Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Hrdzavou dolinou na Nižnú Kľakovú a Skalnú bránu

Mariad

vvlaadoo, vďaka za vysvetlenie. Asi sa mi až tak chcelo prejsť sa na Vohaň:-), že som si v mysli neuvedomene vyňala miestne a účelové komunikácie z obmedzenia "prechádzajúcich miestami vyhradenými pre pohyb peších návštevníkov". Ale pozrela som si mapku MP, na ktorú poskytol Peter61 link a vidím, že nič nie je stratené. Stačí mi naučiť sa jazdiť na koni a Voháň je môj:-)

V.v.l.a.a.d.o.o

Dôležitá je tam práve tá čiarka a to čo je za ňou sa vzťahuje iba na miesta vyhradené pre pohyb peších návštevníkov. To sú tie miesta vymenované v prílohe 3, bod 4.

",ako aj po miestnych a účelových komunikáciách3) a chodníkoch
prechádzajúcich miestami vyhradenými pre pohyb peších návštevníkov;"

V opačnom prípade by bol pohyb po všetkých miestnych a účelových komunikáciách ako aj po všetkých chodníkoch povolený na celom území NP mimo rezervácií.
Ako to stráž prírody rieši v praxi, neviem. Môžem iste predpokladať, že ak sa po niektorých chodníkoch a cestách bežne chodí, tak je to tam aj v praxi tolerované ale spoliehať sa na to samozrejme nedá.

Lubo

Martin, podla mna v NPMP straz prirody nie je tak formalisticka a protituristicka ako v NAPANTe. Neverim, ze v 3. stupni ochrany (t.j. mimo rezervacii) by ta ako pesieho turistu seriozne riesila, ak by k tomu neboli dalsie dovody.

Mariad

Opäť na Martina:-)
Nie je mi celkom jasné, ako je to v NP MP s tým peším pohybom po cestách.
Z návštevného poriadku:
"(5) Návštevníci sa môžu pohybovať
a) peši na území národného parku za hranicami zastavaného územia obcí len po
cestách3), vyznačených turistických a náučných chodníkoch, trasách k náučným
lokalitám, ako aj po miestnych a účelových komunikáciách3) a chodníkoch
prechádzajúcich miestami vyhradenými pre pohyb peších návštevníkov; turistické
a náučné chodníky, trasy k náučným lokalitám a miesta vyhradené pre pohyb peších
návštevníkov sú uvedené v prílohe č. 3, "

Pozrela som si odvolávku č. 3, t.j. na príslušné ustanovenie Cestného zákona, kde je špecifikované, čo sú cestné komunikácie"
(2) Pozemné komunikácie sa rozdeľujú podľa dopravného významu, určenia a technického vybavenia na
a) diaľnice,
b) cesty,
c) miestne cesty,
d) účelové cesty.
Predpokladám, že asfaltky a zvážnice je možné chápať ako "miestne cesty a účelové komunikácie". Takže mne vychádza, že peší pohyb po nich by nemal byť priestupkom, aj keď tadiaľ nevedie značkovaná trasa.
Pekným príkladom ne-dostupnej? lokality by bol práve aj Voháň, ktorý spomína Gusto - krásna lokalita, cesta ako víno, ale neznačená - teda zakázaný peší vstup, či nie?

Mariad

martin knor,
myslím, že ak niekto zájde k skalnej bráne/skalnému oknu po neznačenom chodníku, môže sa to stať aj neúmyselne, v dobrej viere, že neporušuje poriadok NP a teda strážca by mu mohol maximálne tak ozrejmiť situáciu, nie sankcionovať. Vysvetlím - na rázcestníku Pod Skalnou bránou je žltá smerovka - Skalná brána. Ako vopred neinformovaná turistka sa teda domnievam, že chodník ma privedie k prírodnému výtvoru skalné okno/brána. No privedie ma len k stĺpiku s tabuľkou Skalná brána, okienku v skale tak na dve dlane a možnosťou vyjsť / vyšplhať sa na skalnú plošinku - no, vyhliadka parádna,dušička zahojená:-) Ale neskôr to zahlodá, že asi som netrafila správne, že mala som predsa prísť ku skalnej bráne a nie na vyhliadku, asi je tu aj iná skalná brána ako to malé okienko... asi je tu nedostatočné značenie a k skalnej bráne treba odbočiť tým menej vyšliapaným chodníčkom. Tak na príslušnom mieste odbočím, hľadám značku, nenachádzam ju hneď, tak asi bude kúsok ďalej, poviem si a idem... až prídem k nej, k skalnej bráne, vstupný portál ako dóm, a ďalej drsná, surová, neforemná krása z popraskaných balvanov a prudko sa zvažujúcej skalnej sute... toto je ono! výskam si, blahoželám si, že som ju našla a brblem na značkárov, ako blbo to tu vyznačili:-)
Samozrejme, že je to trochu fabulácia, že som si neskôr uvedomila, že to asi nie je náhoda, že k skalnej bráne pod Skalnou bránou nie je vyznačený chodník. No ak je pravdou, čo mi povedal jeden lesník, že "ochranári asi nechcú, aby ľudia chodili k skalnej bráne" (pod Skalnou bránou), a preto je chodník vedený len na vyhliadku na Skalnej bráne, tak by bolo treba trochu pozmeniť a doplniť značenie. Na rázcestníku Pod Skalnou bránou smerovku premenovať na "Vyhliadka na Skalnej bráne" a v mieste "pirátskej" odbočky ku skalnej bráne šípkou jasne a zreteľne označiť správny smer k vyhliadke, aby turista jasne vedel, že ak odbočí, ide zle.

Gusto

pekným príkladom takého neznačkového chodníka je Voháň.

Klasická cesta na Studňu vedie z Maretkinej po červenej, cez planinu Voháň sa tam dá tiež dostať po nevyznačených cestách. Voháň má veľmi peknú atmosféru a zvyknú tam pásť aj muránske noriky.

Katarína Dirbáková

Maťko, díky, som total nováčik tu a netuším všetky možnosti a s tými fotografiami cez mapy si mi veľmi pomohol.
Krásna sa Ti podarila. Super výhľad. A plchy sú síce kus hlučné, ale dá sa s nimi pokecať niekedy.

Matobee

Katarína skús si na mape Hiking (Turistickamapa) zapnúť vpravo hore vrstvu Fotografie. Nejaké tam z Príslopky sú. Mne sa tam veľmi páčilo, ale nie je to však nejaké extra výhľadové miesto, aspoň tak by som to zhodnotil.
Má však svoju atmosféru odľahlých hôr, ktorú mám rád. Nejaké fotky pripájam.

Katarína Dirbáková

Peter,
super ten návštevný poriadok-100 bodov zo 100.
Všetky možné info.
Ešte ak niekto vie niečo bližšie o vyhliadke Príslopka-na Sivákovej by to malo byť, napíšte a ak má niekto foto odtiaľ, pridajte.Díky

Martin knor

Lubo, o tom bivakovani viem aj zo stranok hikingu (tusim tu bol pred casom clanok o tom co sa smie v ktorom NP), ale podla poriadku co sem linkol Peto je pohyb povoleny iba po vyznacenych chodnikoch a ak chces bivakovat (v istom case), mozes ist do 100 m stranou. Teda ked Ta strazca nacapa pri skalnom okne a evidentne nie si vybaveny na bivakovanie, respektive tam ides mimo hodin urcenych na bivakovanie, tak zrejme budes mat problem (v zavisosti od toho, na akeho strazcu natrafis).

Phalike

Tak ako píše aj Ľubo, na Muránskej planine má človek oproti iným NP celkom pestré možnosti na voľný pohyb. Bivakovanie do 100m od chodníka mimo maloplošných chránených území, zóny voľného pohybu v dolinách riek Rimava, Kačkava a Slávča a Strieborného potoka, rovnako napr. Zlatnianske lúky a dolinu Strundžaník, Suché doly a podobne. To že niektoré zaujímavé miesta nie sú sprístupnené značeným turistickým chodníkom vnímam čiastočne ako plus, kto chce a dopátra sa k nejakým takýmto flekom tak ich hoc aj "ilegálne" navštívi a myslím že bude rád že ich nájde v stave nepoznačenom masívnejśím turizmom. Stále tak ostáva samotná planina pomerne atypickým NP kde v niektorých častiach vládne čulý cestovný ruch a v iných živú dušu nestretneš.

Lubo

Martin, v NPMP plati, ze mozes zist z chodnika ak si mimo maloplosnej rezervacie. To je aj pripad Skalnej brany. Je tam aj nejake vzdialenostne obmedzenie, no to si nepamatam. Je to tak kvoli tomu, aby sa dalo bivakovat slusne mimo chodnika ale zaroven legalne.

Martin knor

Muranska planina je paradna, ale jej spristupnenie znacenymi chodnikmi by sa dalo zlepsit. Chodniky su zvacsa transportne trasy, ktore mnohe zaujimave miesta minaju iba o par metrov. A kedze ide o NP, legalne si ich turista nema ako pozriet. Typicky priklad je skalna brana. Znaceny chodnik vedie na vyhliadku nad nou (hoci sa pise "pod" skalnou branou), k samotnej brane vedie iba vychodeny chodnik bez znacky.

Dalsie zaujimave miesta su iba na skok od zvaznic, ktore sa vyuzivaju ako pristupove cesty na kosene luky. Ale ani po zvazniciach turista legalne ist nemoze. Pritom este moja mamina si pamata, ze v rezervaciach je "zakazany zber hub a lesnych plodov, to je vsetko cim sa lisia od bezneho lesa". Nuz, poriadne nam pohyb v horach obmedzili.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum