Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Muránskou planinou: Polomské očko a Hrdzavá dolina

DoxaD

TomXX
Krásne foto, na takú oblohu treba mať teda šťastie

DoxaD

Littleflower:
Krásne foto aj článok,díky.
Aj my sme takto išli pred 2 rokmi a z Fabovky do Javorín to bolo dosť intuitívne cez ten polom, asi veľa ľudí odtiaľ nejde, ale ten nedotknutý les zrazu z tej holiny- bol nádherný,aj výhľad na Kl.Vepor.
Ako študentka si pamätám Fabovku zalesnenú, kde bola tma ako v rohu, zažili sme tam parádnu búrku,ale vtedy sa ešte nič nefotilo jednoducho a tak Peter61 pošli,ked budeš môcť, to bude presne to obdobie.

TomXX

Tu je z chodníka od Burdy na Fabovku. Nízke aj Vysoké v jednom zábere.

Peter61

DoxaD :
idem už konečne kúpiť skener. Pošlem z r.1982 :-))))

DoxaD

Keď ideš od Burdy žltou na Nižnú Kľakovú, tak niekde za smerovníkom Pod Vysokým vrchom vidno za dobrej viditeľnosti aj Vysoké Tatry.
Na Fabovej po tom polome je stále veľa popadaných suchých smrekov a treba dávať pozor, aby sa človek pri prekračovaní nenapichol, ako sa nám veru aj stalo- raz kamaráta len palica zachránila a 2.x to dopadlo aj s dierou v predkolení, naštastie sa dalo pokračovať ďalej, lekárničku máme vždy zo sebou. Ak máte niekto fotky Fabovky pred polomom, pošlite.

Matobee

Heňo už viem, čo si robíš v zime, keď toľko neturistikuješ. Píšeš príjemné články o zážitkoch z jari, leta a jesene. Tento je veru chuťovkou aj pre mňa. Krásne fotky z poľany Limbina, Kučelachu, lúk Randavice a páči sa mi tiež búrková Hrdzavá dolina.

Za Bučníkom smerom do Petríkovej doliny som chodník strácal pred 2 rokmi aj ja a rovnako nad Limbinou som sa v stúpaní na Fabovu hoľu potrápil v zime. Vtedy tam ale bol meter snehu, plus spomínaný polom.
Rozmýšľam, že na Polomskom očku som nebol, ale bude to preto, lebo ma tá nevkusná veža dosť irituje svojou oranžovou farbou. Ale výhľady z nej určite stoja zato.
Hrdzavú dolinu som išiel paradoxne na záver spoznávania tohto pohoria v auguste minulého roku. V úvode od Muráňa vládlo krásne letné počasie a páčila sa mi lúka za mestom s pohľadom na bralo Túreň. Neskôr prišla búrka. Spomínam si na krásny vodopád a balvan, ktoré si aj ty zachytil. Schovával som sa pri robotníckej ubytovni. Vyššie sa mi páčili pohľady na dolinu plnú pobúrkových pár a z Hrdliska večer to boli famózne pohľady. Mňa na rozdiel od väčšiny komentujúcich táto dolina zaujala a rád sa ňou ešte niekedy, napríklad v zime, v prašane prejdem.

Z Muránskej planiny som dlho poznal prevažne len jej okrajové častí najmä z Horehronia a menej z Gemera. Pre pár rokmi som sa rozhodol preniknúť hlbšie do jej hlbokých lesoch a prejsť po jej čarovných lúkach.
Nakoniec a nečakane sa stala prvým „horstvom“, ktoré som spoznal po všetkých turisticky značených trasách a čo to aj pomimo nich. Mám z odtiaľto úžasné zážitky a rád na ne spomínam. Oživil si ich vo mne, ďakujem. :-)

Martin knor

Horna cast Hrdzavej doliny sa mi pacila iba kvoli jesennym farbam. Ale dolu je ta dolina paradna, bralnata.
Skoda ze ste sa nepozreli pod vyhliadku. Skalna brana je tam paradna. Nechapem, preco k nej nie je vyznacena par-metrova odbocka.

Daulagiri

Muránska patrí medzi moje srdcovky.
Tou zelenou od Polomky som šiel v 2008 a už vtedy som mal trochu problém zo značením. Na Fabovej boli vtedy ešte zelené stromy. Chcem sa tam ísť pozrieť aj teraz ako sa vyvíja to kalamitisko. Kučelach je krásny, zachádzka sa rozhodne vyplatí. Lúky Randavice mám taktiež veľmi rád.
Čo sa týka Kľakovej, škoda že ste tam došli až tak neskoro, lebo v jej okolí sú pekné vyhliadky, Skalná brána, Hrdlisko a ešte skalka tu: mapy.dennikn.sk/?x=19.96487…
Prekvapilo ma keď si v texte spomenul že na Bučníku ste boli až o 12-tej a nocľah ste plánovali na Kľakovej, už vtedy som tušil že to nestihnete za svetla. Škoda, lebo Kľaková má čo ponúknuť podľa mňa.
A Hrdzavá dolina naozaj za veľa nestojí, hlavne horná časť. Šiel som ňou teraz vo februári 2022 a bola to nuda. Ale prvýkrát som ňou zostupoval kedysi dávno práve v silnom daždi a vtedy ma nadchla tá kaňonovitá časť, lebo v potoku tieklo veľa vody a pôsobilo to parádne, len sa nedalo fotiť. Ako píšem druhá návšteva v navonok lepších podmienkach ma sklamala.

Skús ešte zelenú značku cez Lopušné, Šindliarku, Havranné, to je vcelku temná časť, alebo Studňu, stojí to za to. Nie je tam toľko asfaltu a lúky sú fakt čarovné.

Boro

Tam som chodil vždy rád. krásny kraj a ešte krajšie spomienky.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma