Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: V horúcom lete okolo Zázrivej

Martin knor

Na Mincole som bol iba raz a velmi sa mi tam pacilo. Stratil som znacku a zostupoval som lesom s papradim vyse pasa. Rad by som sa tam este niekedy vratil. Lenze tento rok som sa trochu viac zameral na vychod, takze z navstevy Kysuc asi zasa nebude nic :-(.

Matobee

Maťo je to veru chuťovečka. Paráčske papradie stojí za návštevu. V opise prostredia s tebou plne súhlasím a od tvojej návštevy sa aspoň na mojej trase podľa mňa veľa nezmenilo. Akurát v stúpaní na Minčol od Hlásnej skaly sa mi „lesný podrast“ (papradie, čučoriedky, atď.) zdal už redší ako na tvojich fotkách spred pár rokov. Asi to tam pomaly vyschýna, ale možno to bol len môj pocit zvýraznený tohtoročným suchom a horúčavami.

Veru, ranné výhľady na Minčole, Vasiľovskej holi a Príslopci ma trochu mrzeli ale nevíjde to vždy. Pekné podmienky som zažil na Minčole na prelome zimy a jari pred rokom a pol. Druhá návšteva lokality, až po Príslopec bola zas v zamračenom počasí, ale aspoň bolo vidieť do po Babiu horu.
Verím, že sa sem ešte raz vyberiem z opačnej, oravskej, Hruštínskej strany a snáď zažijem krásne pohľady ako z tvojich fantastických fotiek z tejto oblasti.

Tabuľky - smerovky som mal v pláne nájsť, keďže ako aj uvádzam sú asi najstaršie visiace na Slovensku. Už som ich na pár fotkách viac krát zazrel aj v spomínanej rubrike – Staré a raritné smerovníky. Sú to „babičky“. :-)

S tými medveďmi je to samozrejmosť, že na Orave, v takých lesoch a skvelom prostredí ich určite pár bude. Taktiež v momentálnej situácii, možno jednej z historicky najvyšších populácii u nás. Ak trošku pošpekulujem. :-)
Ejhaaa, rozprávanie odborníka na túto tému muselo byť zaujímavé.

Daulagiri

Fíha, toto pohorie je môj tajný tip pre fajnšmekrov. Pre mňa to bola láska na prvý pohľad :o) Bol som tam len dvakrát (2011, 2014), ale silno na mňa zapôsobilo. Nepoškodené nádherné hrebeňové smrečiny, krásne horské lúky a v podstate žiadny turisti.

Trasu takmer celú poznám. Lúky v hrebeni Pavláškovej skaly sú krásne. Smrečiny Minčola, Príslopca a Paráča úžasné a strašidelné. Vybál som sa tam :o) To papradie ma tiež uchvátilo. Tú búdu na Minčole som okukával, ale ešte nevyužil.
V hmle to muselo mať veru silnú atmosféru, ale odporúčam Vasiľovskú hoľu aj v slnečnom počasí, má čaro polonín. Taktiež Hruštínska hoľa pod Príslopcom je prekrásna.

Tie tabuľky z 58-meho som si tam asi nevšimol, gratulujem k takému úlovku.
Inak mackovia tam sú. Pamätám si že na jednom hiking stretku nám Michal Kalaš z NP Malá Fatra spomenul že evidujú brloh v blízkosti tur. značky medzi Minčolom a Príslopcom :-)

Super Maťo, krásne zážitky, príjemne opísané.

Matobee

Janka ďakujem. Veru niečo bolo aj mne známe ale dosť aj nie. A ty to máš ako vidím rovnako. Vasiľovská hoľa je krásna, určite niekedy vybehnite či už pešo alebo na bikoch.
Druhý deň bolo tajomne a veru kde tu ma aj strach prepadol.

Janabilesova

Ahoj Maťo, krásne putovanie aj známymi miestami. Vasiľovská hoľa na wishliste - ešte sa mi nepodarilo sem dostať. V tej hmle to malo magickú atmosféru a isto to chcelo aj dávku odvahy pri putovaní divokejšími úsekmi. Nad spojnicou je aj hojdačka, ale to si bol ešte asi v hmle... ďakujem za priblíženie úžasného regiónu :-).

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov