Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K fotke: Ťurie Pole

Diskusná téma K fotke: Ťurie Pole

Vzácny archívny záber zobrazuje strednú časť bývalej obce Turie Pole. Niesla tiež názvy: Turopole, Turopolě, Turôpole, Turiepole a do 1951 ako Turie Pole. Spolu so susednou dedinou Lešť išlo o sídla v severozápadnom cípe regiónu Novohrad. Západnejšie susedili s Hontom a severne s Podpoľaním (Zvolenská stolica). Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1471. V 18. storočí pracovali v obci dva mlyny a obecný pivovar. Obyvatelia sa zaoberali poľnohospodárstvom (hlavne chovom dobytka) a remeslami (debnárstvom, súkenníctvom a iné). Začiatkom 20. storočia bol v obci zriadený notariát a žandárska stanica. V roku 1918 sa v chotári začalo budovať vojenské výcvikové stredisko okolo sídiel Lesť, Oremov Laz a Turie Pole. Postupným rozširovaním vojenského priestoru obec úplne pohltilo. Dňom 1. júla 1950 obec úradne zanikla, a koncom apríla 1951 sa vysťahovali poslední Turopolčania do miest ako Detva, Zvolen, Veľký Krtíš... Dnes je územie pre verejnosť neprístupné pre vojenský výcvikový priestor Lešť.
Táto diskusia je k fotke na turistickamapa.sk

FunTTomas

tomka: v novohradskom nárečí dedinu volali Ťurie Pole, len sa mi to do popisu už nezmestilo. Vedel som, že Ťa záber zaujme.

Tomka

Tomáš to je naozaj krásna vzácnosť.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Daulagiri k fotke: Šarišský hrad Takže sa rekonštruuje aj tento, ako to tu teda funguje.? Otvorený je tým pádom len cez víkendy ako väčšina, ktoré sú opravované?

nová téma

Komentár

Matobee k fotke: Ako na Marse Pavol tak si aj ty bol v tom čase v teréne. Výhľady nám veru nevyšli. No bolo mi to zláštne čo sa to deje, až kým som okolo 9 ráno čítal, že po rokoch opäť dor …

+ 1 ďalší príspevok

Komentár

Matobee k fotke: Zachádzka Bol som tam síce len raz v apríly, ale rovnako ma toto miesto silno zasiahlo. Podľa mňa sa naň nechytá ani blízka Kojšovska. Skutočne úžasné a pre mňa top miest …

+ 1 ďalší príspevok