebo pevninou a východnú dohodou, tak stred európy by sa mal líšiť len podľa toho, či počítame len pevninskú Európu, alebo aj všetky ostrovy na severe, západe a juhu.

Boro

Ďalší svetlý okamžik v dennom čítaní. A pripájam sa k Tomášovi - Kde je fotka Lucie ???

Svatopluk Štěpánek

Ako zvyčajne: obdiv nad športovým výkonom. Pútavé zaujímavé ľudské... .
Ten gróf bol "zo Šternberka" či sa tiež píšu po nemecky "Sternberg".
Sternbergovci dostali v reštituciách viacero hradov a zámkov a čo viem, dobre sa o ne starajú.
Tú spoločníčku Ti zo srdca želám, 90% výletov som bol sám vlk-samotár a viem ako je príjemné mať dobrého parťáka, v Tvojom prípade naviac pekné dievča.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov