Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Českom 8: Šumava

Diskusná téma K článku: Českom 8: Šumava

Posledná, ôsma časť mojej cesty Českom povedie cez pohorie Šumava. Navštívim viacero známych lokalít v pohorí, ako napríklad Černé jezero, jezero Laka, trojmedzie Rakúska / Nemecka / Česka a vystúpim aj na najvyšší vrch českej časti Šumavy - Plechý. Na chvíľu sa zbehnem pozrieť aj do Bavorského lesa a svoje putovanie ukončím v obci Nová Pec.

Pavel Forgáč

tramtária - to je veru pravda. Príroda je oveľa komplikovanejšia ako si my ľudia myslíme.

jurogel - som rád, že sa ti články páčili :).

martin knor - ja som sa snažil ísť čo najbližšie k hrebeňu pohoria. Je škoda, že priamo po hrebeni neurobili v súčasnosti nejakú peknú znaku. Bola by to taká divočina. Ako som už písal kalamita má aj výhodu. Otvorilo sa kopec výhľadov, ktoré by inak neboli. Inak zaujímavá príhoda :).

Martin knor

Siel som po tej ceste od Svate Kateriny po Zeleznu Rudu a mal som dost. Ostatne useky som siel dalej od hranice, kde sa mi to zdalo zaujimavejsie.

Nastastie som tie lesy zazil pred kalamitou. Sumava nie je vysoka, je vsak rozlahla. Preto tam byva pomerne chladno. Ale stan som mal rano zasypany snehm v Smrcinach, nie na Sumave.

Tou zeleznicou co spominas som siel do Stozca. Mam na to paradne spomienky. V pondelok rano som sa dozvedel, ze kolegovia z Prahy organizuju jarnu skolu v Ceskych Zleboch. Okamzite som si vymenil hodiny. Nato som zbehol domov po veci a padal som na stanicu na vlak. Sumava je vsak daleko. V noci som lokalkou dosiel do Stozca. Bola tma ako v rohu a ja, ako obycajne, bez baterky. Medzitym mi doslo, ze sice viem ze akcia je v Ceskych Zleboch, ale netusim kde. No co, pojdem od domu k domu a snad volaco najdem. Nastastie, ked som sa pozeral cez okno do prvej budovy, este pred obcou, zbadal som dnu kolegov.

Jurogel

Pavel, za celú sériu článkov ďakujem, málokedy sa v jednom človeku skĺbi výkon, vnímanie prírody a schpnosť orezentácie pre druhých. Klobúk dole.

Tramtária

Pavel, ja netvrdím, že nemáš pravdu, hovorím, že to, čo tvrdíš sú také skratky. Aj v tej mape.
Príroda je oveľa zložitejšia, zdá sa a to je len dobre.

Ako príklad pozri český časopis Ochrana přírody, daj tam autora Pavel Hubený, a v treťom článku sa dozvieš napr. aj o tom prečo nikdy nebudú rásť buky na hrebeni Šumavy (aj keď dobre hovoríš, v dnešnej dobe už jeden nikdy nevie..).

Pavel Forgáč

Kleofasz Kutya - je to také zaujímavé. Tiež sa mi to na niektorých miestach páčilo :).

matobee - dúfam, že sa tam niekedy dostaneš. Je to pekný kraj.

daulagiri - rozmýšľal som aj nad tým čo si písal pod jedným príspevkom ísť juhom až na Slovensko. Len tie rovinky na juhu Moravy ma veľmi nelákali. Ale také Novohradské hory, Pálava a Podyjí môžu byť pekné. Niekedy to prejdem ale asi na bicykli. Mal som ešte nejaké turistické plány na Slovensku, tak som to takto zvážil. Šumava bola pekný záver celej túry :). Prajem ti aby si sa tam niekedy zatúlal.

Tramtária - keď si pozrieš mapu potenciálnej prirodzenej vegetácie tak väčšinu šumavy by mali pokrývať zmiešané lesy samozrejme dominantný by mal byť smrek a najmä na hrebeni. Ale malo by tam byť oveľa viac buka, javora, jedlí, jarabiny. A to tam teraz aj rastie. Samozrejme nie všade. V najvyšší polohách je väčšinou čistý smrek. Ale napr nad Železnou Rudou si môžeš aj na fotkách všimnúť že je tam dosť lisnáčov v novom lese. A napr aj pod vrchom Plechý je pekný mladý les s prevahou buka. A keď do úvahy vezmeme klimatickú zmenu tak o 50 rokov môžu byť buky kľudne aj na hrebeni.

boro - s lykožrútom je to ťažko. Aj tam kde proti nemu bojujú so všetkými prostriedkami tak stačí jedno suché leto a padne aj celé pohorie. Smreky by sa mali sadiť iba tam, kde sa aj prirodzene vyskytujú inak to takto dopadne.

Tramtária

Áno, Ľubo, dá sa to aj cez tento rozhovor povedať, aj tam to odznelo.
Pavel to má v článku a je to taká skratka. Že nový les bude pestrejší, akoby nejak viac odolný. Toto tu neplatí. Prirodzený les na Šumave je takmer smreková monokultúra, už tisíce rokov. Samozrejme boli cykly, kde podiel klesal, aj k polovičnému pomeru (toto trvalo aj 100, 200 rokov), no teraz je to niekde blízko k 75-80 percentám. Smrek je dosť silný strom, len tak hocikoho na svoje miesto nepustí.
Ten stav,čo je tam teraz, je vývoj, je prirodzený. Smreky znova vyrastú, potom ich nejaká výchrica v budúcnosti znova strhne, a takto dokola. Nemá význam nad tým nejako plakať.

Boro

príspevok zmazaný pre nesúlad s pravidlami HIKING.SK

Tramtária

S novým lesom na Šumave je to taký asi večný mýtus. Áno, nový vyrastie, ale pestrejší nebude. Bude taký istý ako doteraz.
Aj tento čo vyváľalo, bol z veľkej miery druhovo prirodzený.

Daulagiri

Takže toto je koniec, no klobúk dole, to bol teda trail :o)

Tie lesy tam dostali riadne zabrať hmm, ale aké divoké pralesy tam teraz vyrastú, naše pokosené Nízke Tatry, Volovské vrchy a iné hory môžu len tíško závidieť.
Tie lúčne a rašeliniskové úseky sú pekné, aj tie jazerá budú keď obrastú novým lesom.

Vďaka za skvelú českú sériu, snáď sa aspoň do niektorých hôr dostanem, keďže som bol zatiaľ len v Jeseníkoch.

Matobee

Pavel záver ako sa patrí. Divoká Šumava. Na túto časť som sa najviac tešil a veru nesklamala. Fajn čítanie a krásne fotky. Jarezo Laka vypadá ako niekde na Kamčatke. Zaujímavé miesta. Gratulujem k výkonu. Dole klobúkom a som zvedavý čo vymyslíš tento rok. :-)

Ak sa niekedy do Čiech vydám, tak Šumava pôjde hneď po Jesenníkoch.

Kleofasz Kutya

Pekné, najviac sa mi páčia tie sucháre, vyzerá to ako kus divočiny, nie ako gýčový lunapark.

Pavel Forgáč

Boro - tak to je škoda. Dúfam, že som ti aspoň ja trochu priblížil túto lokalitu, keď ti nevyšla vadrovačka do týchto končín. Zas až taká katastrofa to tam s turistami nebola síce pri tých známych miestach bolo dosť ľudí ale potom nasledovali lokality kde nebolo nikoho. Napr také jazero Laka. Tam som stretol len tú jednu dievčinu čo sa chcela strašne fotiť :D. A tá kalamita má aj svoje výhody. Aspoň je teraz kopec výhľadov. O 20 rokov to zas bude väčšinou len cesta lesom.

Lukáš Končicky - ďakujem za informácie. Aj som si myslel že vtedy bol obmedzený prístup.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma