Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Nový kemp na Kaľamárke postavia na princípe minimálnych zásahov

Lubo

Miestni asi nie su homogenna skupina, nepausalizoval by som.

Tramtária

Yosemity nie sú až tak dobrý príklad, veď tam práveže komunita skôr utekala do skál, všelijakých rangerov a policajtov mala vysoko v paži, takisto base jamperi na Tom boli tak. Kemp bol skôr taká represia úradov. Tiež tam sa žiada o miesto, potom ti ho doslova pridelia na vymedzený čas, fakt úžasná sloboda pre lezcov...
Ja teda leziem 20 rokov a lezenie je aj trochu taký pank, vždy keď počujem výraz majiteľ niečo zakázal, tak sa na to zvysoka kašlalo...podľa mňa trošku tej anarchie a slobody patrí do hôr, keď už chýba tam dole.
Asi keď to tam miestni nechcú tak to treba nechať tak, nie?

Lubo

Osobne nechapem, ze miestnych uz davno nenapadlo kemp postavit a na vysokej navstevnosti lokality si privyrobit. Lenze to je tak, lahko sa frfle od borovicky s pivom ako zhanaju investicne peniaze na rozbeh takehoto projektu.

Rc

kde presne ma ten kemp byt? rovno pod skalami? miesni by mali byt skor asi radi, mozno im to pomoze aj v boji proti medvedom. v takom kempe sa budu vecer varit vselijake dobroty a stravnikov z lesa bude v noci dost... :-)

Peter61

@ 10:25 Zita Babicová : na stránke kempu kempstand.sk/ je aj urbár Detva. Viem, že v spoločenstvách nepanuje vždy zhoda, ale ...
urbardetva.sk/…/LV 9993.html
Toto, čo spomenul PaliT: teraz by asi olejovanie skál riešili IŽP a PZ. Síce to by sa riešilo aj keby to bol iba I.st.ochrany.

PaliT

(Niektorí) ľudia z DT neboli nadšení už v čase, keď sme na Kaľamárke prespávali kade-tade v 80. rokoch. Bol som tam veľakrát a vždy sa našiel nejaký nepoučený lezec, ktorý sa zložil na terase jednej z chát na dolných skalách. Expresne vždy dobehol majiteľ, horolezcov vyhodil, zaujímavé je, že za dlhé roky som na tej chate nevidel víkendovať majiteľa ani raz, ale budiž, majetok druhých treba rešpektovať. Tá animozita miestnych išla tak ďaleko, že skaly popolievali starým motorovým olejom.

Tak teraz bude konečne zariadenie pre lezcov a turistov. Nechápem, prečo sa podobnej aktivity nechytil už pred rokmi niekto miestny.

Kemp sa mi javí ako dobrý počin, lebo sústredí nocľažníkov na jedno miesto, zvýši poriadok, nehovoriac o tom, že vo svete sú takéto zariadenia prejavom civilizovanosti a neskôr sa stali legendami, viď Camp 4 v Yosemite, alebo v našich podmienkach kemping pod Hohe Wand v Rakúsku. Toto nie je dovolenkársky kemp pri vodnej nádrži kam sa budú hnať výletníci, ktorí sa chcú v sobotu večer rozbiť na rešeto.

Haters gonna hate...

Zita Babicová

Zaujimavé, že ľudia z Dt vôbec nie sú týmto kempom nadšení. Slečna z BA si chce tu urobiť vlastný biznis a je jej jedno ako to tu bude. Už teraz je tam veľa lezcov. Turisti tadiaľto len prechádzajú - ak sa neboja medveďov, ktorých je tu požehnane. Aj teraz sa dá stanovať, je na to vyhradené miesto. Parkovanie je tiež zabezpečené, len sa treba trochu prejsť a nie dobreže parkovať s autom pod skalami. Na ich FB stránke mažú všetky negatívne hodnotenia a názory. Ktovie prečo?

Bukaj

zaujímavý projekt, som zvedavý ako sa im v podarí vyhovieť miestnym špecifikám a aká bude konečná realizácia. Hlavne elektrina a voda môže byť problém, aj keď pani tvrdí, že je to vyriešené/presondované. ale toto miesto už niečo potrebuje.

Svatopluk Štěpánek

Pavol T.: poznáš ich ?
Poľana bola prvé pohorie, ktoré som na Slovensku poznal - V roku 1978, na vojančine.

Lubo

Po zostrihaní podcastu som si vybehol na Zamku a ahaho:

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma