Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Biely kameň v pohorí Vtáčnik

Diskusná téma K článku: Biely kameň v pohorí Vtáčnik

Vtáčnik ako pohorie vulkanického pôvodu je bohato obdarené mnohými andezitovými skalnými útvarmi. Drvivá väčšina je skrytá v jeho bukových lesoch. Ani výhľady z nich nestoja za veľa, totiž ak dáke sú. Zostávajú neznáme pre bežného turistu. Niektoré sú len obľúbeným miestom horolezeckých nadšencov, využívajúcich ich skalné steny či veže ako cvičné skaly.

Daulagiri

Práve tým rohom amfiteátra sme kedysi liezli hore s toho pralesa :-) Bola to tam fakt divočina...

Martin knor

Aj mi bol ten hreben v zavere povedomy.

Posledne som sa nedaleko Bieleho kamena motal v neskutocnej hmle. Volaco som preliezol, ale vela som z toho nemal :-(.

Pavel Forgáč

Biely kameň je fajn. Je zaujímavé ako sa ten kopec v podstate pomaly celý zosúva dole do doliny. Inak pod tými skalami je aj prales Biely kameň. Sú tam pekné exempláre Jedle Bielej ale aj poriadne trhliny. V rohu amfiteátra kde sa stretávajú tie dve steny sa dá zliezť dole :).

Daulagiri

Toto pohorie je moja domovina, ale do týchto severných častí moc nechodím.
Na Bielom kameni som bol len 2-krát, ale už veľmi dávno, zrejme keď ešte viedla oficiálne odbočka na vyhliadku. Moc si to už nepamätám. Raz sme však išli od Východnej šachty cestami a voľne lesom. Dostali sme sa pod tú stenu. Pohľad na okolitý amfiteáter bol úžasný. Vyštverali sme sa aj hore.

Dlhšie sa sem chystám všetko si pripomenúť, snáď sa mi to v blízkej dobe podarí. Aj táto trasa nevyzerá zle, hlavne ten hrebienok s trhlinami.

Ešte jedna poznámka: vo faktoch aj pri úvodnej foto je zlý rok, mal by byť zrejme 2022 :-)

Radim25

Kedysi išla červená značka až na Bielu skalu a po hrebeni ďalej, kde sa napojila na súčasnú smerujúcu na Veľký Grič. V podstate obchádzala Dierovce. Zrejme kvôli riziku prepadávania sa pôdy a skál ju preložili. Neviete niekto kedy to bolo?

TomXX

Maťo: tak jedna pre Teba z archívu (2015)

Matobee

Vladimír díky za veľmi atraktívny článok. Tie praskliny sú zaujímavé. Priznám sa, že severná časť Vtáčnika je mi zatiaľ neznáma aj keď som sa tam už pár krát chystal. Jedným z top miest, čo ma láka je výhľad na hradbu Bielych skál, ktorý rozhodne neobídem.

Pred 2 týždňami som turistikoval na južnej strane Vtáčnika z Píly na Rúbaný vrch a späť do Veľkeho Pola. Na Plešine som stretol dvoch turistov nesúcich bežky. Asi nejakí bežkársky fanatici si to boli ešte užiť v najvyšších partiách Vtáčnika. Tam sa sneh vraj prekvapivo drží dlho. Ale pôsobilo to vtipne, keďže určite viac bežky niesli ako bežkovali. :-)

Tomka

Biela skala je fascinujúca a zároveň desivá lokalita.
Zaujala ma hlavne tá posledná časť od kaplnky. To ešte nepoznám. A tiež tie miestne názvy. Škoda, že si ich nedal do mapky.:)

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum