Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Jarná Krupinská planina (Hrušov – Čabraď – Krupina)

Diskusná téma K článku: Jarná Krupinská planina (Hrušov – Čabraď – Krupina)

S úmyslom rozširovať si horizonty poznania sa moja pozornosť začína čoraz viac sústreďovať na nové oblasti Slovenska. Do hľadáčika sa mi tak postupne dostávajú lokality, o ktoré som ešte pred pár rokmi ani prstom nezavadil. Jednou z takých je Krupinská planina, v ktorej som serióznu túru ešte neabsolvoval. A to napriek relatívnej blízkosti od môjho domova. S príchodom jari ma to viac láka do nižších polôh, ktoré budú hrať farbami. Dlho mám v pláne návštevu krupinskej veže Vartovka a pri pohľade do mapy zisťujem, že od nej vedie na juh modrá značka až do Hrušova. Pri prepočtoch sa ukáže, že bude vhodná na nenáročnú dvojdňovku. Je rozhodnuté, začiatok jarnej dovolenky strávim v Honte.

Erina

Ďakujem, martin knor, za podstatnú info.

Martin knor

Zdravim. Je to nadherna trasa, ale cesta krizuje potok a mostiky tam nie su. Siel som to velmi davno. Predvlani som si to chcel zopakovat, ale bolo viac vody a pri prvom krizovani potoka som sa otocil.

Erina

Ahojte tuláci, išiel niekto z vás na Čabraď od cesty č. 2568 popod zrúcaninou hradu Litava (Pustý hrad) popri Litave? Zaujíma ma, v akom stave je táto trasa, či sa dá tadiaľ v pohode dostať k hradu.

Daulagiri

To Čabraďské podhradie malo zvláštne genius loci, možno aj vďaka tomu tichu a opustenosti.

Tak mňa zaujal ten Mestský úrad a deravú vežu som si veruže tiež nevšimol, zaujímavé :-)

Tomka

Dnes som bola pri Krupine fotiť pižmovku mošusovú (miniatúrny kvietok) a čerešňový sad Papuľka. Sedeli sme v Krupine na malom námestíčku a pri čakaní na autobus čítam diskusiu na Hikingu. Martin Knor píše o nejakej deravej kostolnej veži.
Zdvihnem hlavu a hľa - ona je naozaj "deravá". Bola som veľakrát v Krupine, ale fakt som si ju nevšimla.:):):)

Martin knor

Pred mnohymi rokmi stal pri tom empirovom kostoliku pod hradom salas. Stravil som v nom dve noci na starych matracoch s kamaratmi a bacom, ktory tam pasol. Ten salas uz davno zburali a chatra uz aj budova, ktoru postavili na jeho mieste... Ale na hrade som bol uz prv, ako decko. V nedalekom Drienove bol pioniersky tabor.

Inak, v Krupine sa mi paci derava strecha kostolnej veze. Vidno ju aj na Tvojom obrazku radnice.

Daulagiri

Uhrovský hrad by mohol byť tiež zaujímavý, tam som ešte nebol.
Krupinská a Ostrôžky majú asi dosť podobný ráz veru.
V Sebechleboch sme kedysi boli s kamarátmi na chate, ale ja som došiel neskôr a Starú horu som už nestihol, no viem že tam čosi také je.

Tomas Vohlarik

Daulagiri super clanok a priznam sa, ze navnadil si aj mna :-) pacilo sa mi spanie na hrade, mal som aj ja v plane noclah na Uhrovskom hrade, ale este som sa tam nedostal.

Krupinska planina mi dost pripomina Ostrozky, nizke pohorie, luky, lazy...

ak sa ti pacili vinne domceky, odporucam navstevu Starej hory v Sebechleboch, prave o nej chystam clanok

Daulagiri

Svatopluk rád som ťa inšpiroval, Čabraď aj Bzovík určite stoja za návštevu, doplníš si ich niekedy v budúcnosti. Mne ešte uniká ten Bzovícky kláštor a to ho mám len možno 40 km vzdušnou čiarou od domu :-)

Táto trasa sa dá zvládnuť aj za deň rýchlym tempom, predsa len je to 37 km. Ako dvojdňovka je to na pohodu.

Som rád že článok potešil a zrejme inšpiroval, to bolo cieľom :o)

Svatopluk Štěpánek

Daulagari, citujem Ťa a 100% súhlasím :"Slovensko je rozmanité v každom kúte s CHCEM Z NEHO VIDIEŤ ČO NAJVIAC."

Svatopluk Štěpánek
Martin,
1/ Výborný tip, Čabraď a Bzovík sú pekné pamiatky a ja som ani ne jednej ešte nebol.To je škandál !!!
2/ Dobrá rada - dumal som, či tento výlet urobiť na jeden deň či dva. Teraz je to jasné - dva.
3/ Moc pekné fotky, také jarné.
Hont, Zvolen, Novohrad a Gemer + Malohont, východ Turca a juh Liptova to sú moje oblúbené kraje. CBS vydávajú staré Mikovínyho mapy, aj na plátne,
človek vidí, ktoré obce sú historické a ako sa volali v 18. storočí.
Daulagiri

Heňo úplne ťa chápem, Čabraďský hrad má obrovské čaro kvôli svojej odľahlej polohe. Mne sa viac páčil ten prvý úsek od Hrušova po Čabraď - krajšia krajinka.
Úsek Cerina - hrad: pekná je tá "golfová" lúka za Cerinou a hrebienok tesne pred hradom, zvyšok medzi nimi je len dubový lesík, ale najväčší na trase, má tiež niečo do seba.
Zo značením som nejaké zásadné problémy nemal, od Vrbovka sa ide niekoľkokrát cez polia (po cestách) kde nebolo kam umiestniť značky (boli tým pádom ďaleko od seba), ale s trochou intuície to skúsený turista ako ty určite zvládne. Osobne som zažil aj horšie značené úseky v iných končinách. No ja som tu používal aj mapu v mobile tak som to mal o to ľahšie. Ale bolo treba byť obozretný.

Zo začiatku mojej "kariéry" ma bavili hlavne pohoria nad 900 m, tieto nižšie začínam objavovať len v posledných cca 5-tich rokoch. A hlavne na jar a jeseň, vtedy ich krása vynikne vo farbách. Pravda je že Krupinskú som už v minulosti navštívil, ale bola to len prechádzka k dúpencom a Tesárskej roklinke, nebola to túra v pravom zmysle slova.

A ako píšeš treba striedať vysoké a nízke pohoria, v posledných rokoch to tiež už tak robím často. Slovensko je rozmanité v každom kúte a chcem z neho vidieť čo najviac.

Daulagiri

TomXX: Cerová aj Krupinská sú takto na jar skvelým tipom, nenáročné, pestré, farebné a bez ľudí.

Danka veru Hont má čo ponúknuť, len mi chvíľu trvalo kým som ho objavil :-)

Maťobee aj ja mám rád už samotnú cestu do nových končín. Ten hrad má neskutočnú atmosféru, hlavne vďaka jeho odľahlosti. Toto bola trasa na pohodu, prvý deň som z Hrušova vyrážal až po 12-tej. Inak mi Trsťo poslal pozvánku na tú akciu čo spomínaš, uvidím či sa mi bude dať.

Pali vďaka, na začiatok sezóny je ten kraj ako stvorený.

Pafi

Ahoj Maťo, perfektne opísané a ešte krajšie fotky. Parádna túrička parádnym krajom, počko žičilo, čo viac treba..
Vďaka za spríjemnenie Veľkonočných sviatkov! :-)

Matobee

Maťo parádne čítanie a kochanie sa fotkami. Tiež sa mi stáva, že už samotná cesta do nenavštívených lokalít je zážitkom. Rád si tieto chvíle vychutnávam a pozorne sledujem neznáme kraje za oknom.
Večer na hrade musel byť fakt úžasný. Atmosféra doslova dýcha z fotiek. Krupinskú planinu som turisticky navštívil tiež len raz. Minulé leto som si ju spojil so Štiavnickými vrchmi a otestoval som čo so mnou spraví vyše 40 km za deň. Dalo sa, ale to už nie je pre mňa. Nestíham dostatočne spoznávať a vychutnávať.
Inak chystáme sa sem, presne na túto trasu s TT a pár spoločnými známymi v máji. Tak si ma skvele naladil a príjemné spestril veľkonočný pondelok. Len tak ďalej :-)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov