Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Tri chotáre a Nemcová - okruh zo sedla Dielik

Daulagiri

Katarína, vďaka za report zo Stolických. Na ich hrebeni som nebol tuším od roku 2013 (kalamita prišla v 2014). Už dlhšie "bojujem" s myšlienkou vrátiť sa, lebo tam mám ešte nejaké turist. plány. Ale bojím sa že si pokazím spomienky, uvidím...
S vlkom je to vždy také vzrušenie, aj keď človek nájde iba jeho stopy :-)

Katarína Dirbáková

Daulagiri,
tie Stolické už nie sú také zlé, zotavujú sa, zelenajú. Boli sme na Stolici pred mesiacom a je to super, aj holina oproti Kyprovmu po modrej zo Slánskeho sedla je už "jedlá".A odtiaľ tiež ďalekohľadom krásne vidíš Nemcovú aj s chatou.Toho vlka,čo si svojho času stretol Ti závidím. My sme na Nemcovej videli čerstvú vlčiu stopu na jeseň, ako prebehol cez mokrinu a mokrými labkami po asfaltke, a potom čerstvé hovienko. Aj to bol zážitok.

Daulagiri

Sedlo Nemcová som mal dlho v pamäti ako tajný skvost o ktorom vedeli len fajnšmekri. Neokukaný fantastický pohľad na Muránsku planinu s prečnievajúcou Kráľovkou ma kedysi dávno očaril niekde na fotke a preto som tam zavítal už v roku 2009. Lenže som mal veľký opar a nevyšlo mi to podľa predstáv. Zatiaľ sa mi nepodarilo vrátiť sa tam. Okrem toho je odtiaľ krásny výhľad aj na hrebeň Stolických, lenže tam už lesy dostali za ten čas riadne cez hubu a čaro toho výhľadu tiež opadlo.

Ale vďaka tomuto článku som si na tieto miesta opäť spomenul a aj na ten sľub vrátiť sa tam... vďaka.

SatelitHomer

ja sa zajtra budem snažiť dostať na 13km vzdialené 4chotare.
nepoznate nejaky utulny posed, krmelec... nedzi Jelšavou a Sásou?

Gusto

mimochodom, nie veľmi dávno sme sa na Hikingu bavili v súvislosti s Muránskou planinou o chatách Lesov SR, ktoré je možné prenajať.
Žiaľ zistil som, že po chate Stožky sa Lesy zbavili už aj druhej kvalitnej chaty a to chaty Studňa.
Som rád, že som ich stihol využiť pri putovaní po MP a je mi ľúto, že verejnosť už túto možnosť nebude mať.

Gusto

Katka, určite môžme hovoriť o období po roku 1948. Neviem, či za prvej republiky ešte fungovali niektoré vysoké pece, z tých, čo spomínam. Tie fungovali za Rakúsko - Uhorska a čo sa týka ich ďalšej pôsobnosti, tak by bolo asi treba skúmať každú jednu zvlášť.
Za R-U boli Gemer a Horehronie tzv. "železné srdce Uhorska", takže tých vysokých pecí bolo zrejme oveľa viac.

Gusto

Katka, ked píšeš o vysokej peci v Tisovci, tak neviem o akom dlhom období hovoríš. Nie je totiž pravda, že bola jediná na Slovensku. Boli v Sirku, Lányiho hute, Osrblí, Vlachove, Jakubanoch,Nižnej Slanej a určite aj inde, na ktoré si teraz nespomeniem.
Tvoje tvrdenie je správne len ak hovoríme o období ČSR, resp. ČSSR

Katarína Dirbáková

Veru Pali,vždy sa smejeme, že by tam mala byť skrytá kamera a ten údiv každého zaznamenať. Lebo až takú nádheru nečakáš. Ak niekto máte ešte nejaké foto tej panorámy, pošlite.

Phalike

Nemcová je jedno z tých neznámych miest v našej krajine, ktoré však každého prekvapí neskutočným neokukaným výhľadom a aj pre mňa ako domáceho bola dlhé roky nepoznanou.

Matobee

Katarína skvelý článok z krásnej časti Slovenska. Výhľadová Nemcová a sedlo Dielik sú fantastické miesta.

Pred 3 týžňami som prešiel takmer všetkými miestami, ktoré spomínaš. Z Muráňa do Muránskej Lehoty, ďalej Nemcová, Tŕstie, Krokava, Ratkovské Bystré, Sirk a Revúca. Mám ich teda v živej pamäti. Turistov tu veru nieto. Ja som za dva dni mimo dedín nestretol nikoho. Čo je škoda pre kraj, ale zas je to príležitosť pre turistov hľadajúcich málo navštevované miesta.

Zaujímavý je pre mňa aj historický údaj ako robotníci z dediny Ratkovské Bystré dochádzali do práce pešo do Tisovca.
Akurát by som si dovolil dodať, že daní robotníci sa medveďov pred 100 rokmi veľmi báť nemuseli, pretože ich vtedy bolo na Slovensku cca. len okolo stovky, dvestovky. Ako je známe z poľovníckej a lesníckej literatúry.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Výlety okolo Melku Dobrý výlet v tomto ročnom období. Pekné sú veru mnohé tie stavby. Určite by im to pristalo aj so snehom. Ale tento február sme o ňom v nižších polohách mohli l …

nová téma