Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Pozdišovský chrbát a Kolová hora

Diskusná téma K článku: Pozdišovský chrbát a Kolová hora

Leto sa pomaly chýli ku koncu, preto je tu čas využiť slnečné teplé dni na peknú prechádzku v prírode. Pomaly sa začnú objavovať farby prichádzajúcej jesene. Len niekoľko kilometrov od môjho bydliska sa tiahne Pozdišovská pahorkatina a už sa dlhšie zaoberám jej prechodom a spoznaním. Vedú ňou len miestne trasy, ale najviac ma zaujímajú Východoslovenské mohylky, ktoré sa tam ukrývajú. Už sa vopred teším, aj keď sa budem pohybovať v nadmorskej výške len 200 m.

Tono

Marián, hrad v Pozdišovciach stál na brehu potoka Duša (Dolná Duša) a nie na mieste kaštieľa Sirmaiovcov. Pisal o tom už M. Slivka a A. Vallašek v knihe Hrady a hrádky na východnom Slovensku, ktorá bola vydaná v roku 1991. V 2 pol. 90-tich rokoch som lokalitu osobne navštívil. V tom čase sa dali v teréne dobre sledovať priekopy, val a miesto, kde stálo jadro hradu. Išlo o tzv. vodný hrad. To sa ale žiaľ zmenilo k horšiemu, lokalita hradu zarástla hustým lužným lesom a dá sa ako tak sledovať v čase vegetačného kľudu. Je to škoda, lebo pozostatky hradu sa dali celkom dobre v teréne pozorovať. Pozostatky pekne vidieť aj na mape terénu - tzv. LIDAR.

zbgis.skgeodesy.sk/…/48.73023…

aj na freemap.sk v polohe Záhumenky

freemap.sk/…/21.862686&l…

Na LIDARe je vidieť aj ako sa tiahol pás pravekých mohýl.

Tramtária

Mohylky sú časťou veľkého celku, priestoru západnej, severnej európy, nemecka, škandinávie, baltu, rusi až kdesi k stepiam nad kaspikom. Boli to nomádi z východu. Len na Slovensku, teda východu je známych cez 2000 týchto mohýl.

1973

Ako bolo povedané v jednom filme..nem celkom tak. Volajú sa mohyly východoslovenského tipu nie kvôli tomu že sú iba tu,ale kvôli tomu že tu boli tie mohyly prvý krát odborné preskúmane a podpísané.

Legil

Pekné miesta. Na ten kúsok lesa som sa ešte ani na mape nepozeral :) a to chodím okolo dosť často. No keď niekoho zaujímajú mohylky, tak tu je toho o nich dosť popísané: cevnad.sav.sk/…/slovenska_arc…

Martin knor

Dobree. Volakedy davno som videl film o tychto mohylkach, no myslel som, ze sa tahaju kusok severnejsie. Toto by som si rad niekedy pozrel.

Matobee

Toto je riadne nenápadný chrbátik a pritom taký skvelý
Výborný nápad to preskúmať.

Tono

Tomas, bude aj to, ale az na buduci rok.

FunTTomas

o východoslovenských mohylkách som netušil. Zaujímavé. Škoda, že ešte nie je dokončené digitálne mapovanie reliéfu na Zemplíne, pekne by sa dali identifikovať v teréne.

Boro

Tak toto je taká fajna špacirka.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov