Prejdi na obsah

Hiking.sk Zavrieť

Prihlás sa do svojho konta
alebo sa zaregistruj

Vriace fórum

Diskusná téma K článku: Osem najkrajších túr v Starohorských vrchoch

Diskusná téma K článku: Osem najkrajších túr v Starohorských vrchoch

Starohorské vrchy majú zložitú geologicko–tektonickú stavbu. Stavebným základom pohoria sú prvohorné kryštalické bridlice a žuly. V druhohorách bolo územie zaliate morom a kryštalické horniny prikryli vápencové morské sedimenty. V ľadových dobách územie výrazne formovalo mrazové zvetrávanie. Na zlomoch sa vytvorili najmladšie horniny – travertíny. S pestrou geologickou stavbou a tektonikou úzko súvisí vznik medených a strieborných rudných žíl.

Daulagiri

Pekné pohoríčko, niektoré miesta som už navštívil, ostatné sú na zozname, možno raz...

Martin knor

Ano, predpokladam ze ide asfaltkou. Kedze na nej nebol zakaz vjazdu, siel som nou az po kyselku. Odtial je to uz pekne. Odbocka na travertinovy vodopad a potom vystup na Kozi chrbat, kde som hladal nejake kvetiny :-).

Tomka

matobee
Poznám. Bolo tam hradisko a hlavne kvitnú tam cyklámeny.:)
martin knor
S tými hranicami mi hovor! Hlavne keď sú v každej mape zakreslené inak.
Žiaľ k Moštnickým travertínom nevedie značka.O tom NCH neviem, ale ak ide z obce tou dlhou asfaltkou, tak určite nepatrí medzi najkrajšie trasy.:)

Martin knor

Pre mna je casto najnarocnejsie urcit, ci som este v Starohorskych vrchoch, alebo v prilahlom pohori :-).

Tento rok som bol prvy krat pri Mostenickych travertinoch. Vedie k nim naucny chodnik, su vsak na pohlad mensie ako Tajovska kopa.

Matobee

Danka správne si to poňala. Však taký je asi aj cieľ tejto série článok o naj túrach jednotilivých pohorí. Nájsť si tie svoje tipy najmä pre menej znalých turistov, ale často sa inšpirujú aj tí čo už majú pochodené viac a venujú sa turistike dlhšie.

Ja som len ako domáci dovolil takto ponúknuť čo nebolo "v tipoch pre fajnšmekrov". Je to samozrejme tip pre znalších, čo si trúfajú aj neznačkovane do neznámeho terénu.
Snáď ešte niekedy vyrazíš v nejakom inom ročnom období, na jar či v zime kedže je to krátky okruh. Myslím, že by ťa ako fanúšičku skaliek potešil aj trasa Kamennou (zalesnený svah na spodnej časti Vašej fotky) naproti Sokolovej skale, nad futbalovým ihriskom.
V zime, bez vegetácie tieto skalky odtiaľto pekne vidieť. Sú tam aj menšie jaskynky.

Mám v pláne nejaký článok z "domoviny" tak sa snáď dočkáme. Lebo viacero domácich mi vyčíta nepropagovanie rodného kraja. Hehe.

Tomka

samkoh
Áno máš pravdu, zostup do Hiadeľského sedla je dosť náročný aj za sucha. Preto aj píšem, že deti len po Kozí chrbát.

matobe
Ďakujem! Od domáceho pochvala veľmi potešila.
Sokolovu skalu poznám a dúfam, že sa mi ešte raz tam podarí ísť. Tie výhľady sú úžasné.
Ja som túto tému poňala ako inšpiráciu pre začínajúcich turistov, alebo ako inšpiráciu pre tých, ktorí prídu do neznámeho pohoria povedzme na dovolenku. Preto sa snažím držať značkovaných trás a keď neznačkované tak len tie, o ktorých je už na Hikingu článok, z ktorého môžu čerpať ďalšie informácie.
Sokolovu skalu by bolo dobré dať na Hiking. Skúsim ju vsunúť ešte raz do nášho plánu. Alebo sprav článok o nej Ty.:)

Matobee

Danka perfektne spravcované tipy z môjho domovského pohoria. Vyčerpávajúco, proste nemá to chybu.
Logicky sú to moje srdcovky, kde som sa zoznamoval z prírodou a horami. Najmä vyhľadové Pleše, alebo ako to my tiež voláme "ísť na Podkonický (vrch)". Ďalej Plešiam podobné Vlačuhovo a Kalištianske husté lesy Skorušín a Baranej hlavy vo mne odjakživa vzbudzovali určité tajomno a rešpekt.
Na záver by som odporučil ešte jednu najmä vyhľadovú perličku Sokolovu skalu nad Priechodom. Zaujímavá je aj zospodu, kde je malá jaskynka. Vedie tadiaľ chodník. Dá sa spraviť pekný okruh z dolného konca dediny na horný (alebo opačne) cez vrch Kopec a spomínanú skalu.
Autor fotiek Michal Chaban (sused).

Samkoh

Ad 3: dlhé roky som chodil na istú 9-dňovú ne-turistickú akciu pre rodiny, ktorá sa konala v BB, a v rámci nej sa v predposledný deň chodilo s deťmi od 6 rokov nahor na turistické celodenné výlety len deti s animátormi. Na Panský diel od Sásovej sa chodilo práve s tými najmladšími a čo si pamätám, tak sa to vždy aspoň pomalším tempom zvládlo, a to úroveň turistických skúseností bola u detí rôzna.
Ad 5: Ale treba pripomenúť, že zostup z Kozieho Chrbta do Hiadeľského sedla je za alebo po daždi veľmi šmykľavý, tam sa mi asi najviac za celú SNP-čku hodila palica.

Pridaj reakciu

Pridaním diskusného príspevku súhlasíte s podmienkami použitia hiking.sk.

Vriace fórum

Komentár

Matobee k článku: Chata Ipeľ V sobotu 13.4. som sa zastavil na Chate Ipeľ. Všetko v poriadku ako v Pavlovom komente. Slušne veľký altánok ale aj terasa chaty dobre poslúžia na oddych, úkry …

+ 6 ďalších príspevkov