Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Krížom-krážom okolo Strážova

Diskusná téma K článku: Krížom-krážom okolo Strážova

Strážovské vrchy som navštívil len dvakrát. Predsilvestrovská túra hrebeňom od Bojníc po Fačkovské sedlo spred roku a pol mi predstavila východnú časť horstva v zimnom šate. V lete minulého roku sme absolvovali príjemné Hiking stretnutie na zaujímavom Rokoši. V hlave mi však dlhšie vŕtal najvyšší vrchol Strážov s jeho charakteristickou siluetou, ktorú som často sledoval najmä z výhľadových miest Lúčanskej Fatry, ale aj iných pohorí ležiacich východnejšie. S príchodom prvej vlny horúčav na prelome jari a leta tohto roku som vyrazil preskúmať známy vrch a jeho okolie.

Matobee

Martin Knor súhlasím v obidvoch prípadoch.
Sokolie pôsobilo lákavo už len už sedielka a mapy. Tak snáď nabudúce zaútočím aj tam.
Určite by bola zelená TZT vedúca priamo. cez dedinku Briestenné krajšia. Zvoničku som si bol pozrieť. Pekná je veru.

Martin knor

Tie Sokolie skaly ozaj stoja za navstevu. Naviac, na oblom hrebeni nad nimi je mensie skalne okno. Toto pohorie sa oplati prebrazdit aj mimo turistickych znaciek.

Inak, nechapem preco znacka obchadza centrum Briestenneho po hlavnej ceste. Po starej je to ovela zaujimavejsie. V obci je pekna zvonicka a zopar starsich domov.

Matobee

rc fúúú drsný, nepríjemný zážitok. Skoré uzdravenie.

Paradoxne som bol tiež včera celý deň opäť v Strážovských vrchoch. Konkrétne vo východnej časti - Malinová - Magura- Temeš - Liešťany - Polianky - Poruba.
Na autobusovej zástavke v Temeši som sa bavil na tému medvede s miestnym pánom. Ja som však nevidel v tejto časti ani stopu v čerstvom namoknutom teréne.

Čo k tomu dodať. Treba dodržiavať pravidlá a kto sa ocitne z zlej chvíli na zlom mieste v spoločnosti povedzme "zlého" medveďa má proste smolu. Ako mali napr. na Titaniku.
Asi každý čo chodí často do hôr ráta s tým, že sa to môže stať. Ako horolezci s pádom, piloti zo zrútením, boxeri s K.O. ...

A či strieľať či nie ? , Teraz sa povedzme nestrieľa, ale príde iná vláda, možno sa o 3 roky bude.

Pafi

Maťo, viem viem, sledujem Tvoje putovania. Ten kraj je skvelý ako aj celé Strážovské:0)

Matobee

Pafi takto to je teda. Pekný a zaujímavý kraj si si obľúbil.
Ďakujem aj ja za prianie a milé slová. :-)

Hej zobral som to naše Slovensko celkom zoširoka. Najradšej idem nepoznaným chodníčkom, cestou, ale ako každý mám aj ja svoje obľúbené miesta.

Pafi

Maťo, domáci nie, okolie Pružiny je moja srdcovka. Pre info, ten dino je tu: 49.0141788N, 18.4995622E
Vďaka za Tvoje články, máš široký záber, prajem pevný krok a dobré počko :0)

Matobee

Danka presne si to vystihla. Aj mne sa podmienky aké zažila Soňa veľmi páčia a budem rád ak sa mi takéto pošťastia počas ďalšej návštevy.

Pafi tak ty si tu v Strážovských doma, alebo to tam proste poznáš, či ako chápať tvoje zvítanie?
No keby viem asi vybehnem tých 50 metrov. Spomínam si, že som pozorne sledoval svah s bralami, ale po krátkej zástavke som pokračoval ďalej. Ešte sa sem niekedy vrátim, verím tomu a pozriem si kamenný Jurský park. Ďakujem za tip. Vyzerajú lákavo a aj pre deti to môže byť bomba.

Maťo no ráno som mal nejaké hektické a trošku som sa neplánovane rozcvičil. Hehe.
Medvedia búda ma silno zaujala. Je to perfektné miesto s úžasnou atmosférou. Napriek nevýhľadovému počasiu ste mali skvelý zážitok a viem si predstaviť to čaro sychravého dňa v spojení s jeleňou rujou. Díky za pozitívnu reakciu.

Daulagiri

Opäť krásne potulky krížom krážom. Gymnastika dvakrát na vrchol a späť pobavila :-) Pekná fotka z rána s tej lúky smerom na Kľak.
Na Strážove som bol dvakrát, raz to bol len krátky výšlap zo Zliechova. Druhýkrát sme šli z Pružiny cez Samostrel na vrchol a spali sme v tej Medvedej búde. Len vtedy bolo zamračené a daždivo, nefotogenicky. Ale keď sme zo Strážova schádzali práve k tej búde za šera v jemnom daždi a hmle, v našej blízkosti ručal jeleň, bola to super atmoška. Do vnútra búdy sa dážď nedostal.
Musím sa sem pre lepšie fotky niekedy vrátiť.

Pafi

Maťo vítaj, pekne si sa tam pomotal. Pekné čítanie ako aj zážitky. Vďaka za pripomenutie.
V tých skalkách pri Briestennom žije aj dinosaurus a čoskoro ich bude viac (vajce) :-)
Je to cca 50 m nad cestou, po ktorej si kráčal.

Tomka

Soni, výhľady sú síce fajn, ale tých má turista za svoj turistický život takmer nekonečno. Ale taká atmoška akú si mala Ty na Strážove je pre mňa top!

Matobee

Soňa spomínam si na tento váš výlet. Krásne, mrazivé podmienky. Na takéto niečo si tam zas ja "brúsim zuby", ale samozrejme výhľady by potešili každého.

Sona

Ja sa na Strazov musim urcite vratit kvoli vyhladom. Tie z prvej navstevy spred 20 rokov uz z hlavy vyprchali a naposledy tam bola sice uzasna atmosfera s prevalujucou sa hmlou a inovatou, ale vyhladov bolo poskromne: hiking.dennikn.sk/…/novembrov…

Matobee

Soňa je to veru citeľný rozdiel lesom a po priamej pálave. Už som si to v tohtoročné hnusné leto overil 3 krát. V Strážovských, Slanských a v centrálnych Stolických vrchoch.

Danka vidieť, že máš k tomuto miestu, kopcu vzťah. Ja som naň dlhé roky len vzhliadal a vydal sa naň až teraz v júni. Ale zapáčili sa mi Strážovské veru poriadne. Vyrazím určite ešte na jeseň alebo v zime.
A musím uznať, že mi podvečerný výstup naň dal zabrať.

Tomka

Pekné!
Je to jedno z mojich naj miest.
V Priedhorí sme boli 2x na pobyte a pekne sme to tam prebrázdili. Úžasné zážitky máme s jakyniarom Bohušom Kortmanom, ktorý nás sprevádzal v Dúpnej jaskyni a ukázal nám aj pár zaujímavých lokalít mimo značiek.
Na Strážov som hľadela celé detstvo z Liešťan. Vtedy mi pripadal ako obrovský orol s roztiahnutými krídlami, ktorý stáži našu dolinu.:)
Je to Pán Kopec!

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov